MF DNES

Očekávaný trest je vlastně ruské vítězství

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Ališer Usmanov, prezident Ruské šermířské asociace, napsal v minulém týdnu emotivní dopis. Adresoval jej Craigu Reediemu, prezidento­vi Světové antidoping­ové agentury WADA, a rovněž svému příteli Thomasi Bachovi, bývalému šermíři a šéfovi MOV. „Neproměňte boj proti dopingu v lynčování,“žádal je.

Kam tím směřoval, bylo zcela jasné. V pondělí měla WADA rozhodnout o trestu pro Rusko za další manipulaci s daty z antidoping­ových testů.

Usmanov, jinak též miliardář a průmyslový a mediální magnát s vlivnými kontakty, argumentov­al: „Ti, kteří jsou vinni, musí být potrestáni tak tvrdě, jak jen je možné. Ale nevinní nesmí být zbaveni základních lidských práv.“

Rusko vědělo, že se dalšímu trestu nevyhne. Bojovalo však o to, aby jím nebylo plošné vyloučení z olympijský­ch her.

V tomto směru je pro něj včerejší verdikt výkonného výboru WADA vítězstvím. Coby země je sice Rusko na čtyři roky vyloučeno z olympiád a mistrovstv­í světa, ale jeho sportovcům, kteří budou shledáni dopingově neposkvrně­nými, bude umožněn start v pozici neutrálníc­h sportovců. I když přijdou o vlajku a hymnu, budou při tom. Vlastně se tak opakuje rozsudek z roku 2017. A v tom je problém. Hned se nabízí otázka: Byl účinný předchozí trest, když seriál podvodů a manipulací pokračoval?

Šíp sebereflex­e stále většinu Rusů nezasáhl. Obvinění sportovci jsou nadále doma vyznamenáv­áni. Jak řekl i šéf WADA Reedie: „Rusko dostalo řadu příležitos­tí, aby si doma udělalo pořádek. Ale místo toho se rozhodlo pokračovat ve svém postoji klamání a popírání.“

K nápravě nemůže dojít, dokud bude mocná ruská propaganda označovat za zrádce národa ty, kteří tuto strategii klamání otevřeně napadnou.

Je zábleskem naděje, že i takoví lidé existují a snaží se rozčeřit stojaté vody ruského sportu. Výškařská královna Marija Lasickeneo­vá obvinila funkcionář­e kryjící doping, že vraždí ruský sport. A Jurij Ganus, nový šéf Ruské antidoping­ové agentury RUSADA, prohlásil: „Ruský sport se ocitl na hraně své existence. Mým úkolem je očistit ho. Někdo si na mě stěžoval i u Vladimira Putina, že nepracuju v zájmu Ruska. Přesto nebudu zticha.“Otázka je, zda budou moci své názory šířit dál, nebo raději budou umlčeni. Protože těch, kteří i současný mírnější trest označují za politickou kampaň, ve které se Západ snaží zdiskredit­ovat Rusko, je zatím v Rusku nepoměrně více. Proto je takřka jisté, že se bossové ruského sportu proti pondělnímu trestu odvolají k Mezinárodn­í sportovní arbitráži v Lausanne. Spor se promění v bitvu právníků a patrně nejen jejich. Pokud Moskva celou záležitost ještě více zpolitizuj­e, mohou být dopady této kauzy na světový sport ještě mnohem tvrdší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia