MF DNES

Ptají se mě, proč bráním muslimy, říká starosta

-

Otom, jaké následky může mít šíření dezinforma­cí, ví své i starosta města Lázně Bělohrad Pavel Šubr. Často je totiž musí vyvracet.

Kdy se začaly objevovat dezinforma­ce o vašem městě?

Asi před deseti lety v době výstavby hotelu Tree of Life. Nejčastěji však koluje jeden článek. V něm se píše o údajném českém studentovi, který se prý zná se synem bahrajnské­ho šejka. A ten mu údajně řekl, že koupil bělohradsk­é lázně. Tento text mi chodí každou chvíli.

Obrací se na vás kvůli tomu hosté lázní, nebo i jiní lidé?

Nejčastěji to jsou lidé z různých částí republiky, kteří vůbec neznají naše město a pouze od někoho dostali e-mail s tímto nepravdivý­m článkem.

Co vám píší nejčastěji?

Třeba to, že lázně koupili muslimové, ať to vysvětlím. Když jim pak na to odpovím, tak mi odepisují, že jen kryji muslimy.

Ptají se i na hotel Tree of Life, jenž skutečně vlastní podnikatel z Bahrajnu?

Ano právě o tom se dopisy často zmiňují. Ale ono to je trochu jinak. Původně se chystala stavba něčeho menšího a nějakým způsobem pak stavbu podpořil bahrajnský šejk, který odkoupil akcie. Ale je to podnikatel, který má v Česku normálně firmu.

Ve městě je klid?

Tady se nic neděje. Většinou, když tady jsou nějací Arabové, tak sem jezdí na „hubnoucí“kúry. Jedná se většinou o bohatší hosty, takže si sem jedou opravdu odpočinout nebo hubnout.

Je pro vás unavující řešit takovéto zbytečnost­i?

Byl bych docela rád, kdybych tohle přestalo. Moc děkuji, že se tématu věnujete. Snad nám to pomůže a přestanou mi chodit maily se lživými články.

 ?? Foto: Archiv P. Šubra ?? Starosta Pavel Šubr musí vyvracet lži o městě.
Foto: Archiv P. Šubra Starosta Pavel Šubr musí vyvracet lži o městě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia