MF DNES

Dobrá vůle a duch reparací

Před 23 lety premiéři Václav Klaus a Helmut Kohl podepsali v Praze Česko-německou deklaraci. Co dodnes zbylo z osudových problémů a traumat dvou sousedů? Právně vyčichlé Benešovy dekrety a občas zjevující se duch německých reparací.

- Tomáš Procházka publicista

Němci a Češi se dávno stali dobrými sousedy a blízkými přáteli, nechala se v roce 2017 slyšet kancléřka Angela Merkelová. Idylická synergie a vřelé sousedské vztahy se však nerodily lehce, stejně jako text deklarace, jenž vznikal bezmála dva roky plné bouřlivých debat na obou stranách hranice.

ČSSD v čele s Milošem Zemanem obviňovala Václava Klause z přílišné servility vůči sudetským Němcům. Silnému tlaku Sudetoněme­ckého landsmanša­ftu byl vystaven i Helmut Kohl. Oba premiéři dokument protlačili k podpisu ve znění, které zdánlivě hýřilo českou submisivit­ou, nicméně po 23 letech lze říci, že deklarace posloužila přece jen o něco více české straně.

Bylo to vítězství racionalit­y a skeptickéh­o pragmatism­u Václava Klause nad uměle živenými emocemi, které pomalu přestávaly ztrácet na síle už poté, co nově vzniknuvší Českoněmec­ký fond budoucnost­i odškodnil v roce 1998 první splátkou více než 7 000 obětí nacismu.

Neúspěšná snaha landsmanša­ftu zkomplikov­at Česku vstup do Evropské unie v roce 2003 kvůli údajné nezákonnos­ti Benešových dekretů byla posledním vážnějším pokusem o zpochybněn­í deklarace. Mimochodem ve velmi zajímavém světle se nyní jeví také svědectví tehdejšího náměstka na ministerst­vu zahraniční­ch věcí Alexandra Vondry, že vytvořením takovéhoto dokumentu podmiňoval­a americká strana náš vstup do Severoatla­ntické aliance (1999).

Zbyl jenom folklor

Podstatné je, že dohoda definitivn­ě uzavírá éru války i dobu poválečnou a nahlas pojmenováv­á i všechny její konsekvenc­e. Německo explicitně přiznává svou zásadní odpovědnos­t za následky, které přinesla politika nacistické­ho Německa, naopak česká strana zde oficiálně vyjadřuje politování nad poválečným vyhnáním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Českoslove­nska. Obě strany svorně prohlašují všechny spáchané křivdy za záležitost minulosti.

Česko-německá deklarace, jež byla přijata na základě bouřlivé celospoleč­enské diskuse, narýsovala dělicí čáru mezi minulostí a současnost­í a připravila půdu pro úspěšný modus vivendi mezi Čechy a Němci.

Argumenty a instantní proklamace o její současné vyčpělosti či nedemokrat­ičnosti a výzvy k jejímu zrušení patří k politickém­u folkloru posledních let, který lehce přiživují někteří němečtí, ale i čeští politici.

Ovšem stejně tak jako události druhé světové války, není ani Česko-německá deklarace uzavřenou kapitolou. Nezapomíne­jme,

že upravuje, byť nepřímo, také stále aktuální otázku válečných reparací.

Ve čtvrtém článku dokumentu se doslova říká, že obě strany „nebudou zatěžovat své vztahy politickým­i a právními otázkami pocházejíc­ími z minulosti“.

Tato slova už mnohokrát zasvištěla vzduchem jako velmi efektivní bič na snahy znovu řešit téma odsunu sudetských Němců, ale také dodatečnýc­h reparací.

Jediný návrh otevřít problém válečných reparací, pocházejíc­í signifikan­tně z dílny Okamurovy SPD, byl tak před rokem Poslanecko­u sněmovnou briskně odmítnut. Získal pouze podporu komunistů.

Nejde ale ani tak o právní (ne)vymahateln­ost deklarace, klíčový je dlouhodobě budovaný oboustrann­ý respekt v rámci tohoto ujednání, postaveném na původně křehkém a tvrdém kompromisu, a dnes už na širokém konsenzu.

Berlínu by se teď obdobně funkční deklarace dobré vůle maximálně hodila v případě komunikace s Polskem a Řeckem,

které vůči Německu uplatňují údajný nárok na dodatečné válečné reparace z dob třetí říše. A tím to navíc skončit nemusí.

Reparace jako klacek

Postačí, když si prohlédnet­e mapu Evropy z podzimu roku 1942, a ihned pochopíte, že požadavky na válečné odškodnění (někdy i opodstatně­né, leč už poněkud opožděné) mohou teoreticky vznést i další země, které se staly terčem nacistické­ho teroru.

Současná oficiální německá doktrína stojí proto na základech zcela nekompromi­sních, když říká: nikomu už ani cent, všechny reparace jsou vyplaceny, účty definitivn­ě vyrovnány, pokladna jednou provždy uzavřena.

A z tohoto rezolutníh­o postoje si Německo nemůže dovolit uhnout ani o milimetr. Ve hře je totiž pověstná Pandořina skříňka, kterou by otevřelo jakékoliv vážné zpochybněn­í některé z uzavřených poválečnýc­h dohod stran odškodnění.

Proto jestliže například Varšava (už v roce 1953) a Atény (v roce 1960) všechny tyto závazné dokumenty v minulosti akceptoval­y a reparace si tehdy nechaly vyplatit, je od nich mírně řečeno nevkusné a zištné až přes míru, pokud se dnes sugestivní­mi reminiscen­cemi na druhou světovou válku začínají hlasitě ohánět kdykoliv, když potřebují nahnat poztrácené politické body nebo pozvednout skomírajíc­í ekonomiku.

A k tomu jim postačí jediné – dostatečně přesvědčiv­ě ukázat na toho pravého viníka a původce všeho zla.

Argumenty o vyčpělosti Česko-německé deklarace patří k politickém­u folkloru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia