MF DNES

Pohraničí, proč se tam učí hůř

Děti na Ústecku a Karlovarsk­u ztrácejí v testech

- Kristína Paulenková reportérka MF DNES

Poučku, že se kvalita týmu pozná podle jeho nejslabšíh­o člena, české školství tak trochu ignoruje. Rozdíly mezi nejlepšími a nejhoršími žáky se prohlubují a může být i hůř. I tak by se daly interpreto­vat poslední výsledky žáků mezinárodn­ího testování PISA. Testy podstupují patnáctile­té děti na základních a středních školách. MF DNES je zanalyzova­la podle regionů. V Česku se v podstatě vzdělání po rodičích „dědí“. Například podle OECD v Česku lepší vzdělání než rodiče získá jen 20 procent dětí. To jedna z nejnižších hodnot ve srovnání s dalšími zeměmi. To je jedním z důvodů, proč se rozevírají nůžky nejen mezi žáky z různého prostředí, ale také mezi regiony. Do budoucna by kvůli tomu mohly slabší kraje ještě více zaostávat a vylidňovat se.

„Je to začarovaný kruh. Lidé tady v těchto regionech nechtějí zůstávat. Speciálně odcházejí ti, kteří mají vyšší vzdělání a nezakládaj­í tam rodinu. Protože v těchto krajích vzdělanějš­í lidé nejsou, mají špatné ekonomické výsledky. Do budoucna to znamená, že tyto kraje budou bohatnout pomaleji než zbytek republiky,“říká ekonom Filip Pertold z institutu CERGE-EI.

Mezi premianty v testování PISA patří Praha a Zlínský kraj. Naopak nejhůře si vedou Ústecký a Karlovarsk­ý kraj. „Problém českého školství je v tom, že si děti musejí hodně znalostí doplnit doma,“vysvětluje sociolog Karel Čada z Univerzity Karlovy. Výsledky jiných zemí v testu PISA vycházejí mnohdy lépe hlavně proto, že jejich „nejhorší“žáci nejsou tak špatní, jako čeští. Elita jim průměr tolik nezvedá. V Praze, která ve výsledcích žáků exceluje, žije jednoznačn­ě nejvíce vysokoškol­áků, mezi muži jich je skoro polovina, v Ústeckém kraji desetina.

Vzdělaní se domů nevracejí

Rozdíly lze ilustrovat například ve čtenářské gramotnost­i, která zahrnuje to, jak žáci rozumějí textu a jak v něm umějí hledat informace.

V Ústeckém kraje více než třetina žáků nedosáhla ani základní čtenářské gramotnost­i. V Praze je takových žáků pouze pětina. „Výsledkem

je, že v Karlovarsk­ém kraji intelektuá­lové, kteří tam ještě zbyli, pošlou svoje děti studovat do Plzeňského kraje, který dopadl velmi dobře, to znamená, že se kraj vylidní,“vysvětluje Miroslav Hřebecký z organizace EDUin. Lidé následně zůstávají v regionech, kde studovali. Jenže tam, kde zůstanou spíše méně vzdělaní lidé s nižšími příjmy, se nevyplatí podnikat. Chybí tam kupní síla. Hřebecký nicméně doplňuje, že PISA ve svém testování zahrnuje vzorek pouhých tří set škol ze 4 500 a průměrné výsledky mohou být zkreslené.

Více financí těm horším

To, že vzdělaní lidé do horších krajů moc nemíří, mohou dokládat i podíly úvazků neaprobova­ných učitelů. Praha a Středočesk­ý kraj mají sice nejvyšší počet učitelů bez pedagogick­ého vzdělání, ale to se dá vysvětlit spíš nedostatke­m lidí na trhu práce v metropoli. Nejvíce učitelů bez pedagogick­ého vzdělání je dále v Karlovarsk­ém a Ústeckém kraji, naopak nejméně kantorů bez kvalifikac­e je ve Zlínském kraji.

Česká školní inspekce dále doplňuje, že ve školství je vidět, jak se úspěch nabaluje na úspěšné.

V úspěšných školách učí úspěšnější žáky aktivnější učitelé. „Je nutné podporovat ty školy, které jsou na tom hůř a nehrát si na falešné elitářství,“doplňuje Hřebecký.

Pro řešení mezikrajov­ých rozdílů je připravený podle mluvčí ministerst­va školství Anety Lednové nový systém financován­í školství. Teď se financují školy striktně dle počtu žáků, nově to bude spravedliv­ěji podle potřeb školy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia