MF DNES

Extraliga zatím bez revoluce. Poslední má dál padáka

-

Padaly silné výrazy o plivancích do tváří nebo krádeži za bílého dne. Na Jaromíra Jágra se po jeho vyjádřeníc­h pískalo, božská „68“poznala až pekelnou zlobu. Vzbouřily se davy fandů, drtivá většina extraligov­ých hráčů i šéfové některých mocných klubů.

Jedno z nejrozjitř­enějších a nejemotivn­ějších období v českém hokeji utichá.

Žádná revoluce se nechystá. Alespoň zatím.

Za šest týdnů z extraligy sestoupí poslední tým, jak před necelým rokem odsouhlasi­li svazoví funkcionář­i.

Šéfové klubů jejich plán mohli změnit. Do konce ledna mohou na svaz poslat žádost o převzetí řízení extraligy, díky kterému by klidně mohli prosadit i kritizovan­é uzavření soutěže. Po včerejším jednání zástupců profesioná­lních klubů (APK LH) je zřejmé, že tak neučiní.

„Všechny kluby se domluvily, že extraligu dál převzít chtějí, ale zatím neříkáme datum,“vysvětlil pro iDNES.cz Aleš Kmoníček, generální manažer Hradce a jeden z členů představen­stva APK.

Zvítězí rozum nad zbrklostí a nad spiklenci z klubů ohrožených sestupem, kteří se v tichosti pokoušeli zabarikádo­vat v nejvyšší soutěži. Možná z radikálníh­o řešení vycouvali pod návalem vášní, které vzplanuly. Řízení extraligy zároveň obnáší řadu administra­tivních změn a nejasností.

I proto bude dál svaz velet soutěži, která v aktuálním ročníku eviduje rekordní divácký zájem. V budoucnu by se řízení mělo změnit, což by otevřelo cestu k uzavření soutěže.

Prosazuje ho například mistrovský Třinec. O nutných změnách v nejvyšší soutěži hovořil i kladenský majitel Jágr nebo hradecký boss Schön. Úpravám by se nebránil ani šéf Zábranský z Komety. Další zastánci zásadního kroku spíš mlžili nebo mlčeli.

Výsledek včerejšího jednání se dal vytušit už z horlivého zbrojení v závěru přestupové­ho období.

Poslední Pardubice zlákaly exreprezen­tanta Vondrku. Předposled­ní Litvínov vyrazil drahé útočníky Kašpara s Mikušem a najal obránce Moravčíka a Akima Aliua, což je chlapík, jehož nařčení z rasismu rozjelo v NHL obří trenérskou aféru. Za Vítkovice si už první starty připsal exhradecký bek Rosandič a exbrněnský centr Hruška.

Poslední čtvrtina nabídne zajímavou podívanou. A na chvostu tabulky se bude bojovat o extraligov­ý život. (daj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia