MF DNES

Polonahé ženy v Paříži proti „Putinově válce“

-

Dvě polonahé aktivistky včera způsobily rozruch u sídla francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona, který hostí summit „normandské čtyřky“ohledně konfliktu na východě Ukrajiny. Odhalené ženy s nápisy na těle vtrhly před novináře a křičely „Zastavte Putinovu válku!“

K incidentu, ke kterému došlo hodinu před zahájením summitu, se přihlásilo hnutí Femen. Jeho členky stejným způsobem protestují již řadu let. „(Ruského prezidenta Vladimira) Putina, který vede dvě války, je homofob a sexistický diktátor, v Elysejském paláci přijmou hlavní bránou. U poklidně protestují­cích aktivistek Femenu

je to jiný příběh,“uvedla skupina na svém francouzsk­ém twitterové­m účtu. Ke sdělení připojila fotografie z momentu, kdy jednu z protestují­cích před desítkami přihlížejí­cích lidí povalil na zem člen ostrahy. (ČTK)

Vakarčukem navíc zveřejnil seznam „červených čar“, které by Zelenskyj neměl při jednáním s Putinem překročit. Vyzývali prezidenta, aby nepřistupo­val na žádný kompromis ohledně podoby ukrajinské­ho státu, odmítl federaliza­ci i vypsání voleb na Donbasu, dokud oblast nebude zpět pod kontrolou Kyjeva. Zdůraznili, že Ukrajina by měla nadále směřovat do EU a NATO.

Bez jednání se nehneme

Zelenskyj nicméně kritiku dlouhodobě odmítal a trval na tom, že bez obnovení rozhovorů není možné boje na Donbasu ukončit. „Někteří tvrdí, že je nemožné vést s Putinem dialog. Jenže nevést rozhovor je stejné jako běžet na běžeckém pásu – neustále běžíme, ale nehneme se z místa,“řekl před odjezdem do Paříže. Žádné průlomové závěry přitom nesliboval. Jeho mluvčí navíc varovala před přehnanými nadějemi, jež prý budí jen zklamání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia