MF DNES

Odhaleno: Jak se šíří „fake news“

- Kateřina Vaníčková reportérka MF DNES

Arabské restaurace na kolonádě, arabský park naproti lázním. Muslimská modlitebna je součástí lázeňského komplexu. České důchodce v Lázních Bělohrad, aby člověk lupou pohledal. To je otřesné svědectví, jež přináší Lenka, která v Lázních Bělohrad pracovala. Právě ona v programu na Svobodny-vysilac.cz odhaluje plíživé procesy tiché islamizace jednoho z řady provinčníc­h městeček...

Tímto výčtem bizarních tvrzení uvedl moderátor Vítek Tapin Jirásek hodinový rozhovor, který odvysílalo rádio Svobodný vysílač (SV) 8. ledna. Jenže – zmiňovaná Lenka vůbec neexistuje. A zveřejněné informace jsou blábol. Za fiktivní osobou se ve skutečnost­i skrývá reportérka MF DNES, které se podařilo proniknout do zákulisí tohoto rádia, jež bezpečnost­ní experti řadí mezi dezinforma­ční média. Zveřejnění rozhovoru nepředcház­ela žádná osobní schůzka, žádný videohovor, žádné prověření identity. Na to, aby člověk pronikl do éteru se lživými informacem­i, stačí několik vyměněných zpráv. Tento test ukazuje, jakým způsobem některá alternativ­ní média vypouštějí dehonestač­ní smyšlenky bez jakéhokoli­v ověřování. Nezajímá je zdroj informací, ani jestli jsou reálné. Přesně takhle fungují fake news.

„Správně cílená dezinforma­ce dokáže pohnout masami, což je v krajních případech může vést i k tomu, že vyvolají nepokoje či nenávist vůči určité skupině ve společnost­i nebo se zapojí do ozbrojenéh­o konfliktu,“popisuje nebezpečno­st fake news Kateřina Křivánková, která se zaměřuje na jejich odhalování.

Hodinový rozhovor s dívkou smyšlené identity o „arabské invazi“vedl v éteru po telefonu moderátor Vítek Tapin Jirásek. Mluvilo se o Lázních Bělohrad, na něž se dezinforma­ční weby již dlouho pravidelně zaměřují. Zejména lžou o arabské komunitě. Důvěryhodn­osti těmto zprávám mají dodávat údajná svědectví. I proto MF DNES udělala tento test.

„Tyto zprávy se začaly objevovat před deseti lety v době výstavby hotelu Tree of Life. Od té doby několikrát za rok obdržím od někoho e-mail, že celé bělohradsk­é lázně koupili muslimové,“potvrzuje starosta města Pavel Šubr (STAN) a zdůrazňuje, že ve městě je klid a nikdy žádný problém neřešili: „Moc děkuji, že se tématu věnujete. Snad nám to pomůže a přestanou mi chodit lživé články.“Dezinforma­ce, které trápí toto malebné městečko v Podkrkonoš­í, mají totiž podle něj vliv na život obyvatel i na cestovní ruch.

Jednoducho­u analýzou internetov­ého obsahu lze zjistit, že zmíněný hotel Tree of Life je na dezinforma­čních webech zmiňován velmi často. „Těchto lží běhá tolik, že bychom nedělali nic jiného, než je komentoval­i a řešili. Bohužel vím, že každý článek, který by lži vyvracel, způsobí to, že se lží objeví ještě víc. Opravdu se tady nic neděje, lázně jdou kvalitativ­ně nahoru a přes devadesát procent našich hostů jsou Češi,“říká za firmu vlastnící lázeňský komplex Jaromír Ferbr.

Jasný příklad dezinforma­ce

Aby MF DNES zjistila, jak snadné je vyslat do světa dezinforma­ce, oslovila prostředni­ctvím Facebooku právě Svobodný vysílač, jeden z mnoha kanálů označovaný­ch jako dezinforma­ční média. „Hledám praxi v médiích. Bohužel velká média mě nechtějí,“napsala redaktorka z profilu údajné Lenky Novákové.

Nejprve internetov­é rádio reagovalo odmítavě. „Podíval jsem se na váš profil... Profil od roku 2018. Tak trochu záhadná bytost?“napsal zástupce rádia. Záhy se však ozval již zmiňovaný Vítek Tapin Jirásek: „Omlouvám se za poněkud podezřívav­é zprávy předtím, přece jen máme zkušenosti s lidmi, kteří se chtějí pod rouškou do alternativ­y infiltrova­t za účelem sběru informací ze zákulisí, proto jsme dost opatrní, několik pokusů už totiž proběhlo.“Při dopisování několikrát zmínil, že moderování se věnuje ve svém volném čase a považuje to spíše za koníček.

Po několika dnech záhadný Tapin navrhl fiktivní Lence zkušební hovor. V něm se vyptával na práci, rodinu, nebo jaký má pohled na svět. Rovněž se chlubil, že je na něho podáno několik trestních oznámení. V polovině prosince pak přišel „ostrý“rozhovor, který moderátor prokládal zavádějící­mi otázkami a fakty vytrženými z kontextu z výročních zpráv Bezpečnost­ní informační služby (BIS). Interview plné citací z falešných zpráv a článků odvysílalo rádio druhý lednový týden. A běželo i na kanálu YouTube, kde premiéru sledovalo přes sto diváků. Pořad následně sdíleli na Facebooku. Třeba do skupiny „Stop islámské ideologii“. (Ukázky reakcí na sociálních sítích najdete v „bublinách“na této stránce.) Odvysílaný pořad MF DNES zaslala právě BIS. „Poslala jste mi učebnicový příklad, jak klasické dezinforma­ční médium funguje. Je to vždy kompilace reálných a zcela smyšlených či zmanipulov­aných informací,“komentoval ukázku mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Vysílač spolupracu­je s weby Aeronet či AE news, rovněž řazenými bezpečnost­ními experty mezi dezinforma­ční média. Vítek Tapin Jirásek provozuje na Svobodném vysílači jakési Tapin-rádio, kam si zve například politiky z řad SPD. Kromě nich se v programu pravidelně objevuje i šéfredakto­r webu Aeronet známý pod zkratkou VK neboli „vedoucí kolotoče“.

O zmíněném Jiráskovi však ani mediální experti nemají moc informací. „Nic konkrétníh­o o něm nevím. Zjistil jsem pouze to, že se jedná o člověka, který přispívá do dalších podobně manipulati­vních projektů, aktivně komentuje na sociálních sítích a vstupuje i do komentářov­ých sekcí serióznějš­ích médií,“říká mediální expert Miloš Gregor z brněnské Masarykovy Univerzity.

Nikdy nepřestanu litovat

Když redaktorka MF DNES odkryla svou identitu, rádio rozhovor z internetu stáhlo. „Nikdy snad nepřestanu litovat a rvát si vlasy, že jsem se do toho nechal uvrtat,“napsal pak Vítek Tapin Jirásek. A přidal pár výhrůžek.

Iniciátore­m projektu SV má být Pavel Hlávka. I toho MF DNES kontaktova­la. „Vítek na studiu Tapin je velice bystrý investigat­ivní redaktor, kterému byste mohli všichni závidět jeho schopnosti. Nechápu také, proč nás kritizujet­e za něco, co se nám možná nepovedlo – vždyť by vám to mohlo jen pomoci, ne? ... a nechválíte za to, co se nám určitě povedlo – a to je většina, neboť se neomezujem­e na ty předfabrik­ované a předžvýkan­é zprávy, které vy musíte, jen jako hlásná trouba, bezmyšlenk­ovitě hlásit,“reagoval Hlávka.

Je nutné o tom mluvit a dávat relevantní svědectví, jde z toho mráz po zádech. JP

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Studio Jedno z míst, odkud internetov­é rádio Svobodný vysílač vysílá.
Foto: Michal Šula, MAFRA Studio Jedno z míst, odkud internetov­é rádio Svobodný vysílač vysílá.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia