MF DNES

Autisty čeká místo ústavu vlastní byt

Hlavní město jako první kraj v Česku spustí podpůrný projekt pro rodiny s dospělými dětmi s poruchou autistické­ho spektra.

- Redaktorka MF DNES

Alžběta Šimková

PRAHA Život rodin s dospělými dětmi, které mají poruchu autistické­ho spektra, je těžký a mnohdy byl v současnost­i opomíjený. Jde o těžké postižení spojené s neustálou péčí, která je velice namáhavá, a to především kvůli náročnému a často nepředvída­telnému chování takto postiženýc­h jedinců. V Praze však aktuálně chybí dostatečné množství služeb, jak těmto rodinám dlouhodobě pomoci. A přetíženým rodičům už hrozí kolaps.

Město proto spouští pilotní projekt, který je v Česku unikátní. Poskytne těmto mladým lidem bydlení formou bytu z bytového fondu magistrátu, u kterého zároveň zajistí i 24hodinovo­u odbornou péči sociální služby, která jim bude pomáhat. To vše by měla poskytovat nezisková organizace Nautis, jež se lidem s autismem věnuje a s níž se město už domluvilo.

Spolek bude i koordináto­rem péče, nyní byla vybrána první trojice klientů a stejně tak i byt. Nastěhovat by se mohli stihnout nejspíše do konce roku anebo začátkem toho příštího.

Právo žít běžný život

Na vzniku nového projektu spolupraco­vali z vedení Prahy dva radní, kterým se při řešení této problemati­ky protnuly resorty – Milena Johnová (Praha sobě), která má na starosti sociální politiku a zdravotnic­tví, a Adam Zábranský (Piráti), který má v gesci oblast bydlení a transparen­tnosti.

„S kolegou jsme dali dohromady byt, který je k dispozici velmi flexibilně, a službu, jež je také k dispozici, tak aby to mohlo sloužit lidem s těžkým postižením, kteří jinak propadají všemi záchranným­i sítěmi,“vysvětluje Johnová. „Inspiroval­i jsme se běžným životem, kdy mladí lidé spolu často bydlí v bytě a funguje to,“upřesňuje.

Kromě toho vycházeli radní z úmluvy o právech osob se zdravotním postižením, podle které mají lidé právo si zvolit, jak budou žít, nehledě na míru jejich postižení.

Individuál­ní péče

Do této chvíle systém péče nebyl podle rodin s autistický­mi dětmi schopný jim dostatečně pomoci anebo poskytnout vhodné pobytové služby. Jedním z důvodů je velká náročnost, která je s péčí o takto těžce postižené lidi spojena.

„Jedná se o lidi, kteří jsou odmítáni v běžných sociálních službách nebo se do nich nedostanou, protože cílová skupina, do které spadají, je velmi náročná na péči, takže ta kapacita je velmi omezená,“potvrzuje radní Johnová.

Problémem kromě kapacity je podle obou radních i nevhodnost současně nabízené péče pro lidi postižené autismem. „Tradiční služby pro tuto skupinu lidí jsou pobyty dost často ústavního rázu a tento typ služeb téhle skupině nevyhovuje, protože potřebují velmi individual­izovanou a na míru ušitou podporu, kterou ve velkokapac­itních zařízeních nemohou dostat, a to je problém,“vysvětluje Johnová.

Proto se město snažilo najít řešení, které by rodinám reálně pomohlo a ulevilo.

„Výhodou je, že jde o pružnou službu. Není nutné, aby ti lidé žili společně. Když jim to nebude vyhovovat, tak se najde jiné řešení,“říká Johnová s tím, že jde zatím o pilotní zkoušku, kterou bude město průběžně vyhodnocov­at.

Výběr prvních mladých lidí, kteří by spolu měli začít bydlet, domlouvaly samy rodiny za pomoci organizace Nautis. Komunita rodin s dospělými dětmi s autismem se totiž poměrně dobře zná. Celkem je v této chvíli vytipováno bydlení pro šest lidí z Prahy, kteří by se měli nastěhovat v nejbližšíc­h týdnech.

V bytě budou klientům této nové služby pomáhat terénní pracovníci, kteří jim pomohou například s osamostatn­ěním v novém bydlení. Bydlet s nimi ovšem přímo nebudou. „Je to tak, že s nimi budou dva asistenti denní a jeden noční, kteří se tak budou střídat,“vysvětluje Adam Zábranský. „Spojené s tím budou i další návazné služby ve chvíli, kdy by to nebyl schopný zajistit Nautis. S tím vším počítáme,“doplňuje Zábranský.

Projekt bude financován z kapacity městského bytového fondu a z prostředků na rozvoj sociálních služeb získaných z evropských fondů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia