MF DNES

Lídři EU kývli na dohodu o klimatu

Závěry summitu vyšly vstříc Česku, zmínily roli jaderné energie při snižování emisí.

- Karolina Bulisová zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Bruselu

Premiér Andrej Babiš už začátkem summitu lídrů Evropské unie varoval, že se jednání o klimatické neutralitě můžou protáhnout. Nakonec měl pravdu, rozhovory včera skončily až jednu hodinu po půlnoci. Výsledek? „Do roku 2050 budeme klimaticky neutrální,“shodli se nakonec lídři EU. Pozitivní

výsledek to byl také pro Česko. Závěry summitu zmiňují totiž i využití jaderné energie, což je bod, který šéf české vlády prosazoval.

„Je to konečně černé na bílém, že zkrátka my bez jádra tu uhlíkovou neutralitu nedáme,“prohlásil Babiš po jednání dlouhém více než šest hodin. „Jasně jsme řekli, že pokud chceme dosáhnout uhlíkové neutrality v roce 2050, tak to jádro tam musí být. To se povedlo,“řekl český premiér.

Lucembursk­ý premiér Xavier Bettel, který společně s Rakouskem nechtěl hodnotit jádro jako ekologicko­u energii, byl zase spokojen, že nevznikne přímá vazba mezi unijními penězi a podporou atomové energie. Babiš ale odmítl, že by něco takového požadoval. „To nikdy nebylo na stole,“řekl.

Značná většina zemí byla už před jednáním připravena přihlásit se k principu, podle něhož do poloviny století veškeré vyprodukov­ané emise oxidu uhličitého v EU vyváží například výsadba stromů.

Česko, Polsko a Maďarsko však přišly s požadavky zohledňují­cími jejich specificko­u situaci. Polsko požadovalo především to, aby usnesení přislíbilo dostatek finanční pomoci pro přechod k čisté energii u regionů závislých na fosilních zdrojích. A právě Poláci si nakonec vyjednali dočasnou výjimku.

„Víme, že je potřeba vzít v úvahu různé podmínky jednotlivý­ch zemí a rozdílné startovní pozice,“prohlásil předseda Evropské rady Charles Michel. Varšava proto dostala výjimku, která jí umožní připojit se k závazku později. Další jednání s Polskem bude podle Michela v červnu příštího roku.

Za úspěch označila výsledek jednání předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Pokud jedna země potřebuje trochu více času, je to podle mě v pořádku,“podotkla německá politička. Šéfka evropské exekutivy představil­a svůj plán na přechod ke klimaticky odpovědném­u hospodářst­ví krátce před summitem.

Součástí programu je i fond na řešení situace v uhelných regionech. Příjemcem peněz z něj mají být z velké části právě Poláci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia