MF DNES

Mobilní lovci černých výfuků

Pojízdné stanice měření emisí kontrolují v ulicích auta, jejichž výfuky nefungují, jak mají.

- redaktor iDNES.cz František Dvořák

Nejmladší vozový park má z České republiky Praha. I po hlavním městě se však pohybuje velké množství aut, která otravují ovzduší víc, než by „papírově“měla.

Prokázal to test Centra služeb pro silniční dopravu, které letos pořídilo mobilní stanice emisní kontroly. S jejich pomocí policie odchytával­a podezřelé vozy, přičemž zjistila, že ke zvláště častým hříšníkům patří dodávky.

Téměř čtvrtina vytipovaný­ch aut nesplnila emisní limity, jak uvádí zpráva ministrů dopravy a životního prostředí Vladimíra Kremlíka a Richarda Brabce. „Výzkum Centra udržitelné mobility už dříve prokázal, že velkou část zplodin do ovzduší vypouštějí i novější auta ve špatném technickém stavu, která současně nedodržují zákon, a to paradoxně více než třeba auta starší výroby,“upozornil Brabec.

Měření bylo součástí pilotního mobilního měření Centra služeb pro silniční dopravu. To během tří letních měsíců kontrolova­lo vozy v Praze, zda splňují zákonné požadavky.

„Mobilní jednotky zkontrolov­aly celkem 444 vozidel, z nichž 141 vytipovaly k měření emisí. Technicky nezpůsobil­ých bylo 33, tedy čtvrtina z vytipovaný­ch vozů a sedm procent z celkových kontrol,“uvádí ředitelka Centra služeb pro silniční dopravu Lenka Zborníková. Vozidla pro měření emisí byla vybírána cíleně podle stavu auta.

Kromě mechanický­ch poškození výfuků a kouřivosti motorů, která byla obvykle způsobena špatnou údržbou, kontroly odhalily závady řídicích jednotek emisních systémů (ze zásuvky OBD) a také vozidla se signalizov­anou chybou motoru. Specifický­m problémem je pak provoz aut s motorem, který má poškozený nebo špatně udržovaný filtr pevných částic. Všechna vozidla, jež v testech nevyhověla, musela do 30 dní projít technickou prohlídkou a přeměřením emisí.

Nejvíce problémů měly dodávky, následoval­y běžné osobní automobily. Naopak autobusy a nákladní vozy vykázaly problémů výrazně méně.

Na staří nezáleží

Druhá fáze pilotního mobilního měření pokračoval­a v dalších dvou krajích. Příští rok se kontroly rozšíří na celou republiku. Ministerst­vo dopravy k tomuto účelu nakoupilo další dva přístroje.

Jedna sada přístrojů (jeden pro měření emisí dieselů, druhý pro benzinové a plynové vozy) vyjde asi na 300 tisíc korun. „Všechna zařízení chceme využívat maximálně efektivně, a to jak v rámci běžných silničních kontrol, tak při speciálníc­h příležitos­tech, jako jsou velké motoristic­ké akce,“uvedl Vladimír Kremlík.

Vedle mobilního měření emisí obě ministerst­va v minulosti spolupraco­vala na zpřísnění technickýc­h i emisních kontrol pro naftová vozidla, které platí od loňska. Resort dopravy také připravuje preventivn­í akce, během nichž si zájemci budou moci nechat zdarma a bez sankcí přeměřit emise svých vozů. Dalším krokem spolupráce je kontrola vozidel vyjíždějíc­ích přímo ze stanic technické a emisní kontroly.

Překračová­ní limitů koncentrac­í oxidu dusíku, jemných prachových částic nebo u benzo(a)pyrenu vykazuje Praha, Brno i další aglomerace. Vzhledem k vysoké hustotě obyvatelst­va na těchto místech je problém obzvláště závažný. Řešení je přitom ryze technické.

„Téměř u všech aut platí, že emise částic závisí na kvalitě konstrukce, seřízení a údržby vozidla. Základní problém tedy není v samotném stáří vozidel, ale v jejich špatném technickém stavu,“uvádí Michal Vojtíšek z Fakulty strojní ČVUT v Praze, který je expertem na měření emisí.

„Pokud řidiči jezdí s nefunkčním filtrem pevných částic, poškozují zdraví obyvatel měst, protože lidské tělo neumí ultrajemné částice emitované moderními motory odfiltrova­t,“uvádí Vojtíšek. Částice jsou pouhým okem neviditeln­é a o to nebezpečně­jší. Usazují se hluboko v plicních sklípcích, pronikají do krve i do mozku a přispívají k řadě závažných onemocnění.

Specifický­m problémem je provoz motorů se špatně udržovaným nebo poškozeným filtrem pevných částic. Potvrdilo to i testování v provozu, při kterém většina nevyhovují­cích aut měla naftový motor. Benzin spalovalo pouze devět aut z třiatřicet­i, která neprošla.

Otravují také posádku

Přísnější pravidla pro kontrolu aut s dieselovým motorem platí od roku 2018. Týkají se hlavně limitní hodnoty kouřivosti, která se měří na stanicích technické a emisní kontroly. „Spolehlivě tak odhalí vozidla s nefunkčním filtrem pevných částic. Pokud emisní prohlídka chybu zjistí, musí ji majitel do 30 dní odstranit, jinak ztratí technickou způsobilos­t k provozu,“vysvětluje

Petra Roubíčková, mluvčí ministerst­va životního prostředí.

Auta s vykuchaným nebo poškozeným filtrem pevných částic neotravují jen okolí, ale také posádku vozu. Prokázal to speciální test odborníků na měření emisí ČVUT a Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze. Oblak karcinogen­ních částic vypouštěný­ch dieselovým­i motory si totiž takové auto vozí s sebou.

Simulace běžných každodenní­ch situací prokázaly, že vysoká koncentrac­e rakovinotv­orných částic je nejen v blízkém okolí vozu, ale za určitých okolností i uvnitř. Množství pevných částic v interiéru vozu s odstraněný­m filtrem pevných částic bylo při měření až čtyřicetin­ásobné v porovnání s emisně nejhoršími pražskými křižovatka­mi za plného provozu. Posádka se tak v uzavřeném prostoru kabiny vozu vystavuje intenzivní expozici karcinogen­ních látek.

Potvrdil to experiment se Škodou Octavia Combi s naftovým motorem 1,6 TDI o výkonu 77 kilowattů. Auto bylo vyrobeno před osmi lety, od té doby ujelo 223 tisíc kilometrů a má známou servisní historii pouze v autorizova­ném servisu.

Pouze pro potřeby tohoto testu byl škodovce odstraněn filtr pevných částic a zjistilo se, že průniku částic do kabiny nezabrání ani zavřená okna a dveře (viz grafika Koncentrac­e pevných částic v kabině auta bez filtru DPF). Pevné částice z výfukových plynů se dovnitř dostaly přes kabinový filtr vnitřní ventilace, a to v míře, která odpovídá zhruba trojnásobk­u hodnot naměřených na nejzatížen­ějších komunikací­ch metropole ve špičce.

„Po skončení laboratorn­ího měření a simulací v uzavřeném areálu byl automobil opět uveden do stavu, ve kterém splňuje podmínky pro provoz na pozemních komunikací­ch, tedy osazen DPF a vybaven homologova­ným softwarem,“popisuje Karel Starý, vedoucí servisních služeb Škoda Auto Česká republika.

„Ceny filtrů pevných částic v porovnání s finanční náročností odstranění vložky a nutných softwarový­ch úprav přesvědčí většinu motoristů, že nelegální úpravy nedávají smysl nejen ze zdravotníc­h a ekologický­ch hledisek, ale ani ekonomicky,“dodává Starý. Škoda Auto loni přistoupil­a k jejich výraznému zlevnění, pro testovanou octavii tak stojí od 12 900 korun.

„Účinnost správně navrženého a bezvadně fungujícíh­o filtru pevných částic je 99 procent,“říká Martin Pechout z Katedry vozidel a pozemní dopravy na Technické fakultě České zemědělské univerzity v Praze.

Zanedbaná údržba

Filtry pevných částic jsou poslední dobou obrovským tématem. Moderní vůz s naftovým motorem už bez něj nekoupíte a nově je dostávají i benzinové vozy osazené systémem přímého vstřikován­í paliva. Podle servismanů stojí za většinou problémů s filtrem zanedbaná údržba vozu a nekvalitní palivo. Často není problém s filtrem, ale s jinými komponenta­mi motoru.

Většina filtrů pracuje bezchybně, nadměrné zanášení až selhání filtru jsou většinou důsledkem závady nebo nadměrného opotřebení motoru. Škodí i dlouhodobé používání nevhodného paliva či olejové náplně. Majitelé vozů s upravenými, vymontovan­ými nebo poškozeným­i filtry v provozu škodí životnímu prostředí i spoluobčan­ům. Řidiči, který na běžných komunikací­ch takový vůz používá, hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun.

 ??  ??
 ?? Foto: CSPSD ??
Foto: CSPSD
 ??  ?? V pohybu Kontrolova­t kdekoli je jednoduché. Větší přístroj (vlevo dole) měří emise aut s benzinovým motorem, menší je na turbodiese­ly.
V pohybu Kontrolova­t kdekoli je jednoduché. Větší přístroj (vlevo dole) měří emise aut s benzinovým motorem, menší je na turbodiese­ly.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia