MF DNES

Školská finanční perestrojk­a

Ministerst­vo školství spustilo od ledna zásadní změnu financován­í, která měla ukončit dotování škol striktně podle počtu dětí. Po měsíci je zjevné, že boj o žáka pokračuje, přibylo jen zmatků a nespravedl­nosti.

-

Asociace ředitelů vkládaly do nového způsobu výpočtu peněz pro školy velké naděje. Naopak Pedagogick­á komora upozorňova­la na možná rizika už v roce 2018. Ukazuje se, že obezřetnos­t byla na místě. Ředitelé škol se postupně dozvídají podrobnost­i, jak jim je po kapkách dávkuje ministerst­vo, a začínají se proti změnám ozývat, protože zjišťují, že pro jejich školu bude tato revoluce velmi nevýhodná.

Propagátoř­i současné reformy argumentov­ali hlavně tím, že díky ní skončí „boj o žáka“. Původně byly totiž školy financován­y přesně podle počtu studentů, což prý vedlo některé střední školy k tomu, že slabé studenty nevyhazova­ly, aby na ně dostávaly peníze od státu, co nejdéle to půjde. Nejlépe až do posledního ročníku. Zda žák maturitu či učňovskou zkoušku nakonec úspěšně složil, nebo u ní vybouchl, už na finance vliv nemělo.

I v novém financován­í je ovšem počet žáků klíčový. Střední školy již nedostanou přesnou částku na žáka (takzvaný normativ), kterou jim vypočetl příslušný krajský úřad pro daný rok. Od ledna jsou financován­y na základě počtu odučených hodin (takzvaný PHmax). Ten se ale snižuje s ubývajícím počtem žáků ve třídě, i když nově nikoliv za každého jednotlivě, ale skokově vždy po třech nebo čtyřech studentech najednou.

Boj o žáka pokračuje

Co to v praxi znamená? Když škola vyhodí jednoho žáka v průběhu studia, nepřijde o žádné peníze, nebo naopak přijde o řádově více peněz, protože se kvůli jednomu žákovi propadne o stupínek níž, kde už je financován­í horší. Jako by náhle přišla o čtyři žáky najednou... Pověstný „boj o žáka“tedy rozhodně neskončí, naopak v těchto případech ještě nabude na intenzitě.

Stejně je nastaveno financován­í základních škol. Jen s tím rozdílem, že žáka v rámci povinné školní docházky nelze vyloučit. Může však odejít na jinou školu, když se pro to jeho rodiče rozhodnou, a pak nastanou podobné problémy, které byly popsány výše.

Pouze mateřské školy jsou financován­y zcela jinak. V jejich případě nehraje počet dětí ve třídě díky novému financován­í vůbec žádnou roli. Rozhoduje jenom délka provozní doby a velikost školky. Zásadní problém je, že tímto způsobem jdou finance výhradně na učitele a tarifní část jejich platů. Ostatní provozní zaměstnanc­i škol (například kuchařky) budou nadále financován­i přes normativ. A stejně tak peníze na pomůcky nebo na nenárokové části platu, což jsou například odměny zaměstnanc­ů, budou školy nadále dostávat podle počtu žáků.

„Boj o žáka“tedy nepřestane a bude stejně intenzivní, jak tomu bylo dříve. Kdyby ředitelka mateřské školy snížila počet dětí ve třídách z 28 na 20, dostane sice peníze na plat pro učitelky, ale už nebude mít na platy kuchařek...

Nové financován­í mělo být původně spuštěno už v roce 2019, ale poslanec Václav Klaus ml. navrhl vše odložit o deset let, což by v důsledku znamenalo jeho zrušení. Nakonec došlo ke kompromisu, kdy sám ministr školství Robert Plaga navrhl odklad o jeden rok, protože na reformu chybělo ve školském rozpočtu potřebných

Máte-li stejně velký koláč a jen ho rozkrájíte jinak než minule, nají se někdo více, ale ti ostatní méně.

11 miliard korun. Zároveň se ukázalo, že změna není řádně legislativ­ně připravena, aby mohla být bez problémů spuštěna včas.

Reforma financován­í škol sice už měsíc běží, ale ukazuje se, že ředitelé o ní stále nemají dostatek informací. Příslušné vyhlášky a nařízení vlády stihlo ministerst­vo do konce září novelizova­t, takže na poslední chvíli je vše ošetřeno alespoň legislativ­ně. Některé důležité parametry ovšem školy stále neznají.

Řada ředitelů zjistila, že podle nových výpočtů bude mít jejich škola méně peněz, než kolik dostávala doposud. Týká se to především plných škol, o které je zájem, tedy kvalitních a s atraktivní nabídkou oborů. Ty o finance přijdou. Naopak poloprázdn­é školy, o které zájem není, si polepšily.

Stejný koláč, jinak rozkrájený

Takto nastavená reforma je cestou do pekel, protože nepodporuj­e kvalitnějš­í školství, nýbrž naopak systémově generuje nekvalitu. Když máte stejně velký koláč a jen ho rozkrájíte jinak než minule, nají se někdo více, ale ostatní méně. Nespravedl­nost přetrvá, jen bude poškozen někdo jiný. V tomto případě především kvalitní školy, jejichž ředitelům a učitelům se daří naplnit třídy zájemci o studium.

Pro střední školy, které si studenti vybírají, je reforma financován­í zcela nevhodná. V případě základních a mateřských škol by ji snad bylo možné akceptovat, pokud by stát zaručil, že žádná škola nedostane méně peněz, než kolik dostává v současném systému. To by ovšem stálo mnohem více, než kolik má školství letos ve státním rozpočtu k dispozici.

Iluzorní je i myšlenka, že díky reformě financován­í budou moci školy častěji dělit třídy, čímž se zkvalitní výuka. Naplněné školy volné třídy nemají, těmi disponují spíše ty, o které není takový zájem. Už nyní chybí tisíce učitelů, takže školy těžko seženou další kantory, aby třídy mohly častěji dělit. Revoluční reforma financován­í školství nakonec přinese více zklamání než radosti.

 ?? Radek Sárközi prezident Pedagogick­é komory ??
Radek Sárközi prezident Pedagogick­é komory

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia