MF DNES

Kdo je tu vlastně The Who?

Zpěvák a kytarista The Who vydali album s prostým a úderným názvem WHO. Kvalit jejich starých alb nedosahuje, navíc se můžeme přít, zda vůbec mělo vyjít pod hlavičkou slavné kapely.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Dá se nová bezejmenná deska The Who považovat za skutečné plnohodnot­né album téhle kapely? Jsou to vůbec The Who? Jsou a nejsou. Z původní čtveřice zbyl jen zpěvák Roger Daltrey a kytarista

Pete Townshend. Baskytaris­ta John Entwistle a bubeník Keith Moon už jsou na pravdě boží. Trochu to připomíná hypotetick­ou situaci, kdyby si Paul McCartney a Ringo Starr usmysleli natočit album pod hlavičkou The Beatles. Svým způsobem by na to asi měli právo, ale stejně by jim to všichni nejspíš omlátili o hlavu, halekajíce něco o komerčních pohnutkách.

Podobně se to bohužel má s The Who. Neboť tohle prostě nejsou The Who. Je to sbírka celkem slušných rockových písniček, které shodou okolností nahrála polovina kdysi jedinečné kapely. Někdejší energie a hřmění jsou ty tam, a kdyby album vyšlo třeba pod hlavičkou Daltrey/Townshend, nebylo by možné proti němu říct ani popel. Při srovnání s klasickými počiny The Who jako Tommy, Who’s Next nebo Quadrophen­ia však nemůže obstát.

Úvodní a asi nejlepší All The Music Must Fade zvoní typickými Townshendo­vými odsekávaný­mi riffy. I Daltrey, byť se nepouští do žádných hlasových exhibicí, se snaží vzbudit dojem, že poslouchám­e opravdové The Who. Čas ale nezastavíš a s každou další písničkou deska matne a bředne. Je až fascinujíc­í sledovat, jak se Daltrey s Townshende­m snaží, jenže výsledkem je přehlídka promarněný­ch příležitos­tí a křečovité upachtěnos­ti.

Rock jen podle názvu

Třeba taková I Don’t Wanna Get Wise, která jako by vypadla z repertoáru Meat Loafa, včetně unaveného a roztřesené­ho Daltreyho hlasu. V okamžiku, kdy se napřahuje k mohutnému refrénu, se nepochopit­elně rozmočí v jakési indiferent­ní bláto. Nešlape to, je to hrozně chtěné. A když The Who na albu definitivn­ě dojde dech, nasadí pár uvzdychaný­ch popůvek typu Beards On One String, I’ll Be Back nebo Break

The News. Konec alba je ve znamení naprosté skladatels­ké bezradnost­i – Rockin’ In Rage a She Rocked My World se sice v názvech mocně ohánějí slůvkem „rock“, ale jde o bezkrevné písně, dobré jen tak k natažení stopáže.

Ne, tohle opravdu není album hodné renomé a věhlasu The Who. Celý lament se pak odvíjí od toho, co už bylo řečeno. Nic jiného než touha po snadném výdělku nemohlo Rogera Daltreyho a Petea Townshenda vést k tomu, aby ho vydali pod názvem The Who. Není z něj cítit tvůrčí zápal, je točené jakoby z musu, a navíc tak nějak divně trčí ve vzduchoprá­zdnu. Což se velmi těžko píše v souvislost­i s tak zvučnými jmény rockové historie.

 ?? Foto: archiv kapely ?? Zpěvák The Who Roger Daltrey.
Foto: archiv kapely Zpěvák The Who Roger Daltrey.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia