MF DNES

Tajemné kosti bojovníků od Lipan

Díry od okovaných cepů v lebkách pomohly vědcům identifiko­vat padlé husitské bojovníky v opravované kostnici v Žehuni.

- Reportér MF DNES

Robert Oppelt

Neobvyklá zranění od zbraní na kostech a lebkách zaujala vědce při rekonstruk­ci kostnice v Žehuni na Kolínsku. Teď se jejich podezření potvrdila. Kosti s velkou pravděpodo­bností patřily účastníkům bitvy u Lipan v roce 1434.

Na nálezu pracoval tým profesora Václava Smrčky z Ústavu dějin lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy už od roku 2017. Tehdy si Smrčka v rámci výzkumu českých kostnic na kostech všiml jasných poškození, která by mohla pocházet od typických husitských zbraní. „Našli jsme zde přes 42 kostí, které pravděpodo­bně poškodily husitské zbraně, jako například okovaný cep či řemdih. U nejzávažně­jších poranění je zřetelně vidět vzdálenost mezi jednotlivý­mi hroty cepů,“uvedl Smrčka.

Kostnice byla zbudována v 18. století z kostí pocházejíc­ích ze starších hromadných hrobů. Zdejší kosti jsou bílé, což značí zasypání vápnem, které se provádělo u infekčních nemocí nebo u válečných událostí. Že šlo o bojovníky, dokládají četná i starší zhojená válečná poranění. A že jde přímo o bitvu u Lipan, v níž mezi sebou bojovali radikální a umírnění husité, hovoří fakt, že na kostech byla nalezena právě zranění husitskými zbraněmi.

U deseti lebek udělali také CT vyšetření a vytvořili 3D rekonstruk­ci poranění. Vzorek jedné z poraněných lebek pak poslali do specializo­vané laboratoře v polské Poznani, kde zjistili stáří lebky. „Laboratoř stanovila 95procentn­í pravděpodo­bnost, že kosti skutečně pocházejí z husitských válek. Vyšetření dokonce stanovilo 65procentn­í pravděpodo­bnost, že kosti pocházejí z období 1420 až 1444, přičemž bitva u Lipan se odehrála 30. května 1434. Je tedy pravděpodo­bné, že z této bitvy skutečně pochází,“dodal k výsledku zkoumání Smrčka.

Vědci mají i teorii na to, jak se dostaly kosti husitů do Žehuně, vzdálené od Lipan více než 30 kilometrů. „Žehuň je v bezprostře­dní blízkosti obce Sány, odkud pocházel jeden z velitelů husitů, Jan Čapek ze Sán. Ten po bitvě uprchl aby se ukryl za hradbami Kolína. Tehdy bylo běžné nakládat raněné na vozy a nechat je na doléčení v okolních vesnicích. Vozy s raněnými se mohly dostat až k Žehuni,“vysvětluje Smrčka.

 ?? Foto: Wikipedie ??
Foto: Wikipedie
 ??  ?? Studie Rekonstruk­ce poranění lebky po zásahu cepu.
Studie Rekonstruk­ce poranění lebky po zásahu cepu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia