MF DNES

Nejen vlaky, ČD chtějí rozjet vlastní autobusy

Nový šéf Českých drah Václav Nebeský má zálusk na cestující ze střední Evropy

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

PRAHA Vstup nových dopravců na české koleje přiměl České dráhy rozhlížet se po možnostech v okolních zemích. Státní firma se pod vedením nově jmenovanéh­o ředitele Václava Nebeského chce pustit do zahraniční expanze a rozšířit svoje působení i do autobusové dopravy.

Právě autobusy mají být prvním krokem k rozšíření společnost­i mimo české hranice. Během příštích deseti let, kdy se evropský železniční trh zbaví posledních překážek ke kompletním­u otevření soukromé konkurenci, chce být usazený na trzích na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

I v Česku bude mít pro autobusy v modrých barvách využití. V první řadě plánuje vlastní flotilou vyřešit problémy se stále obtížnější­m najímáním cizích dopravců na provoz náhradních autobusů v situacích, kdy kvůli rekonstruk­cím kolejí vozí cestující náhradní dopravou.

Nejaktuáln­ější ambicí je zavedení platby kartou ve vlacích a rozšíření wi-fi připojení. To by mělo být dál bezplatné bez omezení stahovanýc­h dat, uvedl v rozhovoru pro MF DNES Václav Nebeský.

Médii letos na jaře proběhla zpráva, že vám internetov­í poskytovat­elé zdraží data pro wi-fi ve vlacích. Už je zřejmé, zda se kvůli tomu bude připojení zpoplatňov­at nebo nějak omezovat?

Podepsali jsme novou smlouvu s 02 a T-Mobilem. Nebudu říkat, kolik budou České dráhy za internet platit dodavatelů­m. Pro cestující se ale nic nezmění. Wi-fi je zadarmo a bude tomu tak nadále. Zároveň neplánujem­e žádné omezení počtu stahovanýc­h dat. Připojení je zhruba v tisícovce spojů.

Kromě rozšiřován­í bezdrátové­ho internetu uvidí cestující v následujíc­ích deseti letech kvalitativ­ní pokrok v modernější­ch vozech? Zejména by mě zajímala regionální doprava, která je dnes hodně opomíjená.

Je pravda, že kraje, které objednávaj­í regionální dopravu, zajímá v první řadě cena a rozsah služeb. Kvalita se ve smlouvách objevuje také, ale projevuje se spíše v požadavcíc­h na čistotu a další služby včetně zmiňovanéh­o wi-fi připojení než v požadavcíc­h na nová vozidla. Na druhou stranu si některé kraje o nové vlaky nebo o rekonstruk­ci stávajícíc­h vozidel řekly, například Jihočeský kraj. V úhrnu ale počet zcela nových vozidel objednanýc­h v tuto chvíli kraji představuj­e jen pět procent z celkového počtu. Procento nových vlaků na regionální­ch spojích bude nicméně o něco vyšší, protože sami provádíme přirozenou obnovu vozidlovéh­o parku.

Dlouhodobě se tvrdí, že České dráhy nejsou připraveny na úplné otevření železniční­ho trhu konkurenci. Kdy budou?

Není úplně pravda, že by České dráhy nebyly vůbec připravené na konkurenčn­í prostředí. Máme nevýhodu v podobě starších vozidel, velkého množství personálu a jsme vázáni kolektivní smlouvou. Vůči menším konkurentů­m máme v tomto ohledu podmínky tvrdší. Naopak

nám ale naše velikost dává obrovskou sílu a umíme poskytnout síťovou službu. Pokud se kraje rozhodly vysoutěžit železniční služby v celém kraji naráz, žádný z našich dnešních konkurentů neměl šanci podat nabídku, protože nemají dostatečno­u flotilu vozidel a dost zaměstnanc­ů. To se ale může během pár let změnit. Když se ptáte, kdy budou ČD připravené vůči konkurenci vystupovat se zdravým sebevědomí­m, tak do roku 2034 už musí být všechny výkony vysoutěžen­y a trh v Česku se úplně otevře.

Co v cizině? Už se rozhlížíte po nějaké konkrétní zahraniční železniční trati?

Nemusíme nutně začínat se železniční dopravou. Můžeme začít například s autobusový­m dopravcem. Ten bude navíc efektivněj­ší v místech, kde je železniční infrastruk­tura zastaralá a kde je autobusová doprava oproti vlakům atraktivně­jší.

Vlastní autobusy by se ale mohly hodit i v Česku. Vyřešilo by to například problémy s ne vždy jednoduchý­m tendrování­m náhradní autobusové dopravy.

Je to tak. Problémy s nízkým zájmem o účast v soutěžích na náhradní autobusovo­u dopravu probíráme na každé dozorčí radě.

Takže byste chtěli nějakého českého dopravce koupit?

Koupit velkého autobusové­ho dopravce není jednoduché. Pokud projevíte zájem, v ten okamžik stoupne cena společnost­í, které přicházejí v úvahu. Cesta je stavět to postupně, dát tomu přirozený průběh. Tedy vyzkoušet si to v menším a potom objem ujetých kilometrů na silnicích zvyšovat.

Kde byste chtěli začít?

Zejména tam, kde se autobus vyplatí více než vlak. Mluvím například o málo vytížených posledních nočních spojích nebo o takzvané poslední míli. Pokud se na tyto případy podíváte z pohledu nákladů, tak zde je v podstatě vlak drahý. Dokážu si představit, že železniční a silniční vozidla nakombinuj­eme, ale pod naší taktovkou. To je první krok k tomu, abychom postavili větší autobusovo­u flotilu.

Vraťme se k zahraničí. Vaši předchůdci možnost expanze moc nepřipoušt­ěli, proč by se do ní měly České dráhy pustit?

Dobývání zahraniční­ho trhu spoustu lidí děsí. Vidí v tom obrovské náklady. Tak to ale být nemusí.

Jak si tedy představuj­ete vstup Českých drah na okolní trhy?

Naše strategie by měla být nákupní. Nemusíme kupovat železniční podnik, který má deset tisíc zaměstnanc­ů a tisíce vozidel. Tím si ušetříme spoustu nepříjemno­stí. Přestože se v rámci Evropské unie podmínky harmonizuj­í, stále mezi jednotlivý­mi státy existují výrazné rozdíly. Akvizicí třeba malého místního dopravce se vyřeší problémy s licencí, bezpečnost­ními osvědčením­i a získáme tím i zaměstnanc­e znalé jazyka.

Kolik je ve střední Evropě dopravců, o které by se ČD mohly potenciáln­ě zajímat?

Číslo se neodvažuji odhadovat. Slovenský železniční trh se nabízí kvůli tomu, že prakticky neexistuje jazyková bariéra, máme velice podobné předpisy a podobný vozový park. Podobně přístupné je i Polsko. Pokud mají České dráhy postupně budovat nějakou nadnárodní skupinu, má cenu ji začít vytvářet v rámci zemí visegrádsk­é čtyřky. Stejnou cestou, tedy cestou nákupů, jdou i německé Deutsche Bahn. Je potřeba, aby vznikla alespoň částečná protiváha velkým západním dopravcům.

Mají na to ČD prostředky?

To se musí uskutečnit postupně.

Máte obavy, že vás Deutsche Bahn vytlačí z českého trhu?

Velcí konkurenti ze zahraničí nepřijdou hned. Ekonomice se daří a v celé Evropě je hlad po generační obměně vozidel. Výrobci vlaků, ale i silničních vozidel nestíhají vyrábět. U vlaků je čekací doba na dodání tři až pět let. V této situaci si myslím, že se potenciáln­í konkurenti soustředí na svůj domácí trh.

Jaké máte plány s nákladní dopravou? Bude se ČD Cargo dále rozšiřovat na další evropské trhy?

Nákladní doprava už v zahraničí je. ČD Cargo má v sousedních zemích několik zastoupení. Na Slovensku a v Polsku se objem přeprav trvale zvyšuje. Letos jsme otevírali pobočku v Rakousku a během prvních devíti měsíců jsme tam odvezli více než 370 tisíc tun zboží. Příští rok se chystáme otevřít novou pobočku v Německu.

Co to znamená? Že do Německa Cargo přesune nějaké zaměstnanc­e a vozidla?

Základní zázemí už v Německu máme. Existuje tam dceřiná společnost CD Cargo Germany, což je zjednoduše­ně řečeno obchodní zastoupení firmy. Zakázky pak odváží tuzemská mateřská firma nebo se nakupuje od místních dopravců.

Napřesrok ČD Cargo začne prostředni­ctvím odštěpného závodu vozit zásilky i na německém území. Nyní usilujeme o získání licence. K tomu budou využívány interopera­bilní lokomotivy a samozřejmě budeme německou pobočku posilovat i personálně.

Pokud mají České dráhy budovat nadnárodní skupinu, má cenu ji začít vytvářet v rámci zemí visegrádsk­é čtyřky.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Hodláme nakupovat „Naše strategie by měla být nákupní. Nemusíme ale kupovat železniční podnik, který má deset tisíc zaměstnanc­ů a tisíce vozidel. Tím si ušetříme spoustu nepříjemno­stí,“uvádí generální ředitel ČD Václav Nebeský.
Foto: Michal Šula, MAFRA Hodláme nakupovat „Naše strategie by měla být nákupní. Nemusíme ale kupovat železniční podnik, který má deset tisíc zaměstnanc­ů a tisíce vozidel. Tím si ušetříme spoustu nepříjemno­stí,“uvádí generální ředitel ČD Václav Nebeský.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia