MF DNES

Virtuální sídlo Praha 1

Centrum přitahuje firmy, které v něm sídlí naoko

- redaktor MF DNES Ivo Horváth

PRAHA „Budeme mít sídlo v Praze 1, ale jen naoko.“To, z čeho by dříve člověk měl pocit něčeho nekalého, se nabízí dnes jako běžně dostupná služba za několik stokorun měsíčně, a to nejen v Praze 1. Podle statistik společnost­i Bisonde je v celém Česku 100 tisíc firem s virtuálním sídlem, jedná se zhruba o každý čtvrtý subjekt. Praha 1 je se 17 tisíci firmami nejvyhledá­vanější adresou.

Analytici v tom nevidí velký problém. „Řada společnost­í dnes už ani žádné faktické sídlo nepotřebuj­e,“vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda z Czech Fund. Jediným důvodem, proč sídlo firmy formálně potřebují, je podle něj legislativ­a. Pro nutnost adresy a poštovního boxu, kam je možné zasílat například úřední poštu, podle Kovandy virtuální adresa bohatě stačí.

Velký obchod v centru je také prodej zaregistro­vaných firem s. r. o. či akciovek v ceně od deseti do padesáti tisíc korun. „Jsou to vlastně jen takové schránky, prázdné skořápky. Sáhne po nich například ten, kdo potřebuje firmu hned, nebo cizinec, který ani netuší, jak má taková registrace českého s. r. o. vypadat,“vysvětluje ekonom.

Atraktivní nejen adresa

K nejvíce exponovaný­m místům patří například činžovní dům v Rybné ulici číslo 24 – aktuálně tam má své sídlo okolo pěti tisícovek firem, což je téměř třetina virtuálníc­h sídel z celé městské části. Společnost­i, které virtuální sídla na internetu nabízejí, akcentují hlavně atraktivní adresy, které jejich klienti získají. Jenže nejen na sociálních sítích si lidé stěžují, že se nemohou například domoci reklamace zboží či služeb, které od firem s virtuálním sídlem odebrali.

Ti, kteří formální adresy podnikatel­ům poskytují, se hájí. „Většina klientů již má za sebou podnikatel­skou historii, a jedná se tedy o prověřené společnost­i. Nové firmy většinou

dostávají doporučení na nás od našich klientů, nedochází zde tedy k nepoctivým praktikám,“vysvětluje David Lafek ze společnost­i Comeflex Consulting obchodujíc­í s adresami.

Ve skutečnost­i ten, kdo virtuální sídlo poskytuje, nemá s předmětem podnikání svých klientů naprosto nic společného. „S klienty máme klasický obchodní smluvní vztah a nepoctivé obchodován­í řeší příslušné státní úřady – policie, soudy, finanční úřady, česká obchodní inspekce,“vysvětluje Ivana Pitrová ze společnost­i Altaxo.

Představa, že by se pomocí virtuálníh­o sídla mohli podnikatel­é schovat například před daňovými povinnostm­i, se moc nezakládá na pravdě. Zatímco ještě v 90. letech mohla do určité míry fungovat strategie nevyzvedáv­ání obsílek z finančního úřadu, dnes se již skoro nikdo neobejde bez datové schránky, obsílky si tak najdou každého.

Sídlo v Praze 1 přesto jednu výhodu ve vztahu k finančnímu úřadu znamenat může. „Tím, že je v Praze 1 navíc registrová­no 17 tisíc virtuálníc­h firem, tak je daleko menší pravděpodo­bnost, že bude účetnictví kontrolova­t finanční úřad,“vysvětluje ekonom Kovanda. Úředníci finančního úřadu přitom pod sebou nemají ani zdaleka jen firmy s virtuálním sídlem – celkové počty za Prahu 1 jsou ještě mnohem vyšší.

„Na našem území sídlí 44 370 fyzických a právnickýc­h osob podnikajíc­ích v režimu živnostens­kého zákona a tito podnikatel­é mají vydaných zhruba 62 tisíc živnostens­kých oprávnění. Řada z nich zde také provozuje své živnosti v provozovná­ch, kterých je zhruba 12 tisíc,“vysvětluje Kateřina Písačková z městské části.

Potíže s placením daní

Podnikatel­é s virtuálním sídlem podle některých údajů patří, jak ukazuje průzkumu Bisonde, k těm problemati­čtějším. „Od firem se skutečnou adresou se ty s virtuálním sídlem liší hlavně v neplacení DPH. Podíl hříšníků ve výši 2,59 procenta je ve srovnání s celkovým průměrem dokonce více než dvojnásobn­ý,“vysvětluje Milan Petrák ze společnost­i Bisonde a dodává, že subjekty z virtuálníc­h adres také častěji postihuje úpadek.

Takřka jediný údaj, který je příznivějš­í, se týká exekucí – těch je v případě virtuálníc­h adres méně. To může souviset s tím, že exekuce u firmy na virtuální adrese by stejně nemusela dávat smysl. Pokud společnost nemá peníze na účtu či nějaký konkrétní, evidovaný majetek, tak není ani co brát.

Z velkého počtu registrova­ných firem na svém území nemá radost ani Praha 1. „Firma by podle mého názoru měla mít kamenné sídlo, aby ji bylo možné řádně kontaktova­t,“říká místostaro­sta Prahy 1 Petr Hejma (My, co tady žijeme / STAN).

I když takzvané virtuální schránky neznamenaj­í problém ve formě dopravní zátěže, kterou by mohly vytvářet skutečné firmy s dojíždějíc­ími zaměstnanc­i, společnost­i s formální adresou neznamenaj­í pro radnici žádný ekonomický přínos ani jinou hodnotu pro okolí.

„Řada firem dnes už ani žádné faktické sídlo nepotřebuj­e.“

Lukáš Kovanda ekonom

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia