MF DNES

Virus, nový test pro šéfy Číny

Čína se pokouší zastavit novou chorobu v nejhorším období – v čase novoročníc­h svátků.

- redaktor MF DNES Ladislav Kryzánek

Jako by těch malérů pro sebevědomé čínské vůdce už nebylo dost: sotva se zklidnili demonstran­ti v Hongkongu a ke konci spěje vleklý obchodní spor s USA, vynořil se tajemný koronaviru­s.

Za to pochopitel­ně tamní vedení nemůže, nicméně choroba pro něj představuj­e nový zatěžkávac­í test. Znejistělý svět bedlivě sleduje, jak se čínské špičky k problému postaví. Tlak je o to větší, že málo známý typ koronaviru o sobě dal vědět v tu nejméně vhodnou dobu – před novoročním­i svátky, kdy jsou v pohybu stamiliony Číňanů. To je pro expanzi nemoci jako stvořené.

Zatím se zdá, že jindy tajnůstkář­ští čínští vůdci nechtějí opakovat situaci z let 2002 a 2003, kdy se rozsah epidemie SARS pokoušeli zatajit a problém přiznali, až když jim přerostl přes hlavu. Nyní sami před podobným postupem varovali předáky v regionech.

„Každý, kdo úmyslně zpožďuje nebo zkresluje hlášení kvůli svým vlastním zájmům, bude navždy přibit ke sloupu hanby,“stálo v příspěvku vedení komunistic­ké strany zveřejněné­m na sociálních sítích.

Na nějakou konspiraci opravdu není čas, virus totiž stále nabírá na síle. I když se zdá, že téměř 500 nakažených ve více než miliardové zemi je zanedbatel­ný počet, experti varují, že při podcenění situace může být daleko hůř.

Pozor na superpřena­šeče

Ke včerejšímu dni byly počty zhruba takovéto: 17 lidí chorobě podlehlo, nejméně 473 dalších se nakazilo. V Číně byl virus zjištěn ve čtrnácti provinciíc­h včetně Pekingu, Šanghaje, Hongkongu a Macaa.

Vedle toho se koronaviru­s v ojedinělýc­h počtech objevil v Japonsku, Thajsku, Jižní Koreji, na Tchaj-wanu a v USA. Pokaždé u lidí, kteří pobývali ve městě

Wu-chan, jež je epicentrem nové plicní choroby.

Čínská Národní zdravotnic­ká komise panující pesimismus ještě prohloubil­a zjištěním, že virus – u kterého již byla prokázána možnost šíření z člověka na člověka – se přizpůsobu­je a mutuje, což ztěžuje snahy úřadů jeho šíření bránit. Zdravotníc­i také varovali před tzv. superpřena­šeči, tedy obzvláště nakažlivým­i pacienty, kteří by mohli lavinu viru dále urychlovat.

Vláda se mezitím snaží izolovat zejména jedenáctim­ilionový Wu-chan, odkud pochází většina nemocných. Ode dneška není možné dostat se z města prostředky veřejné dopravy ani letecky. Úřady zpřísnily kontrolu zvířat, jež by mohla být nositeli viru. Nervózní obyvatelé mezitím vykoupili roušky a s běžnými chorobami, jako je kašel a rýma, zaplavili nemocnice. Některé školy ruší vyučování a místní buddhistic­ké chrámy vyzvaly věřící, aby zůstali doma.

Panika zkrátka narůstá, a právě to v sobě skrývá značná politická rizika pro vůdce Si Ťin-pchinga.

Tlak na Si Ťin-pchinga

To, jak Čína chorobu zvládne, bude právě v době, kdy se snaží posílit víru v komunistic­kou stranu a také ve svůj autoritářs­ký styl, významnou zkouškou Si Ťin-pchingova vedení. Jakákoli chyba může přinést pravý opak – oslabení důvěryhodn­osti v očích vyděšené veřejnosti. „Toto je věc, která by mohla zásadně nahlodat legitimitu režimu,“řekl listu The New York Times britský profesor Kerry Brown.

Nejde jen o Číňany samotné. Si Ťin-pching, který usiluje o výrazné posílení globálního vlivu Číny, bude muset i světu předvést, že Peking je schopen zvládnout zdravotnic­kou krizi jako zodpovědná velmoc. Že Čína virus zastaví, než se rozšíří po celé planetě.

Na jedné straně mocenské špičky podporují větší transparen­tnost při informován­í o šíření nemoci, na straně druhé se ukazuje, že dlouhodobý zvyk zatloukat se stal železnou košilí. Tedy tím, co vládu omezuje v účinné reakci.

Úřady celé týdny líčily nákazu jako izolovaný problém Wu-chanu. Až když hongkongsk­á média napsala, že se virus vyskytl i v dalších velkých městech, změnily názor. Taktéž se snažily tutlat – aby „nejitřily city veřejnosti“(což přeloženo znamená obavy ze sociálních nepokojů), že se nakazil i zdravotnic­ký personál. Několik lidí z Wu-chanu, kteří o tom informoval­i na internetu, se kvůli tomu dostalo do hledáčku policie.

 ?? Foto: ČTK ?? Kontrola i na nádraží Zdravotníc­i měří teplotu jednomu z lidí, kteří chtějí odjet z Wu-chanu. Právě odtud se nákaza rozšířila.
Foto: ČTK Kontrola i na nádraží Zdravotníc­i měří teplotu jednomu z lidí, kteří chtějí odjet z Wu-chanu. Právě odtud se nákaza rozšířila.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia