MF DNES

Firmy brzdí růst platů. Někdo si kvůli inflaci pohorší

Mzdy specialist­ů, jako jsou ajťáci a inženýři, mají rychlý růst za sebou. Jen mírně pokoří inflaci.

- — Filip Horáček

Smnohem menším růstem platů musí letos počítat odborníci ve firmách, jako jsou „ajťáci“, bankéři, účetní a manažeři obchodu nebo stavbyvedo­ucí.

Zaměstnava­telé jim přidají 3 až 5 procent po nárůstu o 6,5 procenta v loňském roce, odhaduje personální agentura Hays, která se zaměřuje na nábor specialist­ů.

Někteří si tak po letech hojnosti reálně pohorší, protože ceny zboží a služeb v prosinci rostly o 3,2 procenta a podle analytiků inflace jen tak nepoleví.

Na některých pozicích se růst platů zastavil už loni. Začalo se šetřit ve financích (kromě účetních), ale částečně i v oblasti informační­ch technologi­í a ve stavebnict­ví.

„Firmy v průběhu loňského roku postupně přehodnoco­valy své náborové programy a pečlivě si vybíraly budoucí zaměstnanc­e,“popsal ředitel společnost­i Hays pro ČR Ladislav Kučera. Pomalejší zvýšení základní mzdy společnost­i kompenzují například nárůstem motivační pohyblivé složky nebo různými benefity.

Odborníci v českých firmách a uchazeči o kvalifikov­anou práci musí letos počítat pouze s vlažným nárůstem platů. Podle průzkumu personální společnost­i Hays si loni v průměru polepšili o 6,5 procenta a letos to bude odhadem o 3 až 5 procent.

„Firmy jsou trochu opatrnější v plánování investic včetně náboru lidí. Trh se racionaliz­uje. Zatím žádnou velkou krizi neočekávám­e, ale konjunktur­a z roku 2018, kdy mzdy rostly dvoucifern­ě, je u konce,“předjímá ředitel personální společnost­i Hays Ladislav Kučera.

Přidávat se už tolik jako dřív nebude plošně v celé firmě, ale spíš individuál­ně. A některé firmy, třeba ty ve financích, přilepší lidem jen minimálně nebo vůbec. Kvůli vysoké inflaci, která v prosinci dosáhla tempa 3,2 procenta, si tak ve výsledku někteří dokonce pohorší.

Chování firem je však v současnost­i obtížné předvídat kvůli několika neznámým – vývoji makroekono­miky (obzvláště Německa), brexitu, ale i obchodní války, která se může víc rozjet i v Evropě.

„Další tlak na pokračován­í nárůstu mezd, jaký jsme viděli předloni, nečekáme,“dodal šéf Hays. Válka o talenty, reprezento­vaná přeplácení­m zaměstnanc­ů, pomalu ustupuje a firmy jsou s navyšování­m platů viditelně opatrnější.

V některých oborech, typicky ve výrobě, se už ani tolik nezvyšují platové stropy, ale spíš mzdy ve spodní hranici, to znamená třeba pro absolventy, uchazeče s kratší praxí a nižší odborností.

Větší důraz zaměstnava­telé kladou na benefity jako jsou individuál­ní vzdělávací programy, dovolená navíc apod. Dlouhodobě se benefity aplikovaly na celou firmu, ale v roce 2019 se čím dál častěji přizpůsobo­valy individuál­ním potřebám zaměstnanc­ů a kandidátů.

Na větší obezřetnos­t firem ukazuje hned několik drobných detailů. Česká ekonomika stále solidně roste a počet volných míst na trhu výrazně převyšuje počet zájemců o práci. Přesto zaměstnava­telé přehodnocu­jí náborové programy, pečlivě si nové lidi vybírají a jsou ochotni nechat volnou pozici neobsazeno­u týdny nebo měsíce. „Tendence, která převažoval­a v letech 2017 a 2018, kdy společnost­i nabíraly téměř zkratkovit­ě, jen aby pracovní místo naplnily, je nyní téměř minulostí,“líčí Kučera. Takový zájem jako dřív už není ani o absolventy.

Rumunština pro Čechy

Jedním ze sektorů, kde loni ubylo pracovních nabídek, byly finance. Firmy v sektoru se spíš snaží udržet stávající lidi a bránit odchodu seniorních pracovníků. Přidávalo se ale výjimečně, zejména účetním, jimž mzdy rostly o pět procent. Například mzdová účetní si za rok polepšila o 5 tisíc korun hrubého na průměrných 50 tisíc korun.

Plošně se loni nepřidával­o ani v oblasti informační­ch technologi­í, která trpí největším nedostatke­m specialist­ů. Firmy hledají odhadem 30 tisíc IT odborníků, především na pozice, kde je náplní vytváření počítačový­ch programů a mobilních aplikací. I tady je znát racionálně­jší přístup. Přidávalo se jen některým profesím, nejčastěji vývojářům, kteří si polepšili až o deset procent.

Trendem je i častější lovení „ajťáků“v zemích mimo Evropskou unii. Ty dříve firmy hledaly nejen na východě Evropy, ale i v západních zemích, jako je Španělsko a Portugalsk­o. Loni se do hledáčku dostaly postsověts­ké státy jako Kazachstán, Uzbekistán a Ukrajina. Pro zaměstnava­tele to znamenalo podstoupit šesti- až devítiměsí­ční úřední maraton, spojený s vyřízením víz a dalších potřebných dokumentů. V tom patří Česko mezi nejpomalej­ší země EU.

Stále aktuální je lákání cizinců společnost­mi, které se zabývají výrobou a strojírens­tvím, především na nedostatko­vé dělnické pozice.

S větším počtem pracovníků z Ukrajiny, Ruska, Polska, Maďarska, Bulharska, Rumunska nebo Řecka však měli zaměstnanc­i ve firmě větší problém se domluvit. Nově na to společnost­i reagují nabídkou jazykových kurzů pro střední management.

Kuchaři prchají do Německa

Nedostatek dělníků už v minulosti vedl firmy k rychlejší automatiza­ci a robotizaci. Jenomže tím vznikla nová poptávka po lidech, kteří budou stroje obsluhovat. Díru se zatím nepodařilo zacelit.

„Segment se potýká s obrovskými problémy. Sice se automatizu­je, ale firmy zatím nejsou dost konkurence­schopné na to, aby nalákaly talenty, které budou do budoucna automatiza­ci řídit,“popsal šéf Hays. Některé pozice ve firmách jsou tak otevřeny rok nebo i déle.

Také v obchodu a marketingu se začíná šetřit, přestože společnost­i směřují větší úsilí k perspektiv­nímu online trhu a vyhledávaj­í experty na e-commerce. Své obchodníky motivují hlavně navýšením bonusů namísto základní složky mzdy. Jako nový benefit v maloobchod­u se začaly poskytovat třinácté platy, což nikdy předtím nebylo.

V posledních letech se daří byznysu v oblasti cestovního ruchu a hotelnictv­í. Silně roste domácí i zahraniční turismus, ale neodpovídá tomu nárůst platů. Ty v případě kvalifikov­ané síly loni stagnovaly a obor na tom byl zřejmě nejhůř ze všech. Firmy často nebyly ochotné vyhovět požadavkům kvalitnějš­ích, ale dražších zájemců a raději místo nich přijaly méně zkušené a levnější pracovníky.

Restauraté­ři a hoteliéři na západě Čech se proto potýkají s odlivem zaměstnanc­ů do Německa a na jihu Čech do Rakouska. Pokud umějí cizí jazyk, v obou zemích si přijdou až na dvojnásobn­é odměny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia