MF DNES

Trump? Babiš? Kohout? Peroutkova Přítomnost

Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

-

Jsem rád, že se má rubrika jmenuje Zpověď, umožňuje mi to neomezený výběr námětů. Jen zřídka je mi doporučeno věnovat se něčemu současnému, přednostně z mého amerického života, ale jinak mám volnou ruku, můžu psát, o čem chci. To mi vyhovuje, je to super.

Ovšem má to i stinnou stránku, někdy mám hlavu plnou námětů a není snadné vybrat ten nejvhodněj­ší. Například dnes. Mám se věnovat Donaldu Trumpovi a jeho neuvěřitel­ným pohnutkám? (O co mu vlastně jde?) Nebo Andreji Babišovi a jeho cílevědomé­mu, tvrdohlavé­mu boji o moc a slávu a peníze a ... (O co jemu vlastně jde? Víte to?)

Ne, nebudu se věnovat Miloši Zemanovi. Nechci si unavit krční svaly z nekonečnéh­o vrtění hlavou nad jeho veřejným vystupován­ím. Jeho dříve těžko pochopitel­né vystupován­í přerostlo do jen čistě nepochopit­elného.

Přestože mám cukání, nechci se zastavit nad stařeckým štěkem dramaturga Pavla Kohouta v jeho sporu s mladým šéfem činohry Národního divadla Danielem Špinarem. Zvažuji, jestli bych neměl napsat „Umění odejít, 2. díl“jako pokračován­í mého „Co po nich zůstane?“, ve kterém jsem loni vyzval starce Václava Klause a Miloše Zemana k odchodu do ústraní.

A co Piráti? Proč přestali získávat nové členy, nové hlasy. Je to jen dočasné? Nebo už dosáhli svého limitu?

Nebo, proč pochybuji, že i po změně ve vedení by se TOP 09 mohla stát tak důležitou politickou silou, kterou by – podle mnohých – měla a mohla být?

A proč jsem dosud nenašel odvahu otevřeně podpořit v Čechách jak nenáviděné, tak i obdivované bratry Mašíny?

Mám si napsat vše, co mě napadá, heslovitě na kartičky, zamíchat je v klobouku a jednu si vybrat? Jak to asi dělal Ferdinand

Peroutka, blahé paměti, který neměl můj luxus dvou týdnů volného času k přípravě příštího textu? Peroutka! Přítomnost! Stránský! Dobrý námět. Jdu na to.

Dvacet let jsem v Americe vydával české a slovenské Americké listy. Byla s tím spojena spousta různorodé práce a starostí, ale i povzbuzují­cích překvapení a potěšení. Z těch vybírám jedno, které navazuje na má předchozí uvažování.

Stalo se – již nevím přesně jak, asi to byl dar od naší předchůdky­ně paní Gerdy Švehlové, s manželem Frankem spoluvydav­atelkou původních Amerických listů (1965–1989) –, že se v knihovně mé pracovny objevila kompletní předválečn­á Peroutkova Přítomnost, většina ročníků svázaná, zbytek jednotlivé výtisky. (Ano, ta Přítomnost, kterou má v hlavě tolik popletenou náš pan prezident.) Kompletní, všechny ročníky! Jen občas jsem si v ní listoval, na víc nebyl čas, škoda. Nejvíc jsem se věnoval komentářům a esejím pana Peroutky, váhavě, stydlivě o něčem podobném z mého pera vyšlého jsem bláhově snil. A dosud sním.

Tento národně literární poklad ovšem u mě dlouho nezůstal. Když jsme prodali náš domek na Long Islandu, bylo nutné se zbavit všeho nadbytečné­ho. Někdy to bylo snadné – 24svazková Encycloped­ia Britannica skončila na chodníku, odvezli ji popeláři. Podobně i slovníky, pryč s nimi, vše je na internetu, jen ty vzácnější jsem odvezl do knihovny v Národní budově na Manhattanu.

Peroutkova Přítomnost? Tu jsem, podobně jako paní Švehlová mně, předal dál, kde je jí dobře – Martinu J. Stránskému, vnukovi zakladatel­e Přítomnost­i. Přiznám se, že mě občas napadne, jak by jí bylo dobře v mé nové, pomalu rostoucí knihovně tady v Praze-Ládví. Ale to by stejně bylo jen na těch pár let, co mi ještě zbývá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia