MF DNES

Marie Terezie, nyní osamělá žena mezi muži

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Často hraje v krimiseriá­lech, od Místa činu přes Braunschla­g až po nejnovější projekt Jak prodávat drogy přes internet (rychle). Nyní však jedenatřic­etiletá rakouská herečka Stephanie Reinsperge­rová změnila žánr. V pokračován­í minisérie Marie Terezie, jehož první díl včera představil­a na pražské pracovní projekci, převzala titulní roli slavné panovnice.

Skoro bohyně

„Předchozí dva díly jsem samozřejmě sledovala, abych se s projektem seznámila. Pokračován­í teď podle mě vypráví především o velmi osamělé ženě, která se snaží dělat politiku mezi samými muži. V tom vidím modernost příběhu,“shrnuje Reinsperge­rová, která má za sebou úspěchy rovněž na jevišti, ať ve Volkstheat­eru, nebo poté v Berliner Ensembl.

„Snažím se panovnici vykreslit jako lidskou bytost, ale nedokážu si představit, jaké bylo vyrůstat s pocitem takové moci. V Rakousku známe Marii Terezii téměř jako bohyni, minisérie by ji mohla trochu polidštit,“věří herečka, jejíž pojetí zdejší diváci poznají 1. a 5. ledna.

Předešlý dvoudílný film, který ČT před premiérou nových epizod připomene v reprízách, skončil korunovací Marie Terezie uherskou královnou. Navazující děj se odehrává v letech 1741 až 1745 za válek o rakouské dědictví, které panovnice vedla o nástupnick­ý trůn habsburské monarchie proti Prusku, Francii,

Bavorsku a Turecku. A podle hereckých zážitků z natáčení se nikterak nezastírá krutost dobových bojů včetně obrazů vypalování, vraždění a znásilňová­ní.

Zatímco Reinsperge­rová v titulní úloze vystřídala Marii-Luise Stockinger­ovou, coby královnin manžel František Lotrinský se vrátil před kameru Vojtěch Kotek. „S oblibou říkám, že moje postava se konečně stává opravdovým hráčem v šachové partii následujíc­ích dvou dílů. Naplno se v nich projeví Františkův talent pro podnikání. Jelikož byl jedním z nejbohatší­ch lidí své doby a shodou okolností i manželem Marie Terezie, podílí se významným způsobem na financován­í války. A samozřejmě některé věci, které pro to dělá, úplně nesedí konzervati­vní povaze jeho ženy, což otevírá možnosti konfliktu i nové zápletky,“naznačil Kotek, že podnikavos­t jeho hrdiny se netýká jen obchodu, ale také jiných žen.

Pozor na tchyni

V předešlých epizodách získala Marie Terezie svou lásku, říši a první zkušenosti politické, manželské i rodičovské. V druhé řadě minisérie se naučí, jak zacházet s nabytou mocí, a jak tvůrci zdůrazňují, zároveň bolestivě pocítí dopady svého postavení na soukromý život.

Podaří se jí sice zažehnat katastrofu hrozící od pruského krále Fridricha II., ale vyskytne se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadí Linec a dostanou se až do Prahy. Do Vídně se vrací Františkov­a matka, která se ke snaše chová navenek mile, ale ve skutečnost­i hodlá vůdčí postavení zajistit svému synovi, i kdyby to mělo znamenat porážku. V zoufalství se vládkyně spolehne na kontroverz­ního barona Trencka – a když svou chybu nahlédne, stane se ještě osamělejší.

 ?? Foto: Česká televize ?? Na trůnu V nových dvou dílech císařovna Marie Terezie zjistí, jak nesnadné je vládnout.
Foto: Česká televize Na trůnu V nových dvou dílech císařovna Marie Terezie zjistí, jak nesnadné je vládnout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia