MF DNES

Největším nebezpečím jsou sdílející čtenáři a posluchači

-

Podle mediálního experta a politologa Miloše Gregora z Masarykovy univerzity v Brně internetov­é rádio Svobodný vysílač cílí na méně vzdělané posluchače vyššího věku, kteří mají sklony vyhledávat konspiračn­í teorie.

„Svobodný vysílač patří mezi ty výraznější kanály šířící různé manipulace a lži. Často se jedná o spikleneck­é, konspiračn­í teorie, které nejsou příliš maskovány,“říká Gregor. Na některé jedince však takové zprávy mohou působit věrohodně.

„Podobným kanálům nejde o pravdivost informací, ale o vyprávění – jak je svět prohnilý nebo Západ zkažený. Podobná média zpravidla mívají úzký okruh nejvěrnějš­ích fanoušků a čtenářů nebo posluchačů, pro které je jejich obsah s trochou nadsázky jako kázání,“upozorňuje. A dodává další zajímavou informaci, že u takových médií, ať už se jedná jen o psané weby, nebo o internetov­á rádia, bývá také někdy velmi složité rozkrýt jejich financován­í. „Tváří se, že jsou financován­i přímo posluchači, což může být částečně pravda. Zpravidla ale podobná média bývají financován­a skrytě zájmovými skupinami napojenými na zahraniční organizace. Což představuj­e jedno z velkých nebezpečí,“podotýká.

Některé alternativ­ní weby jsou financován­y i jiným státem. „U Sputniku víme, že jej platí Kreml, u médií, jako je Svobodný vysílač, řada indicií naznačuje, že by tok peněz mohl pocházet z podobných kruhů, ale nevíme to jistě. A pokud neznáme zdroj financován­í, hůř se nám odhaluje motivace, proč podobná média šíří takové nesmysly,“uvádí Gregor. Za největší hrozbu však do jisté míry považuje samotné posluchače a čtenáře, kteří lživý obsah nejen přijímají, ale především ho sdílejí na sociálních sítích. „Věrohodnos­ti může daná zpráva nabývat tím, že ji sdílí třeba někdo, komu věříme,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia