MF DNES

Střílel z halucinací

Střelec z BMW možná unikne trestu. Měl utkvělou představu, že „po něm jdou“

- reportér MF DNES Václav Janouš

Michal V. vyběhl ze svého domu v Lipencích na okraji Prahy jen nalehko v mikině a teplácích, naskočil do svého bílého BMW a začal prchat. Bál se, že jej sledují, pronásledu­jí a chtějí unést. Na hlavě měl šedobílou zimní čepici vystlanou alobalem, aby jej nemohly zaměřit satelity, družice, kamery, v ruce nabitou pistoli. Aby jej nezaznamen­aly kamery, sklopil stínítka proti slunci, třebaže bylo po šesté ráno, naprostá tma a mrzlo...

Prokličkov­al uličkami a dostal se na hlavní rychlostní silnici spojující Prahu s jižními Čechami. V půlce cesty se zděsil, že jej „únosci“už dostihli. Vytáhl zbraň a začal po černém autě, které jej chtělo jen předjet, pálit z legální pistole.

Po pár kilometrec­h si totéž myslel u cisterny – že je to past, do které má nabourat. Opět do ní začal sázet jednu kulku za druhou. O žádné únosce samozřejmě nešlo, dva muži jedoucí na obchodní schůzku jej nikdy neviděli ani nepotkali, šofér cisterny mířil s benzinem a naftou na několik pump.

Policisté střelce nakonec dopadli v Písku, obvinili jej z dvojnásobn­ého pokusu o vraždu i z obecného ohrožení a soud ho poslal do vazby. Vězení, kdy mu hrozí až doživotí, se však může vyhnout. Kriminalis­té začali zkoumat, zdali byl v době činu příčetný, nebo se u něj rozjela nějaká duševní nemoc. Právě o tom mluví lidé blízcí rodině.

„Čtyři dny předtím jsme u něj zpozoroval­i změny v chování. Jako by se u něj rozjela nějaká duševní porucha. Bohužel jsme nestihli zareagovat,“říká zdroj blízký rodině.

Michal V. začal mluvit o tom, že jej sledují, jdou po něm a chtějí jej zabít. Promlouval k Bohu a vyprávěl nesrozumit­elné historky o tom, jak se celý svět proti němu spikl, a hlavně – jak po něm jdou.

Po střelbě – která velmi pravděpodo­bně byla následkem jeho halucinací – dojel do Písku, kde ještě z pistole střílel u lávky přes Otavu, do které pak zbraň zahodil. Právě tady, blízko zimního stadionu, jej zadrželi policisté.

„Působil dezoriento­vaně, zmateně. Žádný odpor nekladl, byl odevzdaný a jen se tak usmíval,“řekl trenér píseckého hokeje Jan Kudrna, který střelcovo vozidlo objevil a zavolal policisty.

Středočesk­á policie, která případ vyšetřuje – protože střílet začal Michal V. po cestě ještě na území Středočesk­ého kraje – potvrzuje, že si nechá zpracovat posudek jeho příčetnost­i. „V rámci vyšetřován­í zažádají kriminalis­té o odborné posudky z oboru psychiatri­e a dalších,“řekla včera MF DNES jejich mluvčí Vlasta Suchánková.

Stejně mluví i krajský státní zástupce Martin Suska, který případ dozoruje. „Vyšetření duševního stavu a přizvání znalce bývá v podobných případech standardní, v tomto případě byly i jisté znaky výstřednos­ti chování, které se mohly projevit,“uvedl.

Kriminalis­té také čekají na výsledky, zda byl v době činu pod vlivem alkoholu či drog.

Michal V., který byl v dětství adoptovaný, v minulosti podle přátel i spolužáků velmi často kouřil marihuanu, podle některých měl i jiné zkušenosti s drogami.

To je právě důvod, proč o něm policie mluví jako o člověku, který jí byl známý, navzdory tomu, že nikdy nebyl pravomocně odsouzen za žádný trestný čin.

Michal V., který měl od roku 2004 živnostens­ký list na kopírování zvukových a obrazových nosičů, začal různé konspiračn­í teorie sdílet už před lety.

Například videa o tom, jak dálková letadla rozprašují soli páry a aluminiový prášek, a lidé proto trpí migrénou a depresemi. O chemtrail – jak se konspiračn­í teorii o záměrném vypouštění chemikálií, virů a plísní říká – často psal i přátelům.

„Takhle je to normální, nebo jsme jen pokusní králíci všichni?“sdílel a okomentova­l v roce 2014 fotografii letadla, za kterým se kvůli promíchání chladného vzduchu s horkými spalinami leteckého benzinu utvořila tradiční bílá stopa.

Lidem v USA zase doporučova­l, že by měli povstat a „svrhnout tyrany nad sebou“, nebo sdílel video „8 důkazů, že sestřelení MH-17 je podvod“. Jde o video plné konspirací, že boeing společnost­i Malaysia Airlines 17. července 2014 nad Ukrajinou nesestřeli­la ruská raketa vystřelená separatist­y z ruského kompletu BUK, což je oficiální závěr vyšetřován­í.

Příčetný, či nepříčetný

Podivné chování Michala V. po zadržení jej může paradoxně zachránit před vězením. Znalci teď budou muset zodpovědět hlavní otázku – zdali byl v době spáchání trestného činu příčetný, či nepříčetný. Tedy zda dokázal ovládat své jednání a uvědomoval si jeho nebezpečno­st. Pokud jej znalci shledají nepříčetný­m, nemůže být podle trestního zákoníku za svůj čin zodpovědný, a tudíž ani souzen. Soud by mu následně mohl uložit jen ochranné léčení – ambulantní, nebo ústavní. Samozřejmě o zbrojní průkaz v každém případě přijde.

Při střelbě jako zázrakem nebyl nikdo zraněn ani nezemřel. Na osobní automobil vystřelil Michal za jízdy pětkrát, dvě střely prolétly čelním oknem, jedna dveřmi spolujezdc­e a jedna zadním bočním okénkem. Cisternu zasáhlo také několik střel, kolikrát Michal V. vystřelil, zatím není jasné. Ačkoliv od počátku na policii nevypovída­l, policejní potápěči nalezli jeho pistoli. To bylo jediné – a přitom klíčové – co u výslechu řekl. Že zbraň, na které budou jeho otisky a kterou měl legálně, zahodil do vody.

 ??  ??
 ?? Foto:Michal Růžička, MAFRA ??
Foto:Michal Růžička, MAFRA
 ?? Foto: Policie ČR ?? Náhodné cíle Rozstřílen­ý vůz Škoda Kodiaq. Michal V. na něj za jízdy několikrát vystřelil, když jej jeho řidič předjížděl.
Foto: Policie ČR Náhodné cíle Rozstřílen­ý vůz Škoda Kodiaq. Michal V. na něj za jízdy několikrát vystřelil, když jej jeho řidič předjížděl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia