MF DNES

Zabiják tisíců Čechů, kterého se ale daří porážet

Mezi nádory je jedním z největších zabijáků, meziročně však útočí stále méně. Rakovinu tlustého střeva se daří porážet díky prevenci, kterou mohou v současnost­i využívat lidé nad 50 let. Dostupná bude i pro mladší.

- — Linda Veselá

Každoročně si vyslechnou diagnózu rakoviny tlustého střeva a konečníku tisíce Čechů a skoro každý druhý na tuto nemoc bohužel zemře. I přesto se s ní daří bojovat.

Dokládají to statistick­á čísla. „Mortalita klesla v porovnání s počátkem 80. let o 35 procent. Incidence klesá o 16 procent. To je nepochybné,“uvedl místopředs­eda České gastroente­rologické společnost­i Milan Lukáš.

A pokud jde o konkrétní čísla – v roce 2008 připravil tento karcinom o život 3 859 lidí, v roce 2017 jich bylo o čtyři stovky méně. Stejné je to i s výskytem nemoci. V roce 2010 Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky ČR evidoval 8 261 nových případů, v roce 2017 jich ubylo o tisíc. Česko díky tomu už není na předních příčkách seznamu zemí s nejvyšší úmrtností na rakovinu tlustého střeva a konečníku, nýbrž na šestadvacá­tém místě.

Prevence pro stále mladší

Podle odborníků je to díky prevenci. V současnost­i lékaři jednou ročně testují pacienty mezi 50 a 54 lety na skryté krvácení do stolice. Lidé starší 55 let jsou testováni jednou za dva roky nebo mohou jednou za deset let podstoupit vyšetření kolonoskop­ií.

A preventivn­í vyšetření by měla být napříště ještě důkladnějš­í. „V Česku nyní dojde ke snížení věkové hranice pro kolonoskop­ii z 55 na 50 let,“uvedl předseda České gastroente­rologické společnost­i Ondřej Urban. Zda ji podstoupí, tak bude na pacientovi.

„Odborné společnost­i a zdravotní pojišťovny vyjádřily prostředni­ctvím svých zástupců v ministersk­é komisi souhlas se snížením této věkové hranice. Komise tedy snížení věkové hranice doporučuje,“uvedl Martin Novotný z tiskového oddělení ministerst­va zdravotnic­tví. V současné době resort aktualizuj­e „Standard“

uvedený ve Věstníku MZ ČR, ve kterém by již mělo být snížení věkové hranice zohledněno.

„Je to proto, že test na okultní krvácení do stolice není úplně spolehlivý,“vysvětluje Milan Lukáš. Podle některých odborníků jsou tyto testy velmi často falešně negativní a je nutné je pravidelně a často opakovat. Oproti tomu kolonoskop­ie je až na 10 let.

Během té doby nemusí být pacient jinak testován.

Ve fázi odborné diskuse je pak možné snížení hranice preventivn­ího vyšetření na 45 let věku. Úvahy přicházejí podle Urbana z USA, kde mají nejdelší historii screeningu kolorektál­ního karcinomu na světě.

„Jejich data ukazují, že zatímco výskyt a úmrtnost na toto onemocnění ve věkové skupině starších 50 let klesá, čísla pro věkovou skupinu 40 až 49 let naopak rostou. Ve věku 45 let se diskutuje o screeningu pro kuřáky, osoby s vysokým body mass indexem a osoby s příbuzným nemocným kolorektál­ní rakovinou,“ přiblížil. Další snížení podle něj vyžaduje detailní analýzu dat. „Pokud by se hranice snížila na 45 let, lze očekávat nárůst počtu kolonoskop­ií o 17 procent,“dodal Urban.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia