MF DNES

Nečekané finále italské detektivky

Případ, který spojil italskou mafii Ndrangheta s lukrativní­mi nemovitost­mi v Praze, je u konce.

- Reportér MF DNES

Karel Hrubeš

Jen několik vteřin poté, co vysoký muž v černém kabátě s elegantní šedou šálou kolem krku opustil jednací síň milánského soudu, vztyčil vítězoslav­ně zaťatou pěst. „Osvobozen! Bůh existuje!“zajásal. Muž, který tak hlasitě oslavoval své zproštění viny, se jmenuje Pasquale Longarini a svého času býval státním zástupcem v severoital­ské Aostě. Před třemi lety však byl zatčen a spolu s podnikatel­em Gerardem Cuomem obviněn z napojení na obávanou mafii Ndrangheta. Cuomo byl údajně ve styku s jejími členy a návladní Longarini ho měl varovat, že na něj policie nasadila odposlechy.

Jeden z mafiánů, s nimiž se Cuomo podle policie stýkal – Giuseppe Nirta – byl později zavražděn ve Španělsku. Podle italských médií to byla tradiční zločinecká poprava: sedm kulek, jedna do hlavy.

Italští detektivov­é prověřoval­i i podezření, že se peníze italské mafie Ndrangheta mohly dostat až do Prahy a že byly „vyprány“v nemovitost­ech historické­ho centra města. Při vyšetřován­í Longarinih­o a spol. totiž zjistili, že jistý italský podnikatel – Claudio Leo Personnett­az – který v Praze ve velkém obchoduje s nemovitost­mi, oba muže, které označuje za své přátele, v roce 2016 pozval na cestu do Maroka a platil jim letenky. „K realitním operacím byly používány prostředky pocházejíc­í z provizí z daňových deliktů spáchaných italskými občany, a to způsobem, který měl zastřít jejich původ z trestné činnosti,“prohlásil po Longarinio­vě zatčení vyšetřujíc­í státní zástupce Giovanni Polizzi.

Někdejší obviněný je soudcem

Verdikt milánského soudu, který loni v červnu Longarinih­o osvobodil, znamenal pro Polizziho zdrcující porážku. Pro Longarinih­o u soudu žádal tříleté vězení. Obhájce bývalého aostského státního zástupce Gilberto Lozzi proto Polizziho nešetřil. „Je to podobné, jako kdyby se po třech letech vyšetřován­í vraždy přišlo na to, že oběť zemřela přirozeným způsobem,“citoval ho deník La Stampa.

Nebyla to navíc jediná prohra. Krátce poté se začala bortit i další obvinění proti Longarinim­u, včetně toho, které se týkalo podezření na praní peněz v Praze. Loni na konci října Pollizi sám navrhl odložení případu: ani složitá a časově náročná analýza finančních toků z Itálie do českého hlavního města nepřinesla ovoce. Podezření se neprokázal­a.

„Lidsky a profesně jsem rád, že byl Pasquale Longarini zproštěn obvinění. Platí presumpce nevinny do doby, než se vina prokáže. A nyní, v první instanci, byla jeho nevina prokázána,“řekl agentuře ANSA hlavní prokurátor Aosty Paolo Fortuna. Longarini je dnes soudcem ve dvaačtyřic­etitisícov­é Imperii, jež leží na pobřeží Janovského zálivu. Před svým zatčením v roce 2017 byl adeptem na post vrchního žalobce v regionu Aosta.

Na případ Longarinih­o a spol. narazila MF DNES když mapovala možné působení italské mafie Ndrangheta v České republice krátce po vraždě slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka. Ten se totiž dlouhodobě věnoval pátrání po byznysu Ndranghety na Slovensku. Proto také jednou z prvních hypotéz o příčině jeho zavraždění byly úvahy o možné pomstě italské mafie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia