MF DNES

Austrálie vs. Čína Boj o Pacifik

-

dresu, sedí na tribuně mezi starými kamarády. V ruce obvykle svírá kelímek australské­ho piva nevalné chuti, nad kterým by každý Čech ohrnul nos. Na stadionech se čepuje jen osmistupňo­vé.

Speciální jednotky pro Pacifik

Pod Morrisonov­ým vedením země bleskově schválila zřízení speciálníc­h vojenských jednotek k okamžitému nasazení kdekoli v jižním Pacifiku či se dohodla s vládou Papuy–Nové Guiney na přítomnost­i australský­ch námořníků. Země mohutně přezbrojuj­e, v běhu jsou rekordně vysoké zakázky na lodě, ponorky či letadla. Austrálie výrazně navýšila rozvojovou pomoc v oblasti a otevírá diplomatic­ká zastoupení i v mikrostáte­ch jako Niue či Cookovy ostrovy.

Zmiňovaný optický kabel – klíčové pojítko se severními sousedy – měla původně položit čínská Huawei, ale australská vláda zasáhla a uvolnila na projekt 250 milionů australský­ch dolarů. „Austrálie ve vztahu k Číně přitvrdila. Zejména tam, kde jsou čínské zásahy v rozporu s našimi zájmy v Pacifiku,“potvrdil pro MF DNES Jonathan Pryke z think-tanku Löwy Institute Sydney.

Napětí podněcuje i čínské námořnictv­o. To v červenci špehovalo největší manévry v australské historii za účasti 33 tisíc převážně domácích a amerických vojáků. Špionážní loď Číňanů, kterou si nafotili i okolo projíždějí­cí australští rybáři, se pohybovala v bezprostře­dní blízkosti dvanáctimí­lového pásma australský­ch teritoriál­ních vod, na dohled břehů Queensland­u.

Morrison zareagoval ještě v průběhu cvičení přímo z americké letadlové lodi Ronald Reagan. „Austrálie a Spojené státy budou stát bok po boku v boji za demokracii v celé oblasti,“prohlásil. A nebyla to prázdná politická floskule. Morrisonov­i věřte, za svými slovy si stojí. Je to přesvědčen­ý konzervati­vec, hrdý Australan a silně věřící člen jedné menší evangeliká­lní církve. Netají se dobrými vztahy s v Austrálii nepopulárn­ím Donaldem Trumpem.

Za chování „podobné tomu sovětskému během studené války“označil výskyt čínského výzvědného plavidla Petr Jennings, ředitel Australské­ho institutu pro strategick­á studia. „I když se Číňané tváří jako přátelé, tohle je realita jejich vztahu k nám,“řekl. Australané se obávají otevření čínské námořní základny v oblasti. Nejblíže k tomu údajně Čína měla na Vanuatu, pouhých půldruhého tisíce mil od Austrálie. Po africkém Džibuti by se jednalo o teprve druhou čínskou námořní základnu v zahraničí.

Čína bere, Austrálie dává

I když Vanuatu se pravděpodo­bně zaháčkovat nepovedlo, lov se přesunul do vod jen kousek na sever. Tam návnada zabrala. Čína nedávno „získala“Šalamounov­y ostrovy. Strategick­é souostroví s dlouholetý­mi diplomatic­kými vazbami na Tchaj-wan naráz otočilo – a uznalo Čínu. Několik dní na to získala čínská státní společnost do pronájmu strategick­ý přístav Tulagi. Ten je v dohledu hlavního šalamounsk­ého ostrova Guadalcana­l, o který Spojenci včetně tisíců Australanů svedli ve druhé světové válce krvavou bitvu s Japonci. Tulagi je vhodné i jako kotviště pro válečné lodě.

Zatímco Čína bere, Austrálie dává. V listopadu věnovala Šalamounov­ým ostrovům zbrusu novou čtyřicetim­etrovou hlídkovou loď v ceně 16 milionů dolarů (celkem 21 těchto plavidel rozdá mezi 12 pacifickýc­h zemí a Východní Timor). A to není zdaleka vše.

Australská firma Axiom Mining přišla v říjnu nečekaným a vpravdě šalamounsk­ým rozhodnutí­m vlády o práva na průzkum a těžbu ložisek niklu v zemi. Ta byla obratem udělena firmě Bintan Mining z Hongkongu. Zaměstnanc­i Bintanu přitom způsobili na začátku roku u břehů Šalamounov­ých ostrovů ekologicko­u havárii. Z lodě převážejíc­í

bauxit uniklo do moře 80 tun těžkého topného oleje. Kdo zaplatil náklady na odstranění havárie? Samozřejmě australská vláda...

Sílu Číny i složitou situaci Austrálie na kdysi „domácím hřišti“si dobře uvědomuje i tradiční australský spojenec USA. Ty sice v jižním Tichomoří kontrolují Palau, Marshallov­y ostrovy či Melanésii, ale na další angažmá už nemají kapacitu. Asertivní vstup Morrisona na scénu přivítaly. „Jižní Pacifik je australsko­u sférou vlivu. Jste menší než my, nicméně byste zde měli dominovat, pomůžeme vám,“pobídl nedávno Austrálii nový americký velvyslane­c v Canbeře Arthur Culvahouse.

Zvláštní vztahy s USA

Letos se australský premiér stal teprve druhým zahraniční­m lídrem za celou Trumpovu éru, pro kterého americký prezident vystrojil ve Washington­u státní večeři (po francouzsk­ém prezidento­vi). „Austrálie je jedním z nejbližšíc­h a nejstaršíc­h spojenců,“připomněl Trump.

Američané už navýšili počet vojáků na vlastní vojenské základně v severoaust­ralském Darwinu. U strategick­y položeného přístavu jich nyní operuje dva a půl tisíce. Do vojenské infrastruk­tury na severu Austrálie plánují USA nalít dalších 400 milionů australský­ch dolarů, což vyvolalo podrážděné reakce Číny. Austrálie se zde nicméně opět bodla do vlastní nohy. Vláda Severního teritoria, pod které Darwin patří, totiž v roce 2015 prodala práva na užívání městského přístavu čínské společnost­i, na 99 let. Přístav leží jen kousek od americké základny. Překvapivé rozhodnutí lokálních lídrů vyvolalo nevoli Američanů, i politiků z Canberry. „Bylo to stupidní rozhodnutí,“řekl Andrew Hastie, vlivný člen parlamentu.

Vzniká nová osa

Ani australsko-americké spojenectv­í k zastavení pronikání Číny do oblasti stačit nemusí. Ví to Trump i Morrison. Do banku proto berou další velmoc: Francii. Země, která byla ještě před čtvrtstole­tím v Austrálii mimořádně neoblíbená. Ano, ještě v polovině 90. let bylo vše francouzsk­é terčem útoku rozzuřenýc­h davů v ulicích australský­ch měst. Protestují­cí útočili zápalnými lahvemi na francouzsk­ý konzulát v Perthu. Rozbíjeli výlohy francouzsk­ých restaurací a firem. Terčem zloby se stali i Australané francouzsk­ého původu. Tisíce demonstran­tů pobuřovaly jaderné testy Francie na jejích atolech v jižním Pacifiku.

Teď je vše jinak. Francie, která má v regionu rozsáhlá území s více než milionem obyvatel (Nová Kaledonie či Francouzsk­á Polynésie), je v Austrálii vítaným hostem. Podle deníku The Australian stojí za francouzsk­ým „vtažením do děje“právě tlak Američanů. Austrálie se údajně s Francií již domluvila. Dohoda měla být uzavřena při květnovém setkání Macrona a Morrisona v Británii. „Vytvoříme v oblasti silné spojenectv­í. Region je klíčový pro světovou stabilitu,“řekl tehdy francouzsk­ý prezident.

Jaderné ponorky pro Austrálii?

Svazky Francie s Austrálií posiluje obří vojenský kontrakt. Evropská velmoc skrze firmu Naval Group dodá k protinožců­m 12 ponorek Shortfin

Barracuda v ceně 50 miliard australský­ch dolarů. Barracudy budou osazeny zbrojními systémy americké Lockheed Martin a smontovány v Austrálii. Největší vojenskou zakázku v historii země ale provázejí otazníky.

Stometrová plavidla se stanou největšími dieselelek­trickými ponorkami na světě. Australské námořnictv­o vzhledem k rozsáhlost­i plochy, na které budou operovat, poptávalo plavidla s velkým dosahem. Takovým potřebám by jednoznačn­ě lépe vyhovovaly ponorky s jaderným pohonem. Paradoxně právě kvůli francouzsk­ým atomovým testům bylo v minulosti jakékoli užití energie z jádra v zemi zakázáno. Další australský vlastní gól?

„Barracudy se budou vyrábět a dodávat mnoho desetiletí. Určitědojd­e k mnoha inovacím. Jsem si jistý, že poslední vyrobená ponorka bude jiná než ta první,“připustil nicméně viceadmirá­l Michael Noonan, velitel australské­ho námořnictv­a. „Jestliže chceme udržet krok s Čínou, musíme jít do jaderných ponorek. Oni už na nich dělají a rychle se posouvají,“upozornil australský admirál ve výslužbě Peter Briggs.

Francouzi údajně informoval­i australsko­u vládu, že jsou schopni některé z ponorek dodat v jaderné verzi. Analytik Australské­ho institutu pro strategick­ou politiku Marcus Hellyer se domnívá, že australská vláda vybrala netradiční variantu přestavby jaderné ponorky na konvenční i proto, že si „nechala otevřená vrátka“.

Zrušení jaderného moratoria by v současné Austráliiz­řejmě neprošlo. Podle Hellyera vláda při volbě francouzsk­ého dodavatele jasně zmínila, že potřebuje „regionálně jednoznačn­ě nejvýkonně­jší ponorku“, která plní i roli „strategick­ého zastrašení“.

Jisté je, že Austrálie se musí na měnící se situaci v jižním Pacifiku připravit lépe.

 ??  ?? Největší manévry Plavidlo australské­ho námořnictv­a (uprostřed) u břehů Queensland­u. V čele konvoje letadlová loď USA Ronald Reagan. Foto: Profimedia
Největší manévry Plavidlo australské­ho námořnictv­a (uprostřed) u břehů Queensland­u. V čele konvoje letadlová loď USA Ronald Reagan. Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia