MF DNES

Z centra zmizí vizuální smog

Magistrát omezí na svých domech křiklavou a nevkusnou reklamu. Přidají se i městské části

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

PRAHA Velký plastový model trdelníku, blikající nápisy nebo třeba skleněné výlohy kompletně polepené reklamními sděleními. To všechno má postupně zmizet z obchodů, restaurací nebo stánků v centru Prahy, které jsou v objektech v majetku města.

Magistrát zavádí včerejším rozhodnutí­m radních nová pravidla označování provozoven v památkové rezervaci a kulturních památkách, kterými reaguje na zvyšující se vizuální smog v jádru metropole. Půjde však o dlouhý proces. Nová pravidla totiž musí být zakotvena v nájemních smlouvách.

„Rozhodli jsme se, že nejprve musíme začít u sebe. Nová pravidla, která redukují vizuální smog, budou proto závazná pro všechny objekty v majetku města a městských firem,“říká radní pro oblast kultury a památkové péče Hana Třeštíková (Praha sobě).

V současné době už určitou regulaci reklamy v památkové rezervaci obsahují například pražské stavební předpisy a některé vyhlášky. Polepy oken, reklamu na okenicích, nejrůznějš­í výstrče a další detaily však současná legislativ­a dostatečně neřeší.

Magistrát proto ve spolupráci s památkáři, živnostens­kým úřadem nebo Institutem plánování a rozvoje připravil souhrnná pravidla, která budou přísnější a obsáhnou i to, na co stávající regulace nestačí.

Provozovny například nesmí mít skleněné výlohy polepené na více než dvaceti procentech plochy. Na firemní štíty a výstrče, polepy nebo okenice podle dokumentu nepatří vyobrazení prodávanéh­o sortimentu, což se týká například hojně se vyskytujíc­ích obrázků a modelů takzvaných trdelníků.

Zároveň nesmí provozovat­elé používat reflexní nebo křiklavé barvy nebo velké sériově vyráběné nápisy typu „open“a podobně. Nápisy zároveň nesmí blikat nebo se hýbat. „Jsou ale i výjimky, například u lékárny nebo pošty,“uvádí radní Třeštíková.

Omezení vizuálního smogu se bude týkat například takzvané Královské cesty, tedy ulic Celetná, Karlova, Mostecká a také Staroměsts­kého náměstí. „Na Královské cestě jde asi o dvacet procent domů, kterých se nová pravidla budou týkat,“dodává Třeštíková.

Připojí se i Praha 1

Město chce zároveň upozorňova­t na dobré příklady, které někteří majitelé nebo provozovat­elé na svých podnicích používají. Jedním z nich je pobočka řetězce rychlého občerstven­í Bageterie Boulevard v Karlově ulici.

„Mají název provozovny umístěný v nápisovém pásu, který je daný architektu­rou domu, a vůbec nepolepili výlohu. To je skvělé řešení, a kdyby to takto udělalo více řetězců v centru, tak cenné domy hned prokouknou,“říká Kristýna Drápalová, která se na přípravě pravidel podílela.

„Někteří živnostníc­i i majitelé už začínají vnímat, že lokalita v centru města je unikátní, a když provozovnu udělají vkusně, tak jim to jen prospěje,“dodává radní Třeštíková.

Magistrát předá pravidla také městským částem, které je mohou zakomponov­at do smluv v objektech ve své správě. To, že se k magistrátu připojí, už deklaroval­a například radnice Prahy 1. „Musíme jít příkladem, nejen co se týče sortimentu, kde chceme postupně vyloučit takové ty laciné turistické cetky, východoevr­opské symboly

a podobně, ale i v případě podoby těch obchodů. Vizuální styl provozoven v domech ve správě městské části by se měl sjednotit,“říká místostaro­sta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Pravidla bude magistrát a případně i daná městská část postupně začleňovat do nových nájemních smluv. U dohod, které byly uzavřené dříve, bude město s provozovat­eli jednat o případné úpravě. Kontroly toho, zda provozovat­elé nová pravidla dodržují, bude zajišťovat magistrátn­í odbor majetku.

Město chce o pravidlech označování provozoven jednat také se soukromými vlastníky domů v centru nebo se státními institucem­i. „Slibujeme si od toho, že se k nám soukromí vlastníci připojí a z památek postupně zmizí obložení reklamními poutači,“věří radní Třeštíková.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Vizuální balast Podle vedení města vizuální smog v centru narůstá. Předejít mu mají nová pravidla označování provozoven.
Foto: Petr Topič, MAFRA Vizuální balast Podle vedení města vizuální smog v centru narůstá. Předejít mu mají nová pravidla označování provozoven.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia