MF DNES

Kontroly kvůli neštěstí

Po tragédii ve Vejprtech města prověřují svá zařízení pro postižené

-

NEva Zahradnick­á Kristína Paulenková

eštěstí ve vejprtském domově pro lidi s postižením vyděsilo veřejnost, lidi z oboru i zřizovatel­e. Všechna svá obdobná zařízení se ještě tento týden rozhodla zkontrolov­at například Praha. Chce zjistit, jestli její domovy dokážou podobné náhlé situace zvládnout. „Téma zvedneme na jednání Asociace krajů,“uvedla radní pro oblast sociální politiky a zdravotnic­tví Milena Johnová.

I ředitele domovů po celé zemi vejprtská tragédie logicky vystrašila. Například v domově Harcov v Liberci zhruba před rokem nacvičoval­i evakuaci lidí, včetně simulace opravdovéh­o požáru. A chtějí si ji raději znovu zopakovat. „To, co se stalo, mě zaskočilo a říkala jsem si, že budu asi hasiče znovu žádat, aby si na nás udělali čas,“popsala ředitelka Vladimíra Řáhová. Všechna svá zařízení, která mohou být teoreticky zdrojem požáru a která mají mít ze zákona revizi, jako jsou například kotle, se chystají zkontrolov­at třeba v ústavu sociální péče v Mariánské nedaleko Jáchymova. Tamní vedení chce mít zkrátka jistotu.

A mluvit se začalo i o protipožár­ních čidlech napojených přímo na hasiče. Jenže ne všechny domovy taková čidla mají, a to i kvůli tomu, že se za ně platí i několik desítek tisíc korun ročně. Nemohou si je dovolit. Přitom dříve byla pro ně zdarma, ale to se nelíbilo Nejvyššímu kontrolním­u úřadu, který hasičům nařídil, aby ke všem svým „zákazníkům“přistupova­li stejně. A proto zavedli jednotný ceník.

Podle hasičů samotných by se však situace mohla přece jenom změnit. „Po oslovení všech krajů jsme zjistili, že problémy měli památkáři a sociální zařízení, protože na službu nemají finance. Proto jsme se rozhodli, že připravíme novelu zákona o požární ochraně, kde to zohledníme,“vysvětlil Daniel Miklós z Generálníh­o ředitelstv­í hasičského záchrannéh­o sboru.

Do té doby tak musejí domovy hospodaříc­í s nižším rozpočtem spoléhat hlavně na své zaměstnanc­e, že situaci zvládnou a hasiče místo elektronic­kých hlásičů k případnému požáru přivolají sami. Jenže... Některá zařízení v sociálních službách se potýkají s palčivým nedostatke­m personálu. Třeba nešťastný Domov pro zdravotně postižené ve Vejprtech, který leží těsně na hranici s Německem.

Je to totiž právě poloha, co bývá často příčinou, proč v oboru chybějí zaměstnanc­i. Podle odhadu Asociace poskytovat­elů sociálních služeb je to dohromady asi tisíc lidí. „Jsou to příhraničn­í regiony v Ústeckém či Karlovarsk­ém kraji a pak jsou to velká města, kde je nízká nezaměstna­nost. A jsou zařízení, kde to řeší lidmi z Ukrajiny či Běloruska,“vysvětluje za asociaci její prezident Jiří Horecký. I sehnat zahraniční pracovníky ale bývá pro domovy obtížné, a tak spolupracu­jí s personální­mi agenturami. Třeba zařízení pro seniory Domov U Biřičky, které zřizuje Královéhra­decký kraj, zaplatilo takové agentuře již více než 40 tisíc korun za dvě ukrajinské všeobecné zdravotní sestry. „Jsou zapracovan­é, velmi citlivé k potřebám seniorů a my máme eminentní zájem na tom, aby zde zůstaly pracovat nadále. Nyní v domově stále chybí osm pečovatelů a pět sester,“popisuje ředitelka domova a viceprezid­entka Asociace poskytovat­elů sociálních služeb ČR Daniela Lusková.

Zdržení na ministerst­vu

Podobný postup zvolil i ředitel vejprtskéh­o zařízení, kde dříve pracovalo podle jeho slov jedenáct Ukrajinců. Po třech měsících, kdy končí takzvané schengensk­é vízum, na jehož základě tam Ukrajinci pracovali, ale musel domov projekt zastavit. „Měsíc a půl se nemůžeme domluvit na ministerst­vu vnitra, aby měli povolení. Byli to perfektní zaměstnanc­i, vzdělaní, pracovití,“uvedl ředitel Domova pro osoby se zdravotním postižením Vejprty Viktor Koláček.

Věc si předávala mezi sebou ministerst­va. „Bylo zjišťováno, zda cizinci mají na tuto práci kvalifikac­i, neboť cizinci žádnou kvalifikac­i nepředloži­li,“říká mluvčí ministerst­va vnitra Hana Malá. „Když se v polovině ledna na ministerst­vo vnitra obrátil ředitel zařízení ve Vejprtech, že na uvedené pozice není potřeba žádná kvalifikac­e, ministerst­vo reagovalo obratem a požádalo ministerst­vo práce a sociálních věcí o stanovisko, neboť zákon o sociálních službách patří do jeho kompetence,“vysvětlila zdržení.

Některá zařízení se potýkají s palčivým nedostatke­m personálu. Jde až o tisíc lidí.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Místo tragédie Ve Vejprtech zemřelo při požáru osm lidí. V domě(na snímku) žili lidé s mentálním postižením.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Místo tragédie Ve Vejprtech zemřelo při požáru osm lidí. V domě(na snímku) žili lidé s mentálním postižením.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia