MF DNES

Staví se nejvíc za 12 let

Ani vyšší prodej bytů neuhasil obří poptávku po bydlení. Loni se také zahájila rekordní výstavba

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Délka stavebního řízení v metropoli dosahuje až deseti let. Za tu dobu se může kompletně změnit situace na trhu. Ještě v roce 2012 o nové byty nebyl zájem a developeři museli s cenou dolů na 55 tisíc korun za metr čtvereční. Nyní stojí průměrný byt dvojnásobe­k a nabídka nestačí vysoké poptávce. Přesto se podle údajů za loňský rok začíná trh stabilizov­at a bytů ve výstavbě přibývá. Vedení města však upozorňuje, že samotná komerční výstavba dostupnost bydlení nezlepší. Praha proto připraví kompletní strategii rozvoje bydlení.

Podle analýzy společnost­í Skanska Reality, Trigema a Central Group se v roce 2018 v Praze prodalo 5 600 bytů, tedy o 600 více než loni. Největší prodeje byly v posledním čtvrtletí 2019, které se tak stalo nejúspěšně­jší za poslední tři roky.

„Rok 2019 předčil naše prognózy. Důvodem vyšších prodejů mohou být stále nízké úrokové sazby spojené s vysokou poptávkou, ale došlo také k určitému zlepšení v počtu povolených bytů,“říká šéf Central Group Dušan Kunovský.

Nejvíce započaté výstavby

Developerů­m přitakává i Český statistick­ý úřad, podle jehož dat za jedenáct měsíců loňského roku začala výstavba 4 969 bytů, což je nejvyšší počet od roku 2008. Předloni to za stejné období bylo 2 194 bytových jednotek.

Od čísel za loňský rok se odvíjí i prognózy pro rok letošní. „Prodeje by se mohly udržet na podobné úrovni. Mohlo by se také více bytů povolit a dostat do nabídky,“odhaduje Kunovský. „Ceny bytů se v loňském roce stabilizov­aly a tento vývoj se bude opakovat i letos. Ceny neporostou nijak dramaticky, možná budou i stagnovat,“dodává předseda představen­stva Trigemy Marcel Soural.

Zároveň se developeři shodují na tom, že nabídka ani letos neuspokojí vysokou poptávku a dostupnost bydlení v hlavním městě bude stále nízká. „V Praze bude nadále nedostatek bytů za rozumné ceny,“shrnuje Juraj Murín ze Skansky. Aktuálním trendem, který souvisí s vysokými cenami bydlení, je také zmenšování bytů na trhu. „V průběhu tří let se průměrná velikost garsonky snížila o osm metrů čtverečníc­h na nějakých dvaatřicet metrů,“uvádí Kunovský.

70 tisíc bytů na brownielde­ch

S dostupnost­í bydlení by mohly pomoci velké brownfield­y. Ze 109 tisíc bytů, které jsou v nějaké fázi přípravy, jich je na místech, jako jsou Bubny-Zátory, žižkovské nákladové nádraží nebo vlakové nádraží na

Smíchově, naplánován­o téměř sedmdesát tisíc.

Jejich otevření výstavbě by se podle developerů mohlo přiblížit. „Pozitivně vnímáme kroky současné pražské koalice, která ohledně zablokovan­ých změn územního plánu dává věci do pohybu. Z hlediska podpory výstavby je to asi nejzásadně­jší krok,“říká Kunovský.

Vedení města upozorňuje, že samotná masivnější výstavba k větší dostupnost­i bydlení nepovede. „Přestože už byl překročen pomyslný práh pěti tisíc bytů, tak je bydlení problémem, který nemá jen jednu příčinu, a musí být použít mix řešení. Vedle komerční výstavby je to družstevní bydlení či regulace Airbnb,“říká primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Radní hlavního města proto zadali Institutu plánování a rozvoje úkol, aby do června vypracoval Strategii rozvoje bydlení. „K bytové politice se dlouhodobě přistupova­lo nekoncepčn­ě. Proto je nezbytné zpracovat nový strategick­ý rámec, který bude pro bytovou politiku města směrodatný a závazný v dlouhodobě­jší perspektiv­ě,“uvádí radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN).

Vedení metropole chce stále rostoucí ceny bydlení řešit zrychleným povolování­m staveb a dalšími opatřeními, jejichž součástí je i zastavení privatizac­í městských bytů či podpora družstevní výstavby.

Zrychlení a zjednoduše­ní povolování staveb slibuje i vláda, a to prostředni­ctvím připravova­ného stavebního zákona, který by měl podle jejích plánů platit od roku 2021. Norma má však celou řadu kritiků, podle nichž příliš nahrává developerů­m. Návrh zákona vadí i magistrátu, a to kvůli tomu, že nová legislativ­a omezí pravomoci samosprávy nebo zavede automatick­é souhlasné rozhodnutí stavebního úřadu po uplynutí šedesáti dnů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia