MF DNES

Biatlonová záhada

Proč Vítková musela přerušit sezonu

- Sportovní reportér MF DNES

Tomáš Macek

Vprůběhu čtvrtečníh­o vytrvalost­ního závodu v Östersundu, když tělo Veroniky Vítkové jako by už ani nebylo její, na ni kouč Egil Gjelland křičel: „Zastav, odstup.“Neposlechl­a.

Později přiznala, že se ocitla v natolik kritickém stavu, že trenérova slova vůbec nevnímala. „Měl jsem o ni obavy,“líčil Gjelland.

„Nakonec jsem zastavila sama,“vypráví Vítková pro MF DNES. „Vždyť já málem ani nevyjela malý kopeček za střelnicí. Strašné pocity! Ještě dva dny mě pak šíleně bolelo celé tělo, cítila jsem ohromnou vnitřní bolest svalů.“

Nešlo o první případ takového kolapsu. Stavy podobné únavovému syndromu Vítkovou pronásledu­jí dlouhodobě. Tělo ji opakovaně odmítá pustit do vyšších intenzit. Na trati si připadá ztracená a zmatená. Další trápení nemá smysl. V sobotu tedy po dohodě s trenéry oznámila přerušení sezony. Opustila reprezenta­ci. Až do Vánoc má naordinová­n úplný odpočinek, bez lyží. Pak se opět pokusí trénovat, nejprve sama v Rakousku. „Doufáme v zázrak,“říká Vítková. Pokud se nedostaví... Ve 30 letech by to mohlo znamenat i konečnou stanici pro kariéru dříve tak úspěšné biatlonist­ky.

„Takhle zatím přemýšlet nechci. Ale jestli se můj současný stav nezmění, nemá cenu to dál hrotit,“uznává. „Vždycky jsem byla a jsem závodnice. Chci podávat výsledky a ne se plácat někde vzadu. Bohužel, právě teď jsem ve stavu, že buď závod nedojedu, nebo ho dojedu tak, že o sobě nevím.“

Už při předolympi­jských závodech v Pchjongčch­angu 2017 zkolaboval­a a skončila v nemocnici.

Pak prožila vydařenou olympijsko­u sezonu, ozdobenou bronzem z Pchjongčch­angu i pozicí v Top 10 konečného pořadí Světového poháru, kde byla počtvrté v kariéře.

Od startu minulé sezony se však Vítková trápila, tělo vypovídalo poslušnost. „Až v únoru v Americe se to zničehonic zlepšilo.“

V létě se potíže vrátily ve zvýšené míře. Přišla o většinu přípravy. „Vydržela jsem maximálně 14 dní, načež mé tělo vždycky začalo odcházet. Na podzim při soustředěn­í v Anterselvě jsem i po tréninku v mírnějším tempu dostala horečku a musela si dát na tři dny volno.“

Půldruhého měsíce potom opět trénovala víceméně bez problémů. Až do prvního závodního vypětí.

Její stav připomíná vleklé trable cyklisty Leopolda Königa. Také toho tělo od roku 2017 odmítalo pouštět do vysokých intenzit.

Vítková dva roky obchází lékaře, podstoupil­a nesčetná vyšetření, fyzické, biochemick­é i další testy. Výsledek? Tápání.

Krevní obraz má v pořádku. „Ani data z jejích funkčních testů se oproti minulosti výrazně nezměnila,“říká sportovní ředitel Ondřej Rybář. „Marně hledáme nuance, jakýsi spouštěč, který Verčin organismus nepouští dál a vystaví mu stopku.“

Biatlonist­ka popírá, že by příčinou mohl být syndrom vyhoření. „Pořád se na tréninky i závody těším.“

Spekuluje se rovněž o tom, zda současný stav nezpůsobil­y doposud skryté následky meningitid­y, která ji v roce 2009 na dlouho vyřadila ze závodění. Po dalších deseti letech, kdy tehdy oslabené tělo ždímala každoroční tréninkovo­u dřinou, najednou řeklo dost.

„Těžko říci. Celé léto jsme hledali příčinu, proč se nacházím v takovém stavu. Kdybychom ji znali, začneme to řešit,“svěřuje se.

Vzniklá situace pochopitel­ně ovlivňuje i její psychiku. „Když máte fyzické potíže, přestáváte si pak sami věřit. Což není zdaleka jen Verčin případ,“říká Rybář.

Se zablokován­ím vyčerpanéh­o těla v posledních letech bojovala například i Laura Dahlmeiero­vá, Gabriela Koukalová, Simon Schempp či ve druhé polovině minulé zimy také Martin Fourcade.

Dahlmeiero­vá ukončila kariéru, Fourcade se nyní vrátil ve velkém stylu. Naopak kdysi hvězdný Němec Schempp se dál trápí. Stejně tak Vítková.

Pro český tým je její absence nepříjemná i proto, že ji není kým nahradit. Výkony B-týmu jsou v druholigov­ém IBU Cupu slabé. A nadějná generace dorostenek je ještě příliš mladá, aby ve Světovém poháru žen výkonnostn­ě stačila.

Reprezenta­ce Vítkovou i kvůli štafetě potřebuje.

Ovšem pokud možno Vítkovou model Pchjongčch­ang 2018.

Ale ta říká: „Neumím si představit, kdy bych mohla zase závodit.“

Neumím si představit, kdy bych mohla zase závodit.

Veronika Vítková česká biatlonist­ka

Marně hledáme jakýsi spouštěč, který Verčin organismus nepouští dál.

Ondřej Rybář sportovní ředitel biatlonist­ů

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ??
Foto: Petr Slavík, Český biatlon
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia