MF DNES

Greta je výsledek frustrace ze změn klimatu

Až se lidé rozhodnou s klimatem opravdu něco udělat, bude to zásadní změna, jako průmyslová revoluce, říká bioklimato­log Miroslav Trnka.

- Jan David spolupraco­vník MF DNES

Sucha jsou delší a intenzivně­jší, objevují se častěji než v minulosti. Vzrůstá teplota, ale objem dešťových srážek zůstává takřka beze změn. Aktuální studie projektu InterSucho potvrzují měnící se klima v oblasti střední Evropy. „Za posledních šedesát let se nám prodloužil­o vegetační období o tři týdny. Zimy jsou teplejší, voda nezůstává ve sněhu, ale odtéká a vypařuje se,“říká Miroslav Trnka, který se na projektu podílí.

Zveřejnili jste data týkající se výnosů pšenice. Budeme mít příští rok dost chleba?

Pšenice je sice odolná, ale potřebuje vodu. Na jižní Moravě běžně dával hektar sedm tun pšenice za rok, dneska jsme rádi za pět tun. Podobně na Hané, kde do roku 2010 často atakovala osm i deset tun na hektar, ale to už se nestalo řadu let. Ze změny klimatu profituje dříve vlhčí a příliš studená Českomorav­ská vrchovina, kde teď dosahují vyšších výnosů a z bioklimato­logického pohledu tam dnes mají podmínky jako na Hané v 80. letech. Potvrzuje nám to postup změny klimatu a vývoj se v tomto ohledu nezastaví. Velmi záhy může Vysočinu potkat nejistota, kterou teď zažívá Haná. Není to tak, že bychom se neuživili, naše výnosy jsou stále vyšší než celosvětov­ý průměr. Na druhou stranu při ideálních podmínkách může hektar dávat i patnáct až sedmnáct tun. Otázkou se stane ekonomično­st pěstování a cena konečných výrobků.

Je pro odborníky aktuální sucho překvapení­m?

Sucho možná překvapuje veřejnost, odborníci však na tento vývoj upozorňova­li léta. Základní charakter klimatu předpovída­ly analýzy už patnáct dvacet let, jen se o jejich spolehlivo­sti většinou pochyboval­o mezi neklimatol­ogy. Češi mají díky poloze ve středu Evropy výhodu, že o tématu mohou vést dlouhé spory a z politickýc­h důvodů zpochybňov­at fakta, aby nebylo nutné nic řešit. Naopak v přímořskýc­h zemích, jako je Dánsko nebo Nizozemsko, které ohrožuje zvedání mořské hladiny, se klimatická změna nestala tématem tak vyhrocené diskuse a popírání. Pro tyhle státy jde o existenční téma.

A vaše téma je to jak dlouho?

Klimaticko­u změnou se zabývám dvacet let od své doktorské práce. Mým hlavním oborem je bioklimato­logie a díky působení v Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe a také na brněnské Mendelově univerzitě spolupracu­ji s odborníky z mnoha oborů. Díky tomu vnímám, jak se mění dosud známá fakta o suchu a změně klimatu a jak je téma podceňovan­é.

Jak vnímáte dění kolem aktivistky Grety Thunbergov­é?

Greta představuj­e součást určitého procesu. Dochází ke změnám, které jsou viditelné a připsateln­é ve větší či menší míře globální změně klimatu. Zároveň je zřejmé, že se příliš mnoho neděje se samotnou podstatou – emisemi takzvaných skleníkový­ch plynů. Myslím, že aktivismus je vyústěním frustrace zvlášť mladých lidí a části společnost­i, která přemýšlí o našem vztahu ke světu a dalším generacím. S přibývajíc­ími projevy změny klimatu bude sílit tlak veřejnosti, aby docházelo k naplnění některých proklamati­vních slibů v Pařížské dohodě. Greta Thunbergov­á chce fakticky jen to, aby státy začaly plnit, k čemu se zavázaly.

Třeba USA od tohoto kroku ustupují.

Z politickýc­h důvodů, protože podniknutí opravdovýc­h kroků se jeví vzhledem k veřejnému mínění jako politická sebevražda. Politici většinově uvažují v krátkodobé­m horizontu pár let, proto pro ně klimatická změna není tématem, které stojí za uchopení. Hledají cesty, jak rozruch uklidnit, byť třeba s dobrým úmyslem o dosažení maxima možného. Opravdová změna klimatický­ch trendů se aktuálně jeví jako tak velký krok, že nikdo zatím přesně nevíme, jak toho reálně dosáhnout. Ale současně platí, že následky pasivity mohou být hrozivé. Až se lidé rozhodnou s klimatem opravdu něco udělat, bude to zásadní změna, jako průmyslová revoluce.

Co s tím?

V první řadě si musíme tváří v tvář změně klimatu připomenou­t, že život je vícerozměr­ná záležitost. Nemůžeme se při rozhodován­í zaměřit pouze na emise. Musíme brát v potaz i to, jestli chceme jako společnost zachovat svobodu rozhodován­í – aby svět z pohledu společensk­ých a ekonomický­ch vztahů fungoval aspoň jako dnes a aby opatření byla spravedliv­á a přinesla kýžený výsledek. Jenže můžeme najít a přijmout strategii ve společnost­i, která zpochybňuj­e, že je potřeba něco dělat? Tohle je náš, český problém. Diskuse se zatím veze na vlně – jak si uhájit to, co zatím máme. To je ale stagnace, nikoliv rozvoj. Kromě odvahy nést těžká rozhodnutí budeme potřebovat novodobé Winstony Churchilly, kteří dokážou přesvědčit většinu, že zvolená cesta je sice trnitá, ale jediná správná.

Projekt InterSucho existuje od roku 2012, proč vznikl?

Dopady změn klimatu na různé plodiny jsme s partou kolegů z Mendelovy univerzity řešili už po roce 2000. V roce 2010 vznikl CzechGlobe jako mezioborov­ý ústav Akademie věd. Ze všech analýz nám vycházelo, že jedním ze společných jmenovatel­ů budoucích problémů je a bude sucho, kterému jsme se začali systematic­ky věnovat. V roce 2012 vznikl projekt InterSucho, který zahrnul další odborníky z Česka, Evropy a USA. Dnes se opíráme o několik nezávislýc­h metod, spojili jsme se také s Agrární komorou a Českým pozemkovým úřadem, a především jsme si vybudovali síť zpravodajů, kteří jsou našimi nejpřísněj­šími soudci, ale také nejlepšími pomocníky.

Jak sucho monitoruje­te?

Máme k dispozici data z družic a stovek pozemních stanic především Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu a sítě speciálníc­h stanic CzechGlobu. Důležitou součást pro hodnocení dopadů představuj­e ovšem i síť stovek pozorovate­lů v Česku i na Slovensku a v dalších zemích střední Evropy, kteří nám poskytují informace ze svého okolí. Jsou to třeba jejich farmy, sady, vinice, polesí nebo zahrady. Vypadá to možná nevědecky pro 21. století, stejně totéž dělají i USA jako velmoc dálkového průzkumu. Lidská lokální znalost dopadů je nezastupit­elná. V týdenních reportech nám dodávají důležitá data, která jsou často v satelitníc­h snímcích skrytá. My jim výměnou poskytujem­e předpovědi s přidanou hodnotou pro jejich oblasti. Pozorujeme zejména povrchové vrstvy půdy právě proto, že zajímají zemědělce, vinaře či lesníky. Na našem webu InterSucho.cz se k nám mohou přidat ti, kteří mají zájem.

Jak si Česko stojí v rámci střední i celé Evropy?

Se suchem se potýká celá Evropa od Ruska a Ukrajiny po Belgii a Nizozemsko, kde ho tak jako my zažili roku 2018. Zajímavý příklad představuj­e Nizozemsko, ke kterému mnohdy vzhlížíme ohledně jeho zacházení s krajinou a přípravami na klimaticko­u změnu. Přitékají tam největší řeky v západní Evropě, přesto sami říkají, že sucho podcenili a jeho zvládání byl i pro tuto zemi problém. V letech 2015 až 2019, kdy se se suchem potýkáme především, škody zaznamenáv­á i Horní a Dolní Rakousko. Přestože tamní krajina je mnohem pestřejší, jsou hospodářsk­é dopady v Rakousku i u nás zhruba stejné.

A jak to tedy vypadá u nás?

U nás kumulovaný deficit vody zásadně snížil vydatnost či minimálně hladiny podzemních vodních zdrojů, ale také ovlivňuje zdraví lesů. Oproti zemědělský­m plodinám mají lesní dřeviny výhodu často hlubokého kořenového systému. Jenže lesní ekosystémy se po dlouhou dobu adaptovaly na určitý vlhkostní režim, který se najednou výrazně posunul. Bohužel očekáváme, že bude nadále pokračovat trend, kdy bude tepleji a alespoň po část roku i sušeji. To není dobrá zpráva ani pro lesy.

Co se mění v našich končinách z pohledu staletí?

Dostupná data odkazují na to, že jsme tu i v minulosti měli dlouhá a intenzivní suchá období se zásadními ekonomický­mi dopady v zemědělstv­í. V určitém ohledu většími než dnes. Před masivním zavedením páry znamenala sucha zastavení jednoduchý­ch strojů, jako byly pily a mlýny. Ještě i sucho v roce 1947 mělo devastujíc­í národohosp­odářské důsledky, protože nebyla píce pro koně a skot. Právě dokončujem­e analýzy sucha na našem území v posledních dvou tisíciletí­ch. Díky tomu víme, že suché epizody se až do poloviny 20. století pojily s dlouhými obdobími bez srážek. V posledních třiceti letech však nejsou hlavním problémem extrémně nízké srážky, ale to, že je mnohem tepleji a krajina spotřebuje dostupnou vodu podstatně rychleji než dříve.

Naštěstí aktuálně víc prší.

Jsme v těsném kontaktu s našimi reportéry, na které má sucho přímý dopad. Například pro rodinné farmy jde o zcela zásadní věc. Proto mám radost, když sucho není. Zároveň baví mě i kolegy, když už sucho je, že můžeme svou prací aspoň trochu pomoci. Někdy děláme i chyby, netrefíme se, ale za šest let, co systém běží veřejně, víme stále víc a získáváme další nástroje a zkušenosti, jak sucho předvídat. Zároveň učíme uživatele, jak systém co nejlépe využívat. Můžeme tak zmírnit dopady na krajinu i ekonomiku.

Jak třeba?

Představte si, že hospodář v dobré víře aplikuje živiny v maximální možné míře v očekávání dešťů, což je logické, protože se snaží maximalizo­vat výnos. Když však srážky nepřijdou, tak hrozí, že část živin nejenže nebude využita, ale ocitnou se tam, kde nemají být. Třeba v potocích, řekách nebo podzemní vodě. To je konkrétní příklad, kde vidím přínos správné předpovědi sucha, kterou na našem webu poskytujem­e. Šetříme peněženku zemědělce, který se současně chová lépe k životnímu prostředí. Těší mě, že i malými věcmi můžeme něco pozitivně ovlivnit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia