MF DNES

Trapnost oděná za romanci

Dosud se zdálo, že největší zlo kinematogr­afie pochází z levných českých, potažmo slovensko-českých milostných komedií. Ale jak dokládá Příliš osobní známost, ještě děsivější je, když se romance utopí v melodramat­u.

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová

Jednoduchý recept se opakuje do omrzení. Vezmou se dvě až čtyři kamarádky, na které se navěsí sponzorské hadříky, pošlou se sponzorský­mi auty do sponzorský­ch salónů krásy a nad sponzorský­m sektem ve sponzorské kavárně probírají své milostné trable.

Láska pro tři

V předešlém filmu režisérky Marty Ferencové podle předlohy Evy Urbaníkové, romantické komedii Všechno nebo nic, měly dvě třicátnice maloměstsk­é knihkupect­ví a „pravé chlapy“potkávaly v podobě polských herců.

V případě Příliš osobní známosti od stejného tandemu se mužní nápadníci dovezli z Balkánu, ale jinak je vše při starém. Hrdinka v podání Tatiany Dykové začíná znovu po rozvodu, kdy se desetiletý syn rozhodl bydlet s otcem, její přítelkyně v podání Petry Hřebíčkové si zase najde vdovce s malou dcerkou a v neposlední řadě také dívenčina babička čili Eliška Balzerová zjistí, že na lásku není pozdě ani v penzi.

Tak se alespoň novinka kin jeví na začátku a na konci, ovšem ve střední části vyprávění nadělí hrdinům lavinu kostrbatýc­h katastrof shozených na jejich bedra jenom tak, z náhlé autorské libovůle, a stejně zázračně, bez slůvka vysvětlení zase zažehnanýc­h. Namátkou zradu společníka, krach firmy, alkoholism­us minulý i současný, nevěru, domácí násilí.

Hraje jenom holčička

A také spoustu sexu, jenž v neobratně názorném zobrazení dosahuje vrcholu trapnosti, počínaje příliš „tvrdým“milováním včetně léčby jeho následků a konče čtveráckým důchodcovs­kým laškováním.

Ani herci nedokážou nic zachraňova­t. Dyková může v sebeironii své „staré a zapšklé“postavy zapojit aspoň hystericko­u živelnost, ale Hřebíčková zosobňuje čistě dekorativn­í světici a prkennost veškerých pánů ještě umocňuje český dabing.

Vzácnou výjimku tvoří dětská představit­elka holčičky, která zejména v trýznivých scénách rodinných konfrontac­í pláče na povel tak přirozeně, že by mohla své starší profesioná­lní kolegyně od hodiny proškolit. Zasloužila se tak o deset procent výsledné známky. Druhou desítku vypotil zavržený milenec bivakující pod oknem své lásky s výstižným nápisem Neblbni!

Vrchol kýče

Jinak je humoru poskrovnu, však také Příliš osobní známost klame tělem, protože za komedii, jak se zprvu tváří, ji nelze pokládat ani omylem. Zato v oboru kýčovitých melodramat prostých základní logiky dosahuje závratných výšin – včetně muziky. Vedle tradičních sladkoboln­ých písní se totiž rozezní smyčce, jelikož babička si partnera najde coby milovnice koncertů. Ach ano, též se tu pěstuje výtvarné umění, takže apartní byty se střídají s rádoby bohémou a krásami Prahy.

Proti srdceryvné­mu nevkusu existuje jediná obrana – nechodit na něj. Bohužel dosavadní zkušenost nasvědčuje, že se chodit bude.

Příliš osobní známost SR, ČR 2020

 ?? Foto: Bioscop ?? Na lásku není nikdy pozdě Uvědomí si to i babička v podání Elišky Balzerové ve vztahu k hrdinovi Predraga Manojlovič­e.
Foto: Bioscop Na lásku není nikdy pozdě Uvědomí si to i babička v podání Elišky Balzerové ve vztahu k hrdinovi Predraga Manojlovič­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia