MF DNES

Řídí jako Pražák! Mýtus vytvořila hustá doprava

Označení stylu řízení jako pražského má své opodstatně­ní. Šoféři musejí být v metropoli dravější, jinak by se na hlavní silnici často ani nedostali. Silničními piráty ale nejsou. Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Redaktor MF DNES

Ivo Horváth

PRAHA Z metropolit­ního provozu mají strach a často se do něj jako řidiči ani neodváží. Instruktoř­i z autoškol potvrzují, že lidé, kteří se do hlavního města přestěhují z jiných regionů, vyhledávaj­í před prvním usednutím za volant kondiční jízdy. Každý druh provozu totiž vyžaduje jiný styl řízení – jízda v metropoli často žádá jistou míru dravosti. Bez ní by se šoféři v určitých situacích nepohnuli z místa.

Svižná jízda

K nálepce, že „jezdí jako Pražák,“se například hlásí starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). „To označení je sice hanlivé. Ale také zároveň znamená, že někdo řídí dobře, i když trochu ostřeji. Takový člověk je totiž za volantem suverén,“vysvětluje Novotný a zároveň odmítá komentovat chystané změny v bodovém systému.

„Nevím, jestli jsem oprávněný se k tomu vyjadřovat, protože mám za sebou tři zákazy řízení, protože jezdím velmi svižně a myslím, že volant mi do ruky nepatří. Vítám ale, že bude řidičák na zkoušku. Ten bych ale dával spíše těm mimopražsk­ým,“dodává řeporyjský politik.

Hned za hranicí metropole je Vestec. Tamní starosta by se vůči stylu, jak řídí lidé z Prahy, moc nevymezova­l. „My se hrdě hlásíme, že jsme předměstí Prahy. A pokud nás někdo jakkoli s Prahou spojuje, určitě se neurazíme,“vysvětluje starosta Vestce Tibor Švec (STAN).

Trochu jinak se na problemati­ku městského provozu dívají ženy. „Vzhledem k tomu, že často vozím autem malou dceru, tak bych ocenila více vzájemného respektu a pochopení,“vysvětluje ředitelka AAA Auto Karolína Topolová. Označení, že někdo řídí jako Pražák, podle ní má hodně pejorativn­í nádech.

„Sama v Praze žiji celý život a domnívám se, že Pražáci vůbec nejsou špatnými řidiči, naopak. Od svých začátků za volantem se oproti mimopražsk­ým motoristům musí vyrovnávat s mnohem větší hustotou dopravy, intenzitou provozu a složitější­mi dopravními situacemi, které mimopražsk­é řidiče často překvapí,“vysvětluje Topolová.

Podle místostaro­stky Prahy 10 Jany Komrskové (Piráti) najdeme špatné řidiče všude. „Mezi těmi mimopražsk­ými i mezi Pražany je určitá skupina motoristů, kterým chybí jistá míra pokory, vzájemného respektu a vlastní soudnosti. Ale vždy záleží na konkrétním člověku, nikoliv na tom, odkud pochází,“dodává Komrsková.

Statistiky takové řidiče neznají

Ani BESIP, který se zabývá bezpečnost­í silničního provozu, žádnou skupinu, která by se dala označit, že řídí jako Pražáci, neeviduje. „Mnohem více než to, z jakého je řidič regionu, ovlivňuje jeho chování na silnici psychický a fyzický stav. Také praxe, věk a to, zda má motorista sklony k agresivním­u stylu jízdy,“vysvětluje Tomáš Neřold, vedoucí BESIP.

V názoru, že žádná kategorie pražského řidiče neexistuje, nachází mimo jiné oporu ve statistiká­ch. „Nemáme žádná data o tom, že by typ auta, jeho cena či bydliště řidiče rozhodoval­y významným způsobem o tom, jak se motorista bude v provozu chovat,“uvádí Neřold.

„Chování a riziko nehody s těžkými následky ovlivňuje spíše intenzita dopravy, která je v Praze výrazně vyšší, než to, odkud řidič pochází či kde má bydliště,“říká Neřold. Dovede si představit, jakým způsobem mohl mýtus o pražském řidiči vzniknout.

Statistiky dopravních nehod z hlavního města není možné jednoduše porovnat s těmi mimopražsk­ými. „V Praze je pochopitel­ně nižší povolená rychlost než v jiných krajích. A to snižuje riziko nehod s těžkými následky pro řidiče. Na druhé

straně jsou více ohroženi především chodci pohybující se v intenzivní dopravě,“vysvětluje odlišnosti šéf BESIP.

„Praha je v dopravní nehodovost­i specifická. Metropole nemá tak rozsáhlou síť regionální­ch silnic, kde by se jezdilo vyšší rychlostí, a rizika střetu s pevnou překážkou nebo čelních srážek jsou menší,“dodává Neřold.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia