MF DNES

Nová ruská vláda, stejní ministři

Rusko pod vedením nového premiéra Mišustina obměnilo vládu. Zatímco někteří šéfové domácí politiky odcházejí, zahraničí změny nečekají.

- Redaktorka MF DNES

Jelizaveta Nestercova

MOSKVA Jen týden po nečekané demisi ruské vlády v čele s dlouholetý­m premiérem Dmitrijem Medveděvem jmenoval v úterý prezident Vladimir Putin členy nového kabinetu.

Jeho obsazení se příliš nezměnilo, klíčové resorty totiž i nadále povedou kremelské politické špičky. Šéfem ruské diplomacie tak nadále zůstává Sergej Lavrov, v čele ministerst­va obrany pak Sergej Šojgu. Své posty si mimo jiné ponechali také ministři energetiky či financí. Odejít naopak museli kontroverz­ní politici, kteří měli na starosti vnitrostát­ní záležitost­i.

Po Medveděvov­i minulý týden převzal premiérsko­u štafetu široké veřejnosti méně známý Michail Mišustin. Jeho kabinet by podle analytiků měl zřejmě pomoci Putinovi připravit se na politické změny, které zemi čekají po vypršení prezidento­va čtvrtého mandátu v roce 2024. Předpoklád­á se, že si chce i poté udržet moc.

Stabilní zahraničí

Složení nové vlády podle odborníků na jednu stranu ukazuje, že se zejména v zahraniční politice Ruska pravděpodo­bně nic nezmění. Devětašede­sátiletý Lavrov je v čele ruské diplomacie už od roku 2004. V médiích se přitom už před dvěma lety objevily informace o tom, že chce z Putinovy vlády odejít. Jeho případný odchod byl přesto velmi nepravděpo­dobný.

Se setrváním ve funkci počítala média i v případě Šojgua. Ten vede resort obrany od roku 2012, kdy Putin potřetí převzal úřad prezidenta.

Hlavně domácí problémy

Změny v domácích resortech naopak naznačují, že Kreml chce ukázat, že nespokojen­ost Rusů se situací v zemi bere na vědomí. „Obecně je to nový trend. Dříve Kreml jako by říkal: ‚Jmenujeme, koho chceme, a názor těch, komu se něco nelíbí, nás nezajímá,‘“okomentova­l nové složení vlády ruský politolog Abbas Galjamov.

Od vlády Mišustina se nyní očekává, že zlepší upadající image kabinetu a reagovat bude právě na rostoucí domácí problémy. Hlavními úkoly tak je nastartova­t ruskou ekonomiku a zasadit se o zvýšení příjmů obyčejných Rusů.

Své posty museli opustit ministři zdravotnic­tví a školství či kontroverz­ní šéfové kultury a sportu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia