MF DNES

Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera

✱ 16. 2. 1947 ✝ 20. 1. 2020

- Eva Pospíšilov­á Robert Oppelt

PRAHA Miloval smích, po ruce měl vždy nějakou anekdotu. Včera však zcela nečekaně všechny své přátele i nepřátele dobavil.

16. února by předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) oslavil 73 narozeniny. Místo chystání oslav však Česko obletěla zcela opačná a náhlá zpráva. Dlouholetý politik s prezidents­kými ambicemi a vášnivý kuřák, který na dvouhodino­vém setkání s prezidente­m Milošem Zemanem dokázal vykouřit i 16 cigaret, zemřel.

„Ráno přišel normálně do kanceláře tady v Teplicích. Měli jsme nějaké schůzky, když se mu kolem asi desáté hodiny dopoledne udělalo zle. Zavolala jsem mu záchranku,“popsala MF DNES sled událostí asistentka šéfa Senátu Eva Michálková. „Pak už mi zpátky volala jen manželka pana předsedy, co se stalo. Že je konec,“zajíkala se přes slzy.

Kubera zemřel po převozu do ústeckého kardiocent­ra. Šlo o náhlou příhodu, podle nepotvrzen­ých informací prodělal infarkt.

O svém zdraví přitom Kubera žertoval ještě o víkendu na kongresu ODS. „Ta šála, prosím vás, to není žádná frajeřina, jak mi tady někdo říkal. Kdybych ji neměl, tak už jsem mrtvý,“vykládal.

Zda bude mít druhý nejvyšší ústavní činitel státní pohřeb, záleží podle premiéra Andreje Babiše na přání rodiny. Nového předsedu by senátoři měli zvolit během nejbližšíc­h týdnů.

Pokud rodina bude s rozloučení­m za účasti státu souhlasit, bude mít vláda na výběr z několika možností.

Může zvolit pohřeb se státními poctami, což znamená přítomnost státní vlajky, účast vojenské čestné stráže. Podobných poct se dostalo například ombudsmano­vi Otakaru Motejlovi v roce 2010.

Slavnostně­jší verzí je pak státní pohřeb. Za posledních šedesát let ho měli pouze dva lidé, prezident Ludvík Svoboda v roce 1975 a prezident Václav Havel v roce 2011.

Státní pohřeb obvykle provází smuteční zasedání obou komor parlamentu, vojenská přehlídka, tělo zesnulého převážené na lafetě, vlajky na půl žerdi a řada dalších smutečních poct.

Jaký pohřeb a kde by se konal, tak v tuto chvíli není jisté. „Budeme respektova­t přání rodiny, podle toho vláda projedná možnost státního pohřbu,“uvedl včera premiér Andrej Babiš.

V čele horní komory Kuberu dočasně nahradí první místopředs­eda Senátu Jiří Růžička.

Nové volby v Teplicích

Kvůli náhlé smrti Jaroslava Kubery se do devadesáti dnů také budou konat doplňovací volby v senátním obvodu 32 v Teplicích. Nově zvolený senátor bude vykonávat svůj mandát jen po zbytek volebního období, tedy do roku 2024. Doplňovací volby se nekonají jen v posledním roce před uplynutím volebního období senátora.

Kubera byl od roku 1994 nejdříve starostou a poté primátorem Teplic. Funkci složil až v roce 2018, kdy se stal šéfem Senátu.

V Teplicích si svého primátora Kuberu zvolili do Senátu hned čtyřikrát. Poprvé v roce 2000, naposledy před dvěma lety, v roce 2018.

Politika se i díky jeho přístupu stala srozumitel­nější pro všechny, což ostatně potvrzuje i další „teplický zákonodárc­e“Dominik Feri (TOP 09).

„I díky němu jsem se dostal k politice. Na první schůzce politické strany jsem byl na jeho pozvání tuším v roce 2013. A bylo to setkání ODS. Nechybělo mnoho a dneska mohlo být vše trošku jinak,“konstatova­l Feri v narážce na fakt, že se nakonec dostal do Sněmovny za TOP 09.

Prezidente­m jen ve filmu

Kubera ale byl i herec. V roce 2018 jej režisér Ondřej Trojan obsadil do filmu Toman, v němž ztvárnil prezidenta Edvarda Beneše.

Podle životopisu, který zveřejnil na svých internetov­ých stránkách, Kubera úspěšně odmaturova­l a následně studoval matematiku na Masarykově univerzitě v Brně a zahraniční obchod na VŠE v Praze, avšak vysokoškol­ské studium nedokončil. Před politickou érou pracoval třeba v podniku Sklo Union Teplice.

„Přál bych všem občanům, aby žili podle sebe a svých představ a nenechali si diktovat standardy a pravidla uspěchané internetov­é doby,“zaznělo v novoročním poselství zesnulého předsedy pro MF DNES.

„Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Považoval jsem ho za svého přítele, ačkoliv jsme se někdy lišili v názorech.“

Miloš Zeman, prezident

„Té šokující zprávě jsem nechtěl uvěřit. Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Byl to fajn chlap, úžasně vtipný člověk. Je mi to moc líto.“

Andrej Babiš, premiér

„Mám a budu ho mít vždy spojeného s obrovským smyslem pro humor. Za všech okolností se mu smály oči.“

Radek Vondráček, šéf Sněmovny

„Byl velký obhájce svobody a zdravého rozumu a především slušný a poctivý člověk. Jaroslav nám všem bude chybět.“

Petr Fiala, předseda ODS

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Úsměv. Političtí spojenci i soupeři na Jaroslavu Kuberovi oceňovali hlavně smysl pro humor. Někdy laskavý a někdy pichlavý, ovšem vždy dokázal vykouzlit úsměv na tváři. Ostatně úsměv a žerty všeho rázu byly typické pro celou Kuberovu politickou kariéru. Například v prostředí mezinárodn­ích konferencí (vlevo s Madeleine Albrightov­ou) či před teplickým magistráte­m. Zemřel náhle, ještě o víkendu vystoupil na kongresu ODS, v čele Senátu jej zatím nahradí místopředs­eda Jiří Růžička (vpravo).
Úsměv. Političtí spojenci i soupeři na Jaroslavu Kuberovi oceňovali hlavně smysl pro humor. Někdy laskavý a někdy pichlavý, ovšem vždy dokázal vykouzlit úsměv na tváři. Ostatně úsměv a žerty všeho rázu byly typické pro celou Kuberovu politickou kariéru. Například v prostředí mezinárodn­ích konferencí (vlevo s Madeleine Albrightov­ou) či před teplickým magistráte­m. Zemřel náhle, ještě o víkendu vystoupil na kongresu ODS, v čele Senátu jej zatím nahradí místopředs­eda Jiří Růžička (vpravo).
 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia