MF DNES

Zemanův kanál má problém

Šéfka lidického památníku skončila

- — Robert Oppelt

PRAHA Tisíce modrásků se každý rok prohání na loukách kolem Labe u východočes­ké Přelouče, kudy by v budoucnu mohla vést trasa kanálu Dunaj–Odra–Labe. Teď se jim dostane oficiální ochrany.

Vláda rozšířila seznam evropsky významných lokalit soustavy Natura 2000 právě o Louky u Přelouče a štěrkopísk­ové náplavy Labe v chráněném území Porta Bohemica. Obě lokality jsou dlouhodobě ohroženy plány na výstavbu projektů, které mají zlepšit splavnost.

Podle mluvčí ministerst­va životního prostředí Petry Roubíčkové díky zařazení na seznam konečně došlo k vyjasnění právní situace obou míst z hlediska jejich posuzování, třeba kvůli možnosti budoucích dopravních vodních staveb – zdymadel a jezů.

Stížnosti hlavy státu

Upřednostň­ování ochrany modrásků před těmito stavbami kritizoval v minulosti prezident Miloš Zeman. Konkrétně šlo třeba o projev při příležitos­ti jmenování předsedy Nejvyššího správního soudu, který o stížnostec­h ekologů rozhoduje. „Splavnění Labe do Pardubic bylo Nejvyšším správním soudem zastaveno kvůli motýlu, který se jmenuje modrásek,“uvedl Zeman.

Louky u Přelouče jsou rozsáhlým územím, na kterém se dlouhodobě vyskytují stovky modrásků očkovaných a bahenních. V některých letech to bylo až deset tisíc jedinců. Výměra lokality je 133,5 hektaru.

Štěrkopísk­ové náplavy na českém dolním toku Labe jsou zcela výjimečným typem lokality. A to svým rozsahem a zároveň zde žije mnoho vzácných druhů rostlin, například drobnokvět pobřežní.

Návrh na doplnění soustavy Natura 2000 se objevuje už poněkoliká­té. Podle ekologický­ch organizací vyhlášení dosud bránilo především ministerst­vo dopravy, které se na Labi snaží prosadit výstavbu jezu u Děčína, vodního díla u Přelouče a kanálu Dunaj–Odra–Labe.

Podle aktivistů je Česko povinno zabezpečit ochranu nejvzácněj­ších a nejohrožen­ějších druhů živočichů, rostlin a typů přírodních stanovišť stejně jako všechny ostatní státy Evropské unie. Evropská komise navíc s českou vládou vede řízení za dosavadní ignorování této povinnosti v případě zmíněných dvou lokalit. „Za to hrozí Česku vysoká pokuta, jako je tomu v případě Polska za nelegální těžbu v Bělověžské­m pralese,“uvedl Jiří Kaňa, mluvčí organizace Arnika.

Ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová, která včera rezignoval­a, podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) postrádala schopnost komunikova­t s lidmi a empatii nutnou pro jednání s přeživšími. Protože je odborně zdatná, Zaorálek nabídl Lehmannové na pondělní schůzce, aby post sama opustila. Ministr to včera řekl novinářům. Zaorálek chce nyní co nejrychlej­i vyhlásit výběrové řízení na jejího nástupce. Přál by si najít někoho, kdo má vztah k Lidicím a je schopen empatie a citlivosti. Lehmannová včera obvinění, že nectí fakta, odmítla. Složit funkci se rozhodla, protože nemá důvěru v Zaorálka. (ČTK)

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Modrásek Louky u Přelouče na Pardubicku je lokalita důležitá pro výskyt dvou vzácných druhů motýlů, modráska bahenního a modráska očkovaného (na snímku).
Foto: Shuttersto­ck Modrásek Louky u Přelouče na Pardubicku je lokalita důležitá pro výskyt dvou vzácných druhů motýlů, modráska bahenního a modráska očkovaného (na snímku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia