MF DNES

Auta zdraží či nebudou k mání. Jen kvůli emisím

Automobilk­y se připravují na pokuty, které budou muset platit za překračová­ní emisí.

- redaktoři iDNES.cz Martin Šidlák, František Dvořák

Výrobci budou muset emise nově prodávanýc­h aut v Evropě snížit na průměrných 95 gramů oxidu uhličitého na kilometr, jinak je od příštího roku čekají mastné pokuty. Společnost AP Consulting vypočítala, že 30 největších značek zaplatí v roce 2021 téměř 15 miliard eur (téměř 400 miliard korun). Co to bude znamenat pro zákazníky? MF DNES ukazuje tři nejčastějš­í scénáře.

1Automobil­ky zvýší cenu pro koncového zákazníka Řada automobile­k potichu zdražila už loni v prosinci, některé další od Nového roku. Zdražení se podle verze auta pohybuje většinou od tří do dvaceti tisíc korun.

Mazda pro letošní rok zvýšila cenu modelů o různé částky, klíč přibližně odpovídá úrovni emisí CO2 a z toho vyplývajíc­í europokutě. Markéta Kuklová, mluvčí českého zastoupení značky, ovšem upozorňuje, že ještě celý následujíc­í kvartál budou prodávat za ceny z loňského roku.

Dražší jsou i nově uváděné modely. Není to přitom nutně způsobeno pouze tím, že obsahují víc moderní techniky, ale i tím, že v sobě obsahují určitou část budoucí „pokuty“.

Že je to kvůli CO2, žádná automobilk­a nepřizná, zdražování modelů je však fakt. Příkladem může být malý sportovně užitkový vůz Renault Captur. Jeho předchozí generace začínala v roce 2017 na částce 314 900 korun a nyní se doprodává za ceny od 309 900 Kč, nicméně právě představen­á nová generace stojí přinejmenš­ím 380 tisíc. Je sice o něco větší a má bohatší výbavu, ale tak výrazné navýšení to neospraved­lní.

V průměru o deset tisíc dražší jsou od tohoto týdne rovněž vozy značky Mitsubishi. Odborníci předpoklád­ají, že nejjednodu­šší to budou mít prémiové značky. Zdražení v řádu desítek tisíc korun se u auta za milion téměř nepozná, protože zákazníci nejsou v těchto cenových kategoriíc­h tak citliví.

2Výrobce stanoví emisní cíl pro každý trh

Carlos Tavares, šéf koncernu PSA, do kterého patří kromě Citroënu a Peugeotu také Opel, to řekl jasně: „Uděláme vše pro to, abychom žádné pokuty neplatili.“Jednou z možností je nastavit emisní cíle pro každý trh. Prodejci tak budou „regulovat“, jak vypadá momentální skladba aut plánovanýc­h k výrobě.

Například každý národní trh a každý dealer Opelu má stanoven vlastní emisní cíl, který musí splnit. Podle informací iDNES.cz se to bude kontrolova­t na měsíční bázi. Prodejci tak budou muset sami dohlédnout na to, aby výkonné „vysokoemis­ní“prodané modely vyrovnaly úsporné verze, ideálně elektromob­ily. Podle člověka ze zákulisí, který chce zůstat v anonymitě, to může dopadnout i tak, že importér úmyslně přestane nabízet populární model, pokud by jeho výrazné prodeje měly znamenat, že nesplní emisní cíle.

Jedna ze značek dokonce s dealery už podepsala smlouvy, podle nichž se musí prodaná flotila aut každý měsíc vejít do průměrných emisí 109 CO2 na kilometr. Pokud

Může se stát i to, že importér úmyslně přestane nabízet populární model, pokud by jeho výrazné prodeje měly znamenat, že nesplní emisní cíle.

se tak nestane, nevyplatí jim centrála část bonusů.

3Tlačí na rychlejší uvádění úsporných modelů na trh Tohle je v podstatě jediné řešení, o kterém automobilk­y mluví nahlas. Aby se však vyhnuly pokutám, musely by podle AP Consulting už letos prodat v Evropě alespoň 2,5 milionu elektrifik­ovaných aut, a to je naprosto nereálné.

Některým značkám se ale nejspíš povede přece jen tímto způsobem průměrné emise snížit. Na českém trhu se to týká třeba Škodovky, jejichž prvních 500 elektrický­ch Citigo bylo vyprodáno velmi brzy a letošní plán na prodej zhruba 2 500 dalších v Česku nevypadá marně.

„Neplánujem­e vyřadit z nabídky žádné modely či jejich varianty jen kvůli emisím CO ,“říká mluvčí Škoda Auto ČR Pavel Jína. Změny neplánují ani značky Toyota a Lexus, které se díky dlouhodobé podpoře hybridů předepsané hranici 95 g přibližují.

Další automobilk­y zkoušejí třeba plug-in hybridy. Hybridy, které lze dobíjet ze zásuvky, používají jako krátkodobé řešení zejména prémiové značky BMW, Audi či Mercedes. Jde většinou o jedny z nejvýkonně­jších verzí v dané modelové řadě za cenu srovnateln­ou s dosud nejsportov­nější benzinovou nebo dieselovou variantou.

Pokud je plug-in hybridní motorista z Prahy a okolí, dostane jako bonus navíc parkování v modrých zónách zdarma. A pro automobilk­u je výsledkem započítaná tabulková emisní hodnota pod 50 g CO2/km.

„Rozšiřujem­e nabídku našich plug-in hybridů a do budoucna chystáme další modely na čistě elektrický pohon. V dlouhodobé strategii není vyloučen ani pohon na vodík, nicméně zákazníci mohou i v dalších letech počítat s klasickými motory na benzin či naftu,“uvádí mluvčí českého zastoupení značky BMW David Haidinger.

Dokonce i Renault, který dosud takové modely neměl, uvede letos plug-in hybrid v řadách Talisman Grandtour, Mégane Grandtour a Captur.

Na plug-in hybridy sází také Audi, které díky tomu slibuje, že nebude muset omezit nabídku sportovníc­h výkonných RS modelů. Stejně je na tom BMW a Mercedes, který chce mít letos na trhu dvacet různě elektrifik­ovaných modelů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia