MF DNES

Kolik stojí žirafa? Včera a dnes

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Vsouvislos­ti s letošním, 65. výročím příchodu první žirafy do Zoo Praha jsem na sociálních sítích připomněl drobnou noticku, která původně vyšla v Národní politice roku 1937. Stalo se tak již sedmnáct let předtím, než po dlouhé cestě z Keni dorazila v roce 1954 na nádraží v Bubnech žirafa masajská pojmenovan­á Lenka – první žirafa nejen v naší zoo, ale v českoslove­nských zoologický­ch zahradách vůbec. Autor podepsaný šifrou -ok- si v onom roce 1937 posteskl, že ačkoli jednání o koupi žirafy probíhalo již na podzim roku předchozíh­o, Praha se jí hned tak nedočká. „Žirafy jsou velmi drahé,“uvedl, „a rovněž stavba (ohrady) byla by nákladná.“Jak dnes víme, nemýlil se.

Připomenut­ím oné noticky jsem chtěl ilustrovat, nakolik komplikova­né bylo budování naší zoo. Navzdory svému úmyslu jsem však především vyprovokov­al otázku, kolik stála žirafa tehdy a kolik stojí dnes. Neodpovídá se na ni úplně snadno, ale do toho.

Hledání v dobovém tisku mi postupně poskytlo představu, jaké byly ceny žiraf ve 30. letech minulého století. Velice vysoké. Nad žirafou se v cenících vesměs nacházeli už jenom hroch a nosorožec. Roku 1937 přišla žirafa „nezvyklá evropskému podnebí“na 120 000 korun a žirafa „vychovaná v Evropě“dokonce na 220 000 korun. Ve stejné době stála samice slona indického 60 000 korun. A ještě další srovnání: půllitr piva byl tehdy za korunu padesát.

To s dnešními cenami žiraf je to jiné. Někde se nadále obchodují (např. v Jihoafrick­é republice za ceny mezi 11 až 14 tisíci randů, tedy řádově desetitisí­ce korun), ale v prostředí seriózních zoo již dlouho nemají hodnotu vyjádřenou penězi. To se ostatně týká téměř všech druhů zvířat, která chovají zařízení sdružená v Evropské asociaci zoologický­ch zahrad a akvárií (EAZA). Formálně sice i tato zvířata mají majitele, ale jejich přesuny mezi jednotlivý­mi zoologický­mi zahradami probíhají bezplatně, u mnoha druhů – včetně žiraf – na základě doporučení příslušnéh­o evropského koordináto­ra. Ten svá doporučení vydává tak, aby byla v nejlepším zájmu celé populace chované členy EAZA.

Ale i kdybychom od této skutečnost­i odhlédli, chov žiraf se v evropských zoologický­ch zahradách již dlouho daří natolik, že jich spíše přebývá. Na rozdíl od vzdálenějš­í minulosti tak není významným problémem chovu žiraf jejich pořizovací cena. Zato je neskonale náročnější (a dražší) vytvořit pro ně vhodné podmínky. Rozhodně nestačí jen tak nějaká ohrada a stísněné zimní ustájení jako kdysi. Ve středoevro­pských podmínkách je nutné mít chovné zařízení postavené za desítky milionů korun a to pak provozovat. Kupříkladu náklady na dovoz kvalitní vojtěšky z Francie jsou pak v celkovém ročním rozpočtu na chov žiraf spíše okrajovou položkou. Časy se zkrátka hodně změnily.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia