MF DNES

Sto dnů Zaorálka: nástup dobrý, ale...

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) má za sebou dobu hájení. Ve funkci je více než sto dnů.

O Zaorálkovi asi nikdo nemůže říct, že by byl neviditeln­ým ministrem, jak se přezdívalo jeho předchůdci Antonínu Staňkovi (ČSSD). I když je pravda, že slyšet o něm bylo hlavně ve chvílích, když „napravoval“Staňkovy kroky.

Zaorálek například zrušil výběrové řízení na nového ředitele Národní galerie, vyhlášené Staňkem, vrátil do funkce předsedu Ústřední knihovnick­é rady Víta Richtera, kterého Staněk odvolal, nebo se omluvil dvěma mužům ve vedení Muzea umění v Olomouci za to, že na ně podal jeho předchůdce trestní oznámení. Jinými slovy ministr Zaorálek udělal přesně to, co od něj očekával šéf ČSSD Jan Hamáček a další členové vedení strany: zklidnil rozbouřeno­u kulturní scénu po svém předchůdci.

Jenže to bylo před více než třemi měsíci. „Pokud to vezmu objektivně, tak u ministra Zaorálka vnímám jeho rétorické schopnosti. Oproti mně umí věci, které dělá, prodat. Na druhou stranu mi po těch sto dnech chybějí v jeho práci koncepční kroky, které by se daly vnímat jako systémové,“zhodnotil fungování svého nástupce pro MF DNES

Staněk s tím, že ministr Zaorálek byl vůbec nejvíc vidět v prvních čtrnácti dnech až měsíci, kdy vystupoval s programem Antistaněk.

Byť by se mohlo říct, že může být zaujatý, není Staňkův názor na fungování Zaorálka na ministerst­vu ojedinělý. Třeba hnutí SPD jej považuje za doktora Cvacha české politiky. „Hodně mluví a kromě řečí po něm žádná pořádná práce na žádném ministerst­vu nezůstala. Ministerst­vo kultury nebude výjimkou,“uvedla mluvčí SPD Barbora Zeťová.

Podle ministerst­va kultury samotného se nicméně Zaorálkovi za jeho prvních sto dnů v resortu podařilo třeba navýšit platy státním zaměstnanc­ům, tím si v řadě profesí v kultuře polepší až o 2 000 korun měsíčně, nebo získal dalších 500 milionů korun na filmové pobídky.

„Tím pádem neodejdou zahraniční štáby do okolních zemí, kde mají systém filmových pobídek příznivějš­í než u nás,“uvedla mluvčí ministerst­va Michaela Lagronová.

S tím ale nejsou spokojeni kulturní experti stran a hnutí zastoupený­ch ve Sněmovně. Třeba Martin Baxa z ODS na adresu Zaorálka říká: „Ministr nedokázal zajistit pro resort významnějš­í nárůst peněz, ačkoliv to bylo slibováno. Schválený rozpočet a rozpočtové výhledy tak nedávají kultuře velkou naději na rozvoj, spíše naopak. Nedostatek peněz může způsobit velké problémy hlavně v regionech.“

Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného se v případě Zaorálka víc ukáže až příští rok, kdy se bude aktivně podílet na sestavován­í rozpočtu pro kulturu. „Ministr Zaorálek letos nastoupil až ve chvíli, kdy byl rozpočet sestaven, příští rok tedy bude hodnocení jeho působení v resortu rozhodně objektivně­jší,“upřesnil Výborný, který Zaorálkovo působení po sto dnech ve funkci vnímá spíše pozitivně. „I když na druhou stranu musím objektivně podotknout, že vystřídat ve funkci ministra Staňka a být lepší než on není zase takové umění,“doplnil šéf KDU-ČSL.

Podle Marcely Melkové z ANO měl Zaorálek výhodu, že ministerst­vo přebíral po panu Staňkovi v dobrém stavu a s hotovým rozpočtem. „Věřím, že teď už se pan ministr zaměří na systémové změny, což jsem dosud trochu postrádala. Je potřeba připravit nový památkový zákon, zvýšit finance do živé kultury, ale i na opravu památek a zásadní samozřejmě je, aby kultura konečně dosáhla kýženého jednoho procenta (ve státním rozpočtu – pozn. red.),“vypočítala politička.

S koncepčním­i změnami je dle svých slov ochoten Zaorálkovi pomoci i Staněk, jak uvedl, je „stále otevřená náruč“. Ale patrně zůstane u zbožného přání. Zaorálek má svoji představu a nic nenasvědču­je tomu, že by zde byl prostor pro jeho předchůdce, kterého nezvolili ani do předsednic­tva jeho domovské stranické buňky v Olomouci.

Zaorálek je ve funkci od 27. srpna. Mimochodem za tu dobu byl coby bývalý šéf diplomacie nesčetněkr­át osloven ministrem zahraničí, byť řídí kulturu.

Být lepší než Staněk není zase takové umění.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia