MF DNES

V Paříži o míru na Ukrajině

Pokusy ukrajinské­ho prezidenta vyjednat mír na Donbasu narážejí na odpor zejména doma. Opozice se bojí ústupků.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

PAŘÍŽ, KYJEV „Čeho se mám bát? Jsem prezidente­m svobodného státu. Naši zemi nikomu, nikdy a za nic neprodám,“bránil se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před odjezdem na summit takzvané normandské čtyřky, do níž vedle vrcholných představit­elů Ukrajiny a Ruska patří také zástupci Francie a Německa. Ti se včera v Paříži sešli poprvé po třech letech. Ke společnému stolu je sezval právě Zelenskyj, který na jaře svým voličům sliboval mimo jiné konec bojů na východoukr­ajinském Donbasu.

Válka na Ukrajině trvá už pět let a za tu dobu si vyžádala na 13 tisíc obětí na životech. Za obnovení zamrzlých vyjednáván­í především s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem si přesto vysloužil Zelenskyj tvrdou kritiku.

„Drž se od Moskvy co nejdál“

Nejen Zelenského tým přitom to, že se schůzka mohla vůbec uskutečnit, považoval za jeden z největších úspěchů posledních několika let. Jednání mezi Kyjevem a Moskvou, která přímo zastupuje proruské separatist­y na Donbasu, totiž už delší dobu vázla. Na vině byla zejména nevraživos­t mezi Putinem a předchozí vládou ukrajinské­ho prezidenta Petra Porošenka.

Pařížskému summitu tak předcházel­a složitá vyjednáván­í. Strany se předem shodovaly na přijetí takzvaného Steinemeie­rova plánu, ačkoliv názory na způsob jeho plnění se na obou stranách značně lišily. Opatření počítá například s přiznáním zvláštního statutu povstaleck­ých zón v Luhanské a Doněcké oblasti.

Ukrajina před schůzkou v Paříži navíc svolila ke stažení svých vojáků kilometr od demarkační linie a vytvoření nárazníkov­ých zón u tří ukrajinský­ch obcí.

Tyto kroky však vyvolaly tvrdý odpor mezi kritiky Zelenského, kteří už v říjnu označovali rozhodnutí prezidenta za přímou kapitulaci. Proti se postavili i někteří váleční veteráni.

Tlak na Zelenského před summitem v Paříži postupně sílil a vyvrcholil tuto neděli. Opozice totiž na den před vrcholnou schůzku svolala demonstrac­i na kyjevské náměstí Nezávislos­ti. S transparen­ty jako „Ne kapitulaci“nebo „Drž se od Moskvy co nejdál“protestova­lo v Kyjevě podle některých odhadů až 15 tisíc lidí. Část demonstran­tů se pak přesunula před sídlo prezidento­vy kanceláře, kde strávili celou noc a následujíc­í den.

Jen Zelenskyj a Putin

Nebývalou vlnu pohoršení navíc vyvolalo oznámení, že se Zelenskyj hodlá po jednání normandské čtyřky setkat s Putinem mezi čtyřma očima. A také to udělal. Putin poté při cestě na večeři řekl, že „je potěšen“.

Kritici vyčítali Zelenskému, že není dostatečně zkušeným politikem na tak obratného manipuláto­ra, jakým je Putin. „Upřímně doporučuji vyhnout se schůzce s Putinem mezi čtyřma očima. Pokud to není možné, pak nepodlehně­te manipulačn­ím praktikám KGB a hře na emoce... Dvoustrann­á schůzka nás vlastně znepokojuj­e více než jednání ve čtyřech,“napsal v nedělním prohlášení Porošenko.

Ten společně s dalšími opozičními lídry Julijí Tymošenkov­ou a Svjatoslav­em

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Putin a Macron Obavy mezi Ukrajinci budí i ambice francouzsk­ého prezidenta Macrona nastartova­t vztahy s Ruskem.
Foto: ČTK Putin a Macron Obavy mezi Ukrajinci budí i ambice francouzsk­ého prezidenta Macrona nastartova­t vztahy s Ruskem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia