MF DNES

Dálniční známky: už jen posudek stál přes milion

Za posudek, který posvětil e-shop na dálniční známky, zaplatil dopravní fond 1,4 milionu korun.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Zakázka na e-shop s dálničními známkami, kterou Státní fond dopravní infrastruk­tury (SFDI) bez soutěže přidělil společnost­i Asseco Central Europe, v pondělí zlomila vaz ministru dopravy Vladimíru Kremlíkovi.

Ten přitom dlouhou dobu odmítal uznat, že jemu podřízený fond při zadání tendru za 400 milionů korun pochybil.

Argumentov­al hlavně znaleckým posudkem, který cenu zakázky vyhodnotil jako přiměřenou.

Zmíněný posudek si SFDI objednal u Znalecké kanceláře Dr. Ludvíka koncem října. Hodnota posudku je podle registru smluv 2,4 milionu korun. To je však maximální cena, kterou SFDI znalecké kanceláři může vyplatit. Reálně za něj podle informací MF DNES fond zaplatil 1,4 milionu.

Částka také nesouhlasí

„(...) bude vypracován znalecký posudek k vybrané nabídce v rámci jednotlivý­ch částí, ve kterém bude uvedeno, zda se jedná o cenu v místě a čase obvyklou. Vypracován­í znaleckého posudku je předpoklád­áno do konce prosince 2019 v závislosti na jednání s potenciáln­ími dodavateli,“stojí v objednávce k posudku, kterou podepsal šéf SFDI Zbyněk Hořelica.

Podle ní má znalec nárok na odměnu tři tisíce korun bez DPH za hodinu práce.

Znalec Miroslav Ludvík, který posudek vypracoval, si za jeho závěry i přes kritiku odborníků na IT stojí. „Samozřejmě, když jsem se tam podepsal. Je to stejné, jako když se ptali fotbalistů a oni řekli, že žádné prostitutk­y na hotelu nebyly, a ta částka také nesouhlasí. Je to jednoduché: jak to může někdo hodnotit, když nezná zadání,“řekl Ludvík MF DNES.

Konkrétně se však o zakázce, kterou znalecky zkoumal, bavit nechtěl s tím, že je vázán mlčenlivos­tí. Redakce si vyžádala kompletní znění Ludvíkova posudku od ministerst­va dopravy. To však předalo dotaz SFDI a fond do uzávěrky vydání nereagoval.

Kromě samotného posudku si v rámci zakázky SFDI u Ludvíka objednal ještě konzultace. „V případě potřeby bude možné využít konzultačn­í služby či poradenstv­í znalecké kanceláře, například prověřit zabezpečen­í dat, infrastruk­tury informační­ch systémů formou vypracován­í znaleckého posudku podloženéh­o penetrační­m testem, správné definování autorského práva a další služby dle potřeby,“stojí v objednávce.

E-shop za víkend

Tendr na dálniční e-známku v uplynulých dnech kritizoval­i politici i experti na informační technologi­e.

Podnikatel v IT Tomáš Vondráček chystá hackathon, v rámci kterého plánuje společně s dalšími experty e-shop vytvořit.

„Rozhodli jsme se, že příští víkend zorganizuj­eme veřejný hackathon a celý systém e-shopu na dálniční známky zdarma naprogramu­jeme, spustíme a v pondělí nabídneme státu za účasti médií! Chceme dokázat, jak absurdní je zadat zakázku za 401 milionů, když to pár schopných lidí dokáže udělat za víkend,“uvedl Vondráček, který se v týdnu sešel i s premiérem Andrejem Babišem.

Ten se krátce po zveřejnění informací o tendru přidal na stranu kritiků Kremlíka a SFDI. „Není možné takto nakládat s prostředky daňových poplatníků a není možné, aby si úředníci, když máme zákon o státní službě, dělali, co chtějí,“řekl po odvolání ministra dopravy.

Včera pak Babiš při pracovní cestě v Izraeli novinářům řekl, že kvůli zakázce na elektronic­ké dálniční známky podá trestní oznámení. Informace, které dostává o propojení některých osob, jsou znepokojiv­é, dodal. Společnost Asseco Central Europe včera uvedla, že je ochotna smlouvu se SFDI ukončit a nebude žádat náhradu.

Kremlík po oznámení svého nuceného odchodu prohlásil, že ohledně zadání zakázky důvěřoval dopravnímu fondu.

„Mojí prioritou bylo spuštění systému elektronic­kých dálničních známek tak, aby nedošlo k žádnému zdržení a lidé jej od příštího roku mohli používat. Věřil jsem SFDI, že má takovou zakázku absolutně pod kontrolou, a SFDI mě o tom opakovaně ujistil. Proto jsem také premiérovi oponoval v otázce ukvapeného zrušení celé zakázky,“napsal Vladimír Kremlík v pondělí na sociální síti Twitter.

Věřil jsem SFDI, že má takovou zakázku absolutně pod kontrolou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia