MF DNES

V sázce je jednota země

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Triumfální výsledek konzervati­vců to téměř zastínil: mezi těmi, kdo včera mocně slavili volební vítězství, byli také nacionalis­té. Skotští i severoiršt­í.

Skotská národní strana (SNP) skončila třetí a s 48 křesly dosáhla svého historicky nejlepšího výsledku. První ministryně Nicola Sturgeonov­á netajila svou velkou spokojenos­t.

„Skotský lid promluvil. Je na čase, abychom rozhodli o vlastní budoucnost­i,“prohlásila.

Už příští týden chce podniknout první kroky k tomu, aby Skotsko uspořádalo další referendum o nezávislos­ti na Británii. To by znamenalo zopakování pět let starého neúspěšnéh­o pokusu. Tehdy se vyslovilo proti samostatno­sti přes 55 procent hlasujícíc­h Skotů.

Teď je ale na stole brexit a stoupenci rozluky se zbytkem Británie opět vycítili šanci. Sturgeonov­á tvrdí, že Johnsonova vláda nemá mandát k tomu, aby vyvedla Skotsko z Evropské unie.

Obdobně argumentuj­í i proirští separatist­é. Užívají si výhru. Poprvé od rozdělení ostrova v roce 1921 mají v Ulsteru víc voličů než probritští unionisté. Ti se museli smířit i s potupným faktem, že jejich lídr Nigel Dodds ztratil poslanecký mandát ve svém obvodu v Belfastu.

Je tedy možné, že vazby, které držely Spojené království pohromadě po celá staletí, se teď najednou zpřetrhají?

Vítězní konzervati­vci to rozhodně odmítají. Zdůrazňují, že skotská vláda stále potřebuje pro uspořádání případného lidového hlasování souhlas z Londýna.

Skotská strana SNP dosud sledovala souběžně dva cíle: odmítání brexitu a skotskou nezávislos­t. Teď jí zbyl jen ten druhý z nich.

Kdyby zvítězili labouristé, mohli skotští nacionalis­té počítat s jejich spoluprací a vyjednáván­ím drobných ústupků.

Jenže zvítězil konzervati­vec a dosavadní premiér Johnson a střet je nevyhnutel­ný. Od něj mohou Skotové těžko očekávat vstřícnost. Ani ve včerejším Johnsonově povolebním projevu se neobjevila žádná zmínka o Skotsku, ani o SNP, o případném lidovém hlasování nemluvě. Pouze zdůraznil, že země musí být jednotná.

Johnson bude hlasy volající po novém skotském plebiscitu patrně přehlížet.

Už v roce 2021 se však konají ve Skotsku parlamentn­í volby. Pokud v nich nacionalis­té svou silnou pozici obhájí, bude pro konzervati­vce obtížné nadále jejich nárokům nevyhovět.

Stejně tak bude muset Johnson rozptýlit obavy, že dohoda o brexitu narýsovala v Irském moři novou ekonomicko­u bariéru mezi Británií a Severním Irskem.

Pro severoirsk­é nacionalis­ty, kteří o sobě dlouho nedávali vědět, to je příhodný argument. Začali oživovat myšlenku spojení Ulsteru se sousedním Irskem.

„Je to velká příležitos­t pro každého, kdo na tomto ostrově žije, musíme se bavit o novém Irsku,“prohlásila Mary Lou McDonaldov­á, šéfka severoirsk­é nacionalis­tické strany Sinn Féin.

Do podpory samostatno­sti určitě hodně promluví způsob, jakým proběhne brexit. A také úspěšnost britsko-unijních jednání o obchodní dohodě. Její protahován­í by separatist­y určitě posílilo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia