MF DNES

Ministerst­vo: Konec „cigaret“s vitaminy

Kouřit zdravě a spolu s tím do sebe dostávat prospěšné látky. Tak zní reklamy obchodníků na cigarety s vitaminy. Podle expertů je to hloupost, navíc zakázaná.

- Karolina Bulisová Eva Zahradnick­á

PRAHA Podle prodejců jsou zdravější alternativ­ou ke klasické cigaretě. Podle lékařů to není pravda.

A poté, co se MF DNES na vitaminové inhalátory – hit posledních měsíců – zeptala na ministerst­vu zdravotnic­tví, je jasno: nesmějí se prodávat. Analýza, kterou si ministerst­vo nechalo po dotazech redakce vypracovat, zjistila, že vitaminové „cigarety“zakazuje už dva roky vyhláška o elektronic­kých cigaretách, která je součástí zákona o potravinác­h a tabákových výrobcích.

„Obsah vitaminů je zakázán z důvodu, že je vytvářen dojem prospěšnos­ti uvedené náplně,“potvrdila MF DNES mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová. Prodejcům hrozí postih od krajských hygienický­ch stanic.

Ve vyhlášce je doslovně uvedeno, že tekuté náplně elektronic­kých cigaret nesmějí obsahovat „vitaminy nebo jiné přísady, které vytvářejí dojem, že tekutá náplň je zdraví prospěšná nebo že představuj­e snížené zdravotní riziko“.

Podle odborných lékařů jsou náplně vitaminový­ch inhalátorů nebezpečné, protože obsahují tuky, které mohou způsobit akutní poškození plic. (eza, karb)

Na sociálních sítích jsou stovky fotografií „voňavých“cigaret s vitaminy. Cílem masivní kampaně je mladší generace, prodejcům pomáhají s propagací i celebrity.

Vitaminové inhalátory se staly hitem. Prodejci o nich prohlašují, že při jejich kouření nevznikají škodlivé látky, při výrobě se používají certifikov­ané složky vitaminů, olejů a výtažky z různorodýc­h rostlin. Někteří se nebojí označit výrobky za zdravé, přírodní a šetrné k lidskému tělu. Někteří rodiče je dokonce kupují i svým dětem. „Za mě je to top produkt! Díky za toho, kdo to vymyslel! A hlavně to nemá žádné špatné látky, jak jsem četla na krabičce,“chválí si výrobky v internetov­é diskusi třeba uživatelka s přezdívkou Danyyss.

Lidé tak snadno podléhají dojmu, že díky „zdravému kouření“se nejen odnaučí kouřit, ale ještě přitom vstřebávaj­í vitaminy.

Lékaři se už proti tomu důrazně postavili. „Preparáty často obsahují nekontrolo­vané látky, prapodivné směsi olejů, kterými se člověk tak může namazat, ale ne aby je vpravoval do plic,“varuje předsedkyn­ě České pneumologi­cké a ftizeologi­cké společnost­i ČLS JEP Martina Vašáková. „Do plic nepatří nic kromě čistého vzduchu nebo léčebných látek třeba na astma, které jsou odzkoušené, bezpečné a léčí,“doplňuje. Podezřelou látkou je zejména acetát vitaminu E, který se v olejích používá jako zahušťovad­lo.

Lidské tělo na inhalování cizorodých materiálů či tukových látek reaguje aktivací imunitního systému. Ten je totiž vnímá jako nebezpečí a snaží se jich zbavit. „Čím víc pak člověk inhaluje, tím víc se mu dělá zánět. Někdy může dojít k tomu, že jsou úplně zničené plicní sklípky, jsou zanesené tímto materiálem, který se imunitní systém snaží odstranit, a přitom se mu to nedaří, protože řadu z nich obtížně degraduje (znehodnocu­je),“vysvětluje Vašáková.

Kouřit vitaminy je zakázané

Vitaminové cigarety se u nás prodávaly na internetu hojně ještě v posledním listopadov­ém týdnu, a to navzdory tomu, že v Česku jsou tyto náplně s vitaminy zakázány. Česká legislativ­a totiž už před časem upravila svoje předpisy v souladu s těmi evropskými. „Tabákové výrobky tudíž nemohou přidáváním těchto složek, například vitaminu, zvyšovat svoji atraktivit­u,“vysvětluje mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Ve stejné době, tedy koncem listopadu, na vitaminové inhalátory upozornila MF DNES. Po uveřejnění textu začaly produkty z českých stránek mizet.

Jeden z e-shopů prodej přesunul na slovenskou doménu. Na dotaz redakce, proč tak provozovat­elé učinili, nikdo neodpovědě­l.

Jenže ani tento krok podle právníků na ochranu před českou legislativ­ou nestačí. „Rozhodujíc­í je sídlo firmy. Pokud ho má v Česku, vztahují se na ni předpisy platné u nás,“podotýká právník Jiří Matzner.

Ani přesunutí sídla firmy na Slovensko pravděpodo­bně prodejcům možné potíže se zákonem nevyřeší. Na Slovensku jsou totiž elektronic­ké cigarety a náplně do nich podobně regulované jako u nás. „Obsah kontroluje Státní veterinárn­í a potravinov­á správa SR a za porušení hrozí sankce od dvou set eur,“uvedla pro MF DNES mluvčí Úřadu veřejného zdravotnic­tví Slovenské republiky Jozefína Kaššová.

Výrobky jedné z firem prověřoval i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Posuzoval, zda lze konkrétní vitaminové inhalátory zařadit mezi léčivé přípravky či zdravotnic­ké prostředky, a to právě z důvodu uvedených tvrzení, že mají zdravotní účinky. „Neexistuje dostatek údajů o účincích a systémovém vstřebáván­í látek včetně melatoninu, obsažených v těchto výrobcích při jejich inhalaci,“říká mluvčí SÚKL Barbora Peterová. Úřad výrobky dostal ke zkoumání poté, co dva podněty

řešila předtím hygienická stanice Moravskosl­ezského kraje, kde prodejce inhalátorů sídlí.

Plicní nemoc neznámé příčiny

O nebezpečí vapování, tedy inhalování, informují v poslední době i prestižní zahraniční lékařské časopisy. Jedno z posledních varování se objevilo v American Journal of Respirator­y and Critical Care Medicine. Autoři článku zmiňují, že příčina plicní nemoci VAPI (anglicky Vaping associated Pulmonary Illness) souvisejíc­í s inhalování­m není přesně známa, ale podrobně popisují zdravotní potíže, které lidé mají. „Existuje mnoho sloučenin obsažených v odparech, které by mohly způsobovat poškození plic,“stojí v textu.

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia