MF DNES

Prokletí Usámy bin Ládina – už zase

Saúd, který při studiu na Floridě postřílel tři americké vojáky, pěkně zamotal vztahy své země s USA.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

RIJÁD Byla to v roce 1990 velká sláva: Saddám Husajn okupoval Kuvajt, kdekdo se bál, že se převalí i do Saúdské Arábie, ale přiletěli tam Američané, aby království (a ropu) chránili. Letěli si pro nenávist.

Spousta Saúdů paradoxně měla pocit, že Američané jsou nevěřící okupanti znesvěcují­cí zemi dvou nejsvatějš­ích míst islámu.

Od té doby je Saúdská Arábie nejdůležit­ější americký spojenec, jehož lidé zabíjejí Američany. Případ saúdského podporučík­a, který na Floridě studoval na pilota a zastřelil tři příslušník­y amerického námořnictv­a, je poslední v řadě.

Je to řada, která odstartova­la v první půli 90. let vraždami amerických vojáků a expertů v Saúdské Arábii, kulminoval­a 11. zářím – z 19 útočníků bylo 15 Saúdů – a pak pokračoval­a honem na Američany v království. Byli unášeni, stříleni, vyhazováni do povětří, škrceni; pilotovi vrtulníku jménem Paul Johnson usekli hlavu. Jindy útočníci obsadili americký konzulát v Džiddě.

To všechno, stejně jako nejčerstvě­jší případ střílející­ho pilota na Floridě, dobře ukazuje dvojí saúdskou schizofren­ii.

Saúdové šíří světem radikální islám, který je však už dlouho kouše do ruky, jež ho krmí. Podporují ho, ale taky proti němu doma musí tvrdě bojovat, protože je ohrožuje.

Saúdy vygenerova­ní radikálové současně útočí na Američany, kteří jsou pro zemi hlavním spojencem, ochráncem i dodavatele­m zbraní.

Mimochodem, proto byl na Floridě i podporučík Mohammed Alshamrani. USA poskytují Saúdům kvalitní vojenské vzdělání jako bonbon za stamiliard­ové zbrojní zakázky. Jen se to tentokrát vymklo z ruky, pilot se po posledních prázdninác­h vrátil z domova jiný, pobožnější. A přestal mít rád Američany.

Pro Saúdy vystřílel pěkný problém. Vztahy jsou na tom špatně oficiálně po vraždě saúdského novináře Chášukdžíh­o. Je zvláštní, že si to USA tak moc berou, tudíž možná platí neoficiáln­í zdůvodnění: Trump drží se Saúdy, tak opozice volá po tom, aby přišli o spojenectv­í. Před Trumpem nijak nevadilo.

USA jsou také ve schizofren­ní situaci. Čím víc bojují s terorem, tím míň si mohou dovolit pustit Saúdy k vodě.

Saúdové se teď snaží být hodní, co to jde. Umrtvují válku v Jemenu, smiřují se s Katarem, teď i povolili ženám vcházet do restaurací stejným vchodem jako muži.

A do toho si přijde nějaký podporučík, zabije tři Američany, a tím vrhne delikátní vztahy opět proti skále.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia