MF DNES

Turandot v Národním oblékl návrhář slovenské prezidentk­y

- — Věra Drápelová

PRAHA Patří k nejpopulár­nějším kusům operního repertoáru, obsahuje možná vůbec nejslavněj­ší árii Nessun dorma. Pucciniho Turandot bude první premiérou letošního roku v pražském Národním divadle.

Do historické budovy se vrátí po čtyřiceti letech, a to v hudebním nastudován­í dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Dílo inspirovan­é pohádkovou divadelní hrou Carla Gozziho vypráví příběh o kruté čínské princezně, která nechá popravit každého nápadníka, jenž nerozluští její hádanky. Hlavy padají a padají – až se jednoho dne objeví princ Kalaf.

Poetická a pokorná

Puccini dovedně napodobuje orientální náladu, důležitým aktérem v opeře učinil i sbor, dílem prostupuje jeho nekonečná melodická invence.

Hlavní pozornost je v každé inscenaci přirozeně upřena na představit­ele dvou hlavních, velice náročných rolí. Coby krvelačná princezna, kterou nakonec přemůže láska, se budou střídat Anda-Louise Bogza, Iveta Jiříková a Eliška Weissová, Kalafa ztvární Michal Lehotský či Sergej Polyakov. Jako sebeobětav­á otrokyně Liu se představí Marie Fajtová nebo Alžběta Poláčková.

A právě postava křehké, lyrické Liu obzvláště zaujala režisérku Zuzanu Gilhuus, rodačku z Bratislavy žijící v Norsku. „Nejen proto, že je určitým završením linie typických pucciniovs­kých hrdinek, ale také proto, že právě ona je v Turandot v nejhlubším slova smyslu nositelkou ducha života. Svým bytím inspiruje a svojí smrtí láme zlé kouzlo,“líčí režisérka, která si navrhla i scénu. Turandot chce uchopit jako symbolisti­ckou, poetickou a minimalist­ickou operu, pokornou vůči předloze.

Zajímavost­í nové inscenace bude fakt, že všechny postavy oblékl Boris

Hanečka, osobní módní návrhář slovenské prezidentk­y Zuzany Čaputové. Pro první dámu své země vytvořil mimo jiné i modré šaty, jež měla při inauguraci, nebo model v zeleném odstínu, v němž při návštěvě České republiky absolvoval­a schůzku s Milošem Zemanem.

Po dnešní první a sobotní druhé premiéře se Turandot objeví na programu 29. ledna, 6. února a poté do konce sezony ještě pětkrát.

 ?? Foto: Jakub Gulyás ?? Krutá a tajemná Módní návrhář Boris Hanečka vymyslel k inscenaci opery Turandot také vizuál.
Foto: Jakub Gulyás Krutá a tajemná Módní návrhář Boris Hanečka vymyslel k inscenaci opery Turandot také vizuál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia