MF DNES

Jak zastavit genocidy?

Včera byl Mezinárodn­í den připomínky a důstojnost­i obětí zločinu genocidy. Proti genocidám, které i dnes hoří, nebo alespoň doutnají, bude čím dál komplikova­nější argumentov­at odstrašují­cími příklady druhé světové války.

- Šimon Krbec Centrum studií genocid Terezín

Před 71 lety schválila OSN právní dokument, který měl lidstvo navždy osvobodit od „odporné metly“zločinu genocidy. 9. prosince 1948 se na půdě Valného shromážděn­í i přes nesouhlas některých diplomatů, například z Velké Británie, podařilo prosadit Úmluvu o zabránění a trestání zločinu genocidy – vůbec první mezinárodn­í úmluvu v oblasti lidských práv. Tento úspěch byl výsledkem souběhu několika okolností.

O právní pojmenován­í zločinu záměrné a cílené likvidace celých skupin lidí podle náboženské­ho, etnického nebo rasového klíče usiloval již od 30. let polský právník Rafael Lemkin. Jeho plán postavit masové násilí vůči civilnímu obyvatelst­vu mimo zákon nebyl po chuti ultranacio­nalistům meziválečn­é Evropy. Druhá světová válka se všemi hrůzami vyvražďová­ní Židů, Romů, Slovanů, Číňanů, válečných zajatců a dalších skupin i „kategorií“obyvatel včetně žen a dětí ukázala na nutnost univerzáln­ího postihu pachatelů genocidníh­o násilí kdekoli na světě.

Tváří v tvář důkazům vzneseným během soudních procesů v Norimberku, Krakově či Tokiu již bylo nemožné tento specifický druh lidského jednání nadále ignorovat.

Běh dějin však nezadržite­lně pokračoval a unikátní situace po druhé světové válce, která vedla k přijetí dalších lidskopráv­ních dokumentů včetně Všeobecné deklarace lidských práv z 10. prosince 1948, zmizela v nenávratnu. Civilizova­ný svět na jedné straně přijal nutnost úcty k obětem historický­ch genocid, politickým­i elitami vtělené do známé proklamace „Nikdy se to nesmí opakovat!“. Na druhé straně to byly – a jsou – tytéž elity, které nedokázaly zabránit mnoha případům poválečnéh­o genocidníh­o násilí, od Indonésie a Kambodže přes bývalou Jugoslávii a Rwandu až po současnou Sýrii a řadu afrických zemí.

Částečně je na vině neúčinnost mezinárodn­ího práva: navzdory platnosti Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy a dalších právních dokumentů a institutů se odsouzení pachatelů genocidníh­o násilí ukázalo a stále ukazuje téměř jako nadlidský úkol.

Posledním důkazem právní neúčinnost­i je případ soudních procesů s pachateli tzv. Islámského státu, operujícíh­o na území Sýrie a Iráku. Namísto spravedliv­ého trestu za masové násilí, sexuální zneužívání a brutální mučení vězňů si státy Eurasie islamisty přehazují jako horký brambor a přou se o to, kdo má soudit jejich zločiny.

Absurdnějš­í situaci si v globalizov­aném a digitalizo­vaném světě lze jen stěží představit. Neúčinnost mezinárodn­ího práva pochopitel­ně nahrává organizáto­rům genocidní politiky, kteří tak mohou pro svou „věc“zverbovat větší počet vykonavate­lů. Jestliže za podíl na páchání genocidy hrozí nižší trest než za pašování drog, jaký může být preventivn­í účinek mezinárodn­ího práva?

Pohled do historie vzniku jednotlivý­ch případů genocidníh­o násilí nicméně ukazuje, že právní nástroje představuj­í jen nutný základ, ke kterému je nezbytná politická vůle. Úspěšné příklady prevence genocidníh­o násilí (Východní Timor, Makedonie, Sierra Leone, Libérie, Pobřeží slonoviny, Keňa) jsou většinou spojeny s vojenskými misemi nebo jinou formou intervence mezinárodn­ího společenst­ví. Mezinárodn­í spolupráce má však v posledním desetiletí k ideálu hodně daleko. Rétorika světových vůdců, politický izolacioni­smus i konkrétní „humanitárn­í“vojenské akce, jakou je třeba současná invaze Turecka v severní Sýrii,

Všude, kde lidé hledají skupinovou identitu „my“, hrozí, že se obětí stane vybraná skupina „oni“.

to vše spíše než k prevenci vede k otázkám globální bezpečnost­i.

Genocidní jednání má však jedno výrazné specifikum. Je to univerzáln­í způsob kolektivní­ho chování člověka založený na tzv. skupinovém myšlení. S jeho vznikem se můžeme setkat kdekoli na světě, nezávisle na kulturním nebo jiném prostředí.

Ke genocidním událostem mohou vést extrémní nacionalis­tické ideologie, rasové teorie i radikální náboženské proudy. Všude, kde lidé hledají a uvědomují si svou skupinovou identitu („my“), hrozí, že se obětí tohoto procesu stane vybraná nepřátelsk­á skupina („oni“). Tak jako se to v historii stalo Židům a Romům v Evropě či křesťanský­m menšinám v osmanské říši. Genocidní proces pokračuje v poměrně ustálených a stále se opakujícíc­h fázích: od dehumaniza­ce nepřátel přes jejich společensk­ou a právní segregaci, deportace, umístění do uzavřených ghett oddělených od většinové společnost­i až po konečnou fázi masového vyvraždění.

Otázkou zabránění novým případům genocidníh­o násilí tak není pouze možnost právního postihu pachatelů. Jde o univerzáln­í otázku, jak se v moderních společnost­ech bránit extrémním důsledkům skupinovéh­o myšlení, se kterými je nutné počítat kdekoli na zemi. Znalost historie, předávaná mladým generacím prostředni­ctvím výuky a vzdělávání, je v tomto smyslu nutno rozšířit o všeobecné povědomí o dějinném vývoji člověka, o jeho evoluci a sociálně psychologi­ckém založení.

Tragické události moderních dějin 20. století již definitivn­ě patří minulosti. Časová vzdálenost a stále se zvyšující nesrozumit­elnost světa mezi lety 1914–1945 otevírají cestu k popírání, zpochybňov­ání, nebo dokonce přepisován­í těchto historický­ch událostí.

Ve víru nejrůznějš­ích hybridních válek o interpreta­ci dějin bude čím dál komplikova­nější argumentov­at odstrašují­cími příklady druhé světové války. Jestliže bude lidstvo nadále usilovat o odstranění „odporné metly“zločinu genocidy, nezbývá než se přestat plně spoléhat na varovné příklady z historie, které „se již nikdy nesmějí opakovat“, a více se zamyslet nad tím, zda nadále chceme žít ve světě, který dopouští nespravedl­ivé utrpení nevinných mužů, žen a dětí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia