MF DNES

„Svižná jízda využije lépe mezery“

-

Bývalý dlouholetý šéf organizace BESIP Roman Budský z dopravní Platformy vize 0 se domnívá, že chování motoristů musí být v metropoli jiné, protože v hustém provozu by se bez určité míry drzosti šoféři jednoduše nepohnuli z místa. Totéž však platí o provozu v řadě dalších velkých měst napříč celým světem. Přestože Budský z Prahy nepochází, je v hlavním městě často a pro styl jízdy Pražanů má pochopení.

Je možné poznat, jestli je zrovna za volantem řidič, který má trvalé bydliště v Praze?

Dnes už se toto nedá tak jistě rozpoznat například podle registračn­ích značek. Obecně vzato – řidiči, kteří jezdí v Praze, jsou v provozu trochu agresivněj­ší.

V Praze není možné se bez určité míry agresivity někdy ani dostat z místa...

Pražané jezdí daleko svižněji a využívají každou volnou mezeru k tomu, aby se mohli někam dostat.

Dá se říci, že mimopražšt­í mají naprosto odlišný styl řízení?

Je pravda, že když řidiči z metropole narazí ve velkoměsts­kém provozu například na vesničany, tak jim připadá, že jedou hodně pomalu a všechno moc řeší. Domácí si pak třeba říkají: „Panebože, tam by projely snad tři autobusy a on neprojede!“Některý pražský řidič to neřeší, jiný problikne a někdo ztratí nervy. Takzvaně to osolí a vesničana třeba předjede i přes plnou čáru.

To si ale stihnou všimnout i v tom pomalejším autě...

Ano. A pokud řidič nejede sám, ale se spolujezdk­yní, tak jí nepochybně řekne: „Viděla jsi ho, Pražáka?“A takto nějak vzniká ten hluboký příkop mezi Prahou a tou řekněme rustikálně­jší částí republiky. Já osobně také nejsem z Prahy, ale v metropoli jsem třikrát týdně a na to, jak jezdí Pražané, se osobně dívám s velkou shovívavos­tí.

Někteří řidiči, kteří mají pražskou registračn­í značku, na své vozy lepí označení typu: „Nejsu Pražák!“

No ano, ale například Brnem určitě lépe projedete, pokud máte třeba pražskou značku, ale zároveň třeba samolepku „Já su Valach!“Zrovna v Brně je, myslím, taková řevnivost, že pokud tam pojedete s pražskou značkou a samolepku mít nebudete, kličkování v provozu bude složitější. Brňáci si totiž řeknou: „Podívej, oni nám dávají tím stylem jízdy najevo, že jsme z vesnice a už zase mi tam vjel!“Brňáci z toho můžou mít černo před očima. Řeknou si: „Pražák nás tady bude školit? On si tady u nás bude dovolovat, co chce?“No a ta samolepka samozřejmě v takovýchto situacích umožní vyhnout se různým problémům. Dají tím i Brňanům najevo: „Já jsem vlastně váš!“

Je tedy podle vás to rčení „Jezdí jako Pražák“zdůvodnite­lné?

Když se podíváte po světě, tak všude tam, kde jsou větší města, mají šoféři daleko otrlejší styl jízdy. Stejně tak, jako si o Pražácích vyprávějí v Česku, budou ve francouzsk­ých vesnických regionech mluvit o Pařížanech. A zase Pařížané budou v provozu pomlouvat venkovské šoféry zpomalujíc­í provoz. A nováčkům tam místní radí, že mají na výběr dvě možnosti – buď se stanou v provozu rychle otrlými, nebo je budou ostatní utiskovat.

Jsou už podle vás řidiči jinak připraveni i z autoškol?

Ano. Během cvičných jízd metropolí si žáci zvykají na větší provoz. Cvičné jízdy jsou třeba v Semilech naprosto jiné.

 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA ?? Dopravní expert Podle Romana Budského najdeme jistou míru řevnivosti mezi řidiči z velkých měst a těmi ostatními i v cizině.
Foto: F. Vlček, MAFRA Dopravní expert Podle Romana Budského najdeme jistou míru řevnivosti mezi řidiči z velkých měst a těmi ostatními i v cizině.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia