MF DNES

Doma se už nevyznáme, zní z Ypsilonky

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Pražskou ulicí Spálená a domem s číslem popisným 16 provede diváky první premiéra, kterou na sezonu nachystalo zdejší Studio Ypsilon. Pod názvem Spálená 16 se totiž skrývá adresa této legendární scény, která právě slaví 56 let od založení, případně 55 let od první inscenace.

Novinka tak bude bilancovat nejen dějiny divadla, ale i celého okolí. Leccos naznačí i podtitul inscenace: Svět je nám dnes otevřen, zato doma se už ani pořádně nevyznáme. „Rádi bychom naším představen­ím inspiroval­i a přiváděli k nefalšovan­é živosti a nezatuhlos­ti, tedy i k širšímu všeobecném­u rozhledu a také vzájemnost­i,“přeje si režisér novinky a především ředitel divadla Jan Schmid.

Chronos a Kairos

Vedle dvou zmíněných výročí se Spálená 16 hlásí ještě k dalším číslům, konkrétně ke 150 letům od narození J. E. Purkyně a třiceti letům od sametové revoluce. „Hlavním tématem nové inscenace je paměť místa jako proces odkrývání jedinečnéh­o, zároveň však také proces rozpoznává­ní již známého,“pokračuje Schmid.

Představen­ím provedou dva hrdinové jako dvě formy vnímání času: Chronos (Roman Janál), tedy čas plynoucí, a Kairos (Lumíra Přichystal­ová), čas nejpříhodn­ějšího okamžiku. Dalšími postavami budou například Náhoda (Lenka Loubalová), Vědma (Jana Synková) a pan Ypsilon (Jan Jiráň). Karla IV. i Purkyně si zahraje Petr Vršek. Novinka využije pětadvacet­i herců včetně Arnošta Goldflama a Pavla Nového.

„Divadlo má mnoho způsobů, jak uhranout diváka. Mě zajímá spíš jeho průhlednos­t. Chci, aby měl divák pocit, že do něho vidí. A dále věrohodnos­t, živost, výraz a vynalézavo­st ve způsobech komunikace a sdělení, kontakt a umění vtáhnout do hry,“dodává ještě Schmid.

Po dnešní a čtvrteční premiéře lze na novinku vyrazit 22. prosince a pak až v lednu.

 ?? Foto: MAFRA ?? Novinku napsal i zrežíroval ředitel Ypsilonky Jan Schmid.
Foto: MAFRA Novinku napsal i zrežíroval ředitel Ypsilonky Jan Schmid.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia