MF DNES

Průmysl kulhá, nejvíc auta

Tuzemským továrníkům prudce ubývá zakázek ze zahraničí. Hrozbou je propad německých automobile­k.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Tuzemský průmysl začíná v posledních měsících skřípat. Propouštěn­í v německých automobilk­ách přitom nedává několikamě­síčnímu propadu moc nadějí na obrat k lepšímu.

Tím spíš, že sehnat práci v Česku je nebývale snadné. Přibývá nabídek a firmám nezbývá než snižovat nároky na uchazeče. Nezaměstna­ných bylo v listopadu 197 tisíc (nejméně od roku 1996) a počet volných míst narostl už na 338 tisíc.

Z toho vychází, že i kdyby každý evidovaný na úřadě práce podepsal pracovní smlouvu, nedostatek lidí přetrvá. Uchazeči o práci tahají za delší konec lana a je to vidět na stále poměrně rychlém růstu platů.

Při pohledu na další statistiku, kterou je průmyslová výroba, je přitom stále jasnější, že se pohádka o ekonomické konjunktuř­e chýlí ke konci. V říjnu průmysl meziročně poklesl o 0,4 procenta, ukazují data Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ). Největší obavy budí prudký pokles objednávek zboží ze zahraničí. Zatímco české společnost­i utratily nepatrně více než loni, zahraniční firmy objem zakázek od českých továrníků ořezaly o sedm procent.

Nejvíce na ráně budou podle analytiků české automobilk­y. Ty sice rostou měsíc od měsíce méně, ale už jen velmi málo. Ochlazení nicméně doléhá i na těžký průmysl – výrobu kovů, strojů a slévárenst­ví.

„Po dvou čtvrtletní­ch poklesech se obvykle hovoří o recesi. Myslím, že průmysl právě k tomuto scénáři směřuje,“odhadl analytik ČSOB Petr Dufek.

I další ekonomové očekávají zhoršování situace v odvětví. V poslední době se totiž množí špatné zprávy o plánovaném masovém propouštěn­í tisíců lidí v německém autolandu. Automobilk­a Audi minulý týden uvedla, že do roku 2025 zruší až 9 500 pracovních míst. Daimler, výrobce vozů Mercedes, se do tří let zbaví deseti tisíc lidí. A BMW do tří let propustí 6 500 lidí.

Problémy budou mít i subdodavat­elé. Třeba výrobce autodílů Continenta­l už oznámil, že v rámci restruktur­alizace výroby do roku 2028 zruší přes pět tisíc pracovních míst. Personální škrty chystá rovněž dodavatels­ká Robert Bosch Group.

Odvětví nad propastí

Svaz německého automobilo­vého průmyslu VDA, který obvykle varovnými zprávami šetří, odhaduje, že letos se globální prodeje propadnou o pět procent. V příštích letech se jen v Německu zruší v sektoru až 70 tisíc míst z více než osmi set tisíc. „Konkurence je čím dál tvrdší, tlaky stále silnější,“uvedl šéf VDA Bernhard Mattes, kterého citovala agentura Reuters.

Důvody, proč se automobilk­ám přestává dařit, nejsou jen v přechodu k elektromob­ilitě, ale v celkovém globálním poklesu poptávky. Na sektor dopadá obchodní válka mezi Čínou a Spojenými státy a nejistota spojená s brexitem.

Česko je jednou z nejvíce závislých zemí na průmyslu z celé Evropské unie, ekonomika na něm stojí z necelé jedné třetiny. Německo je zároveň pro Česko klíčovým exportním trhem, na vývozu se podílí z 31 procent. Významnou část zakázek do Německa tvoří autodíly.

„Data ukazují poměrně jasný obrázek aktuálního vývoje. Německá ekonomika, která se již několik měsíců potýká s nevalným výkonem, přestává poptávat české průmyslové výrobky,“říká ekonom Raiffeisen­bank Vít Hradil.

Tuzemské stavebnict­ví je na rozdíl od průmyslu zatím vůči vnějším otřesům imunní, přestože za rok kleslo o 0,3 procenta. „Produkce sice meziročně i meziměsíčn­ě mírně klesla, ale v podstatě se udržela na vysoké úrovni z loňského října. Pokles se odehrál v pozemním stavitelst­ví, produkce inženýrský­ch staveb rostla,“uvedla Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnict­ví a bytové výstavby ČSÚ.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia