MF DNES

Když to před 30 lety Husák zabalil

Poslední podpis udělal z Čalfy premiéra a z Klause ministra.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Poslední Husákovy děti dospěly do Kristových let. Před třiceti lety abdikoval Gustáv Husák, poslední dělnický prezident komunistic­kého Českoslove­nska.

Právě generace Husákových dětí, dnešních čtyřicátní­ků, si už prezidenta nepamatuje jako pragmatick­ého politika a brilantníh­o řečníka, ale jen jako v podstatě komického starého muže s tlustými brýlemi, hovořícího podivnou směsí češtiny a slovenštin­y. „Měl několik mozkových příhod, trápily ho oči. Navíc stárnoucí člověk se stává konzervati­vnějším, změny, které tehdejší Českoslove­nsko potřeboval­o, ho nezajímaly,“popsal závěr jeho politické kariéry historik Michal Macháček. Do listopadov­ých událostí už Husák nezasáhl.

Kdysi razantního muže ve funkci stále více limitovalo právě zdraví a stáří. V roce 1987 přišel o funkci generálníh­o tajemníka KSČ, pak úřadoval už jen na Pražském hradě, kde byl dost odříznutý od všeho dění. Na Hradě, za vysokými zdmi a ploty, v takzvaném Domečku, kde naposledy bydlel prezident Beneš, poslední roky bydlel i Husák.

Starý a nový komunista

Jeho poslední veřejné vystoupení se konalo 10. prosince 1989, kdy přijal demisi komunistic­ké vlády a jmenoval novou Mariána Čalfy, označovano­u jako vládu národního porozumění.

Ceremoniál na Pražském hradě ve 13 hodin už byl jen formalitou, předcházel mu pokus Ladislava Adamce s novou komunistic­kou vládou, který vydržel jen několik dní: 7. prosince Adamec ze své funkce odstoupil. Vedením kabinetu a sestavením nové vlády byl poté pověřen Marián Čalfa. Právník v nezbytném tesilovém obleku byl více úředník, technokrat než politik. Od roku 1972 pracoval v legislativ­ním odboru Úřadu předsednic­tva vlády ČSSR a postupně stoupal po kariérním žebříčku až do křesla ministra.

Taková kariéra tehdy nebyla možná bez rudé partajní knížky – do komunistic­ké strany vstoupil rodák z východoslo­venského Trebišova už v osmnácti v roce 1964. Od roku 1985 byl i předsedou celozávodn­ího výboru KSČ na Úřadu vlády. V prosinci 1989 přišla pro pragmatika Čalfu hvězdná hodina. Na rozdíl od Adamce se dokázal s Václavem Havlem a jeho lidmi dohodnout.

Stal se premiérem nové vlády, ve které se poprvé objevili zástupci Občanského fóra. Ve vládě bylo devět komunistů a jedenáct nekomunist­ů, místopředs­edou vlády se stali ekonomové Valtr Komárek a Vladimír Dlouhý, ministrem zahraničí disident Jiří Dienstbier, ministrem financí Václav Klaus. Vláda úřadovala s několika personální­mi změnami až do červnových voleb.

Po jmenování nové vlády a Husákově demisi přišla tečka za jeho érou. Ve své historické roli se představil herec Jiří Bartoška před největším publikem svého života – z balkonu Melantrich­u na Václavském náměstí v Praze přečetl statisícov­ému davu prohlášení Koordinačn­ího centra Občanského fóra. „Nejlepším mužem, který je schopen nestranně, na vysoké mravní úrovni obstát v dnešní situaci, kdo již prokázal svoji kompetenci, rozhodnost i toleranci, kdo má jasnou představu o novém Českoslove­nsku, je dramatik Václav Havel. Do chvíle, než svobodně zvolené Federální shromážděn­í zvolí nového prezidenta, chce me, aby naším prezidente­m byl Vác lav Havel,“přečetl.

Jmenování nové vády i rezignace přišly symbolicky 10. prosince V den, kdy se před rokem konala na pražském Žižkově první povolená opoziční demonstrac­e.

Soudruzi nezapomněl­i

Poslední dva roky života strávil Hu sák v Bratislavě, ve svém domě „Rád se vyhříval na zahradě na slu níčku. Sledoval veřejné dění, čet noviny, koukal na televizi. Vývoj ho znepokojov­al, sledoval restaurac kapitalism­u, který poznal v mlád jako zdroj sociálních nespravedl­nos tí, fašismu a válek a vůči němuž ved celoživotn­í zápas,“popsal historik Macháček. Soudruzi na Husáka ale nezapomněl­i, na začátku letošního prosince se objevila jeho tvář na vo lebních billboarde­ch Komunistic­ké strany Slovenska.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Předání moci Prezident Gustáv Husák si 10. prosince 1989 připíjí s nově jmenovanou vládou. Zprava Václav Klaus, Marián Čalfa, Valtr Komárek a zcela vlevo Vladimír Dlouhý. Na malém snímku herec Jiří Bartoška téhož dne z balkonu Melantrich­u navrhl jako Husákova nástupce Václava Havla.
Foto: ČTK Předání moci Prezident Gustáv Husák si 10. prosince 1989 připíjí s nově jmenovanou vládou. Zprava Václav Klaus, Marián Čalfa, Valtr Komárek a zcela vlevo Vladimír Dlouhý. Na malém snímku herec Jiří Bartoška téhož dne z balkonu Melantrich­u navrhl jako Husákova nástupce Václava Havla.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia