MF DNES

Dřív mlátili giganty, teď je prohánějí

Proti nim se musel rvát i Jágr. Ale Viťaz už nejsou blázni, kteří straší KHL. Naopak se tlačí mezi elitu.

- hokejový reportér MF DNES Jan Daněk

Pamatujete si? Spíš než hokejový tým připomínal­i tlupu bezmozků, boxerů nebo řezníků. Šílený majitel Viťazu při zápasech určoval, koho mají bitkaři zmlátit. Po sérii rvaček rozhodčí ukončili zápas s Omskem po třech a půl minutách. V odvetě zase rozpoutali melu hned za pár sekund. Tehdejší trenér Nazarov v Minsku třeba vylezl k plexisklu a hokejkou řezal fanoušky.

„Klub neměl valnou pověst. Majitel holdoval vzpírání nebo boxu a vybíral si pátou kategorii hráčů z turnaje hasičů,“glosuje Jaroslav Zídek, znalec ruského prostředí a agent, který zprostředk­oval přestup Jaromíra Jágra do Omsku. Dokonce i on se při ruské štaci musel poprat s rváčem Verotem z Viťazu.

Věřili byste, že o několik let později patří ten stejný klub ke špičce KHL? „Když k nám někdo přijede, je poznat, že nás už bere vážněji,“pozoruje Jakub Jeřábek, obránce Viťazu. „Týmy u nás víc brání a hrají ze zabezpečen­é obrany,“dodává osmadvacet­iletý reprezenta­nt. Soupeře už neděsí modřiny, podlé ataky nebo otřesy mozku, které při utkání s Čechovem utrpěli i Roman Červenka s Martinem Škoulou.

Vzbuď se. A dej si vodku!

Klub se přestěhova­l z Čechova o pár desítek kilometrů blíž k Moskvě, už šest let sídlí v Podolsku – teď se oficiálně jmenuje Viťaz Moskevská oblast. Místo rabiátů zaměstnává šikovnější a schopnější hokejisty, jako je právě reprezenta­nt Jeřábek. Klubu už nešéfuje Nikolaj Pavlinov, velký přívrženec boxu. Bývalí hráči vykládali děsivé příhody, jak je někdejší prezident Viťazu při nocování na hotelu budil a nutil je s ním pít vodku. Jindy jim s pistolí vyhrožoval, že musí zápas zvládnout. Když si do internetov­ého vyhledávač­e zadáte Pavlinovov­o jméno dnes, najdete pár článků, ve kterých se soudy zabývají podvody, korupcí a mafiánským­i gangy.

V klubu naopak pracuje jako generální manažer Igor Varickij, který koncem tisíciletí odehrál sezonu za Vítkovice. Prezidente­m Viťazu je už osmou sezonou někdejší boss moskevskéh­o Dynama Michail Golovkov, jehož do křesla doporučilo samo vedení KHL. Čechovu před osmi lety dokonce hrozili vyhazovem z mezinárodn­í soutěže. Opakované běsnění bláznů z Čechova sice přitahoval­o pozornost, mecenáši se výsostně bavili, pro KHL však bylo daleko těžší přilákat do Ruska globální hvězdy, které po zápasech s bláznivým Viťazem místo bodů sčítaly spíš šrámy. „Dnes mají fanoušky i slušné zázemí a dovedou zaplatit i kvalitní ruské hráče,“říká Zídek.

Viťaz několik let zvedal známý útočník Maxim Afinogenov. Teď na ledě velí kapitán Alexander Sjomin, který v NHL zvládl 650 startů a nasbíral více než pět set bodů. Místo podřadných bitkařů ze zámoří se sází spíš na Evropany. „Trenér (Kravec) chce hrát rychle, hodně protečováv­áme puky do třetiny,“líčí Jeřábek. „Máme na to i rychlé útočníky, kteří dobře bruslí.“

Podolsk se na startu ročníku senzačně ocitl na špici KHL a proháněl mocné kluby, jako jsou Petrohrad nebo moskevský CSKA. Teď v přestávce náleží Viťazu pátá příčka v konferenci. Jen bod ho dělí od toho, aby se opět stal nejbližším pronásledo­vatelem slavných gigantů. „Poslední zápasy jsme nehráli dobře, přesto jsme byli schopni uhrát body,“líčí Jeřábek, před kterým si v Podolsku vydělávali i reprezenta­nti Řepík, Horák nebo Mozík.

Jeřábek v Podolsku působí už podruhé, předchozí dvě sezony se pokoušel prorazit v zámoří. Objevil se na soupiskách posledních dvou vítězů Stanley Cupu, ale po trejdu neodehrál za Washington patřičný počet utkání a nenastoupi­l v roce 2018 ani ve finálové sérii, v St. Louis se letos zase jen mihl, proto Jeřábkovo jméno na podstavci slavné trofeje chybí. Teď je v reprezenta­ci, kterou o víkendu čekají zápasy Euro Hockey Tour v Moskvě. Pak se vrátí do Podolsku, kde také může přispět k historické­mu úspěchu. Viťaz zatím v play off KHL nezvítězil.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Rytíř z Česka Za Viťaz hraje i bek Jakub Jeřábek (v červeném), který má po 32 duelech bilanci 5+12. Viťaz v překladu znamená rytíř, v minulosti se však hráči z Čechova jako chrabří bojovníci nechovali.
Foto: Profimedia.cz Rytíř z Česka Za Viťaz hraje i bek Jakub Jeřábek (v červeném), který má po 32 duelech bilanci 5+12. Viťaz v překladu znamená rytíř, v minulosti se však hráči z Čechova jako chrabří bojovníci nechovali.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Minulost Šílený majitel Viťazu dřív určoval, koho mají bitkaři zmlátit. Soupeře z KHL děsily podlé ataky a otřesy mozku.
Foto: Profimedia.cz Minulost Šílený majitel Viťazu dřív určoval, koho mají bitkaři zmlátit. Soupeře z KHL děsily podlé ataky a otřesy mozku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia