MF DNES

Když nejsou lidi, nedá se nic vyhrát

-

ODS na víkendovém kongresu už postopáté ohlásila začátek vítězného tažení na Strakovu akademii. Tentokrát to prý myslí vážně. Pravicovém­u voliči zaplesá srdce, dokud se nepodívá, jak se na sjezdu volilo vedení. O post šéfa se neucházel nikdo jiný než unylý profesor, s nímž se strana už roky plácá na místě a ze setrvačnos­ti marně naráží do stropu dvanácti procent. Jedinou kandidátko­u na první místopředs­edkyni byla dáma, o které se delegáti v unikátní shodě usnesli, že ji ve vedení nechtějí, takže se musela narychlo shánět náhrada.

Ano, ve straně, která se chystá na vítězné tažení proti zákeřné bezhodnoto­vosti a populismu, nechce být nikdo předsedou, nikdo s ním nechce ani soutěžit, dýchat mu na záda, kontrolova­t ho, ve zdravém souboji se mu pokoušet zasadit spravedliv­ou ránu. Jestliže modrému týmu scházejí lidé a chybí v něm jakýkoliv pohyb, není jasné, kde chce vzít kinetickou energii do střetu, o kterém řeční jeho předseda.

Abychom nekřivdili ODS, zavedené strany takovou ochablostí vynikají téměř bez výjimky, a to nejenom v Česku. Stejně jako tuzemští lidovci to nemohou myslet vážně se zlepšením volebního výsledku po lítém souboji mezi panem Jurečkou a panem Bartoškem, stejně jako TOP 09 nemůže nezaniknou­t, když ji nadále povede paní Adamová, američtí demokraté letos v listopadu nevyženou z Bílého domu Donalda Trumpa, pokud se o stranickou nominaci utkají Joe Biden s Bernie Sandersem.

Demonstrac­e proti Babišovi, Zemanovi, Trumpovi a dalším alfa samcům jsou bohulibými projevy občanské společnost­i, ale jejich marnost vyniká ve chvíli, kdy má z řad jejich oponentů vystoupit jakýkoliv kandidát do voleb. Nevystoupí, protože žádný není ani v profesioná­lních stranách.

Je tomu dva roky, co se Miloši Zemanovi v prezidents­ké volbě postavil Jiří Drahoš. Dlouhých pět let se v protizeman­ovském táboře vařila voda, „silný kandidát“se hledal spontánně i organizova­ně, nezahálel Šimon Pánek ani Michael Kocáb. Nakonec se do druhého kola vyšvihl výborný vědec, v politice však bezradný věšák na kravatu, který netušil, proč stojí na pódiu, co tam má říkat ani kam se vydat, až z něho sleze. Bez lidí se zkrátka nedá vítězit, bez soupeřů nelze porážet závodníky.

Otázka, proč v „normálních“stranách nejsou lidé, je palčivá a těžko se na ni hledá odpověď. Oblíbeným únikem je říci, že jsou omezeny svými hodnotami. Limituje je slušnost a morálka, která je v nich prý zakódovaná. Vypustit něco takového z úst vyžaduje zcela zapomenout na prvních dvacet let po Listopadu, na „starou dobrou“ODS i sociální demokracii, které sršely energií, stejně jako se topily ve špíně.

Energický boj o moc se bez špíny neobejde a není náhoda, že novodobí úspěšní populisté vítězí právě s protikorup­čními hesly. S tím, co bylo ve starých stranách zkažené, smetou z ringu i to dobré a zdravé: energii, soutěž, zájem výrazných osobností prosadit se v souboji. Dnes se do původních stran nikomu nechce, snad i proto, že se obávají populisty nasvícené špíny. Snazší je vyrazit na demonstrac­i a volat, že by ti úspěšní měli odejít. Jenže co by se stalo, kdyby Zeman či Babiš naléhání davu podlehli a vyklidili pole? Kdo by se usadil na Hradě, když o to ve skutečnost­i nikdo nestojí? Jakým premiérem by byl Petr Fiala, jestliže ani jeho vlastní stranu nechce nikdo vést?

Je zjevné, že příští volby do Sněmovny vyhraje Babiš, v Americe si podruhé zvolí Trumpa a Zeman půjde za tři roky do důchodu jen proto, že musí. Dvanáctipr­ocentní ODS si zase na příštím kongresu zvolí do čela Petra Fialu, jenž ohlásí nový frontální útok na Strakovu akademii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia